Harry merupakan anak kedua Raja Charles III (ketika itu Prince of Wales) dengan Diana, Princess of Wales. Beliau dengan Meghan, seorang pelakon A.S. yang terkenal menerusi siri drama TV “Suits,” mula menjalin cinta pada pertengahan 2016.

IKLAN

Harry melamar Meghan di taman Istana Kensington, London & kemudian bertunang pada 2017. Pada November tahun itu, Clarence House mengumumkan bahawa mereka akan melangsungkan perkahwinan pada musim bunga 2018.

Hari ini 5 tahun yang lalu, Putera Harry Mengahwini Cinta Hatinya, Orang Biasa MEGHAN MARKLE

Upacara perkahwinan gilang-gemilang penuh istiadat berlangsung pada Sabtu, 19 Mei 2018 di Gereja St. George’s, Istana Windsor. Beberapa jam sebelum upacara bermula, Harry dikurniakan gelaran Duke of Sussex oleh nendanya, Ratu Elizabeth II.

Tengah hari itu, Meghan berjalan masuk bersama pengiring sebelum disambut Charles mengiringinya menuju ke altar. Disaksikan kira-kira 600 ahli keluarga & tetamu jemputan, Harry, di usia 33 tahun & Meghan, 36 tahun, bertukar janji & sah sebagai suami isteri.

Untuk upacara tersebut, Meghan memilih gaun rekaan Claire Waight Keller oleh Givenchy, sementara Harry mengenakan pakaian seragam Blues & Royals, mengikut tradisi diraja & sebagai penghormatan kepada perkhidmatannya bersama rejimen itu.

Hari ini 5 tahun yang lalu, Putera Harry Mengahwini Cinta Hatinya, Orang Biasa MEGHAN MARKLE

IKLAN

Meghan menjadi warga A.S. ke-2 & orang berdarah campuran pertama yang mengahwini kerabat Diraja British. Sekali gus, perkahwinan ini menandakan episod baharu dalam monarki British apabila menonjolkan penerimaannya terhadap kepelbagaian budaya.

Antara kelainan yang turut dibawa dalam perkahwinan ini adalah Harry & Meghan meminta supaya segala sumbangan disalurkan kepada badan-badan kebajikan pilihan mereka, sebagai ganti kepada tradisi pemberian hadiah perkahwinan.

IKLAN

Perkahwinan Harry & Meghan dianggar menelan kos sekitar £32 juta. Pada masa sama, ia juga menjana pendapatan sebanyak £1 bilion kepada ekonomi British, dibawa oleh para pelancong & penjualan cenderahati.

Sumber: ASTRO AWANI

 

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI