Kerancakan bisnes fesyen Muslimah yang dulunya amat pesat dan menjana pulangan lumayan kepada para pengusaha kini semakin menghampiri garis penamatnya.

Bermula dengan penutupan empayar butik Hajaba milik Puan Mona Din di semua pusat membeli-belah terkemuka, satu persatu butik-butik Muslimah lain kemudian mengekori langkahnya akibat iklim pasaran yang hambar.

IKLAN

Terkini, luahan rasa Pengasas dan CEO Sri Munawwarah iaitu Dato’ Hajah Tuan Hasnah Tuan Yusoff pula kedengaran putus asa. Bukan kerana ketiadaan pembeli, tapi faktor usia dan semangatnya yang meluntur.

Mesra dipanggil Dato’ Nah, wanita Kelantan yang menjadi inspirasi ramai usahawan Muslim ini berkongsi luahan di bawah…

==========================

Saya mohon persetujuan ramai untuk saya tutup perniagaan Munawwarah.
25 tahun lebih saya perjuangkan Munawwarah untuk menolong bakal-bakal haji dgn mengadakan kelengkapan keperluan bagi bakal-bakal haji kita terutama wanita.
Kini usia saya menjangkau 70 tahun sudah kekurangan tenaga… 2 orang kuat saya pergi meninggal kan Munawwarah.
Saya kehilangan semangat.
Ada siapa nak beli Munawwarah saya boleh juga jual.
Munawwarah MASIH tidak ada masalah, saya MASIH ada pelanggan yang setia hingga ke anak cucu juga menjadi pelanggan setia Munawwarah.
Ada yang dari 1993-2017 MASIH sanggup datang ke Munawwarah walau pun bertongkat.
Satu peristiwa yg menyedihkan dan terharu berlaku 2 hari yang lepas.
Seorang pelanggan saya bertaraf VIP yang setia dengan Munawwarah jatuh di depan mata saya kerana sanggup nak mencuba baju pilihan beliau. Usianya sudah menjangkau 80.
Ada juga anak-anak yang membawa ibu yang sudah berkerusi roda, MASIH mencari Munawwarah.
Ada anak-anak usia 5 KE ATAS memberitau ibu mereka hanya nak pakai baju Munawwarah.
Ada pelanggan lelaki yang setia menjadi pelanggan Munawwarah yg tidak jemu-jemu ke Munawwarah.
Ada raja-raja yang MASIH memakai design saya terutama tudung-tudung hingga menjadi persalinan tetap hingga ke majlis-majlis besar diraja.
Mereka ke Mekah memakai baju Munawwarah yg terjual sejak 1990-2017.
DI LUAR sana sudah ada banyak butik Muslimah dan tudung ala Munawwarah, macam cendawan tumbuh dijual dengan harga yang murah, design yg cantik-cantik berbanding design saya yang terlalu simple.
Saya tak mampu bersaing, mereka terlalu hebat dan mereka banyak duit. Dapat bantuan kerajaan dan pinjaman bank.
Saya bodoh tidak pandai berhutang dan meminta-minta.
Waktu saya mula buka kedai jual baju Muslimah saya dikata-kata kerana membawa design baju Muslimah ke taraf butik dan jual,kepada VIP dan raja-raja, yang kebetulan mereka kawan saya.
Saya menggunakan kain yang mahal-mahal, mereka kata Munawwarah jual baju Muslimah mahal-mahal. Mereka kata baju macam ni untuk pegi Mekah, pegi masjid kenduri, acara agama. Tak usahlah mahal-mahal sangat tapi untuk pegi majlis-majlis keramaian, mereka sanggup pula bayar hingga beribu-ribu sepasang.
Apa pun saya perjuangkan juga semampunya saya hingga saat sekarang.
Lihatlah kenapa sekarang setiap sudut penuh dengan kedai-kedai jualan baju-baju Muslimah. Ramai lagi yang nak berniaga ke arah yang sama.
Alhamdulillah baguslah tu rezeki masing-masing.
Dulu saya cuba juga meminjam bank tapi pihak bank tidak percaya dengan perniagaan saya, hingga saya bertekad berusaha sendiri. Adalah hikmahnya saya tidak berhutang, saya bukan nak kaya dengan duit pinjaman tapi rezeki Allah bagi. Alhamdulillah saya sampai kemuncak saya dah dapat apa yang dicita-cita dan diangan-angankan. Mereka dikeliling saya juga turut merasa kemewahannya hasil KEBERKATAN tidak berhutang.
Kini keadaan semasa yang begitu menekan, saya dah tak mampu menahannya.
Sapa yang faham, fahamlah.
Sapa yang tak faham, suka hati bila lihat kami jatuh.
Sekadar LUAHAN hati, saya tahu ada yang DI LUAR sana yang marahkan saya.
Saya bukan baik tapi saya buat yang terbaik semampu saya.

Butik Munawwarah yang terletak di Taman Tun Dr. Ismail mula ditubuhkan pada tahun 1990 dengan memfokuskan bisnes keperluan haji dan umrah. Daripada sekadar baju ihram untuk jemaah wanita, berkembang kepada fesyen-fesyen menepati syariat, termasuklah menjadi pelopor tudung awning di Malaysia. Ia juga menjadi pilihan ramai VVIP termasuk DYMM Sultanah Terengganu, Sultanah Nur Zahirah.

Banyak pelanggan setia yang menggemari jenama ini kerana kualitinya, walaupun mahal sedikit daripada yang lain. Di atas kerja keras pasukan Sri Munawwarah selama 25 tahun, Dato’ Nah banyak menerima penghargaan seperti Brand Leadership Award oleh The Brand Laureate 2016-2017 serta Best Brand in Muslim Lifestyle Apparel 2015.

IKLAN

Mengakui sedang cuba bertenang dan berfikir dengan mendalam tentang arah tuju perniagaannya sekarang, Dato’ Nah berkongsi satu lagi luahan tentang pengalaman pahit maungnya yang tidak pernah diceritakan.

==========================

27 tahun berlalu, saya bersara awal, 43 tahun.
Di rumah.
Munawwarah bermula dengan 3 gulung kain putih.
Menjahit seorang diri.
Dijadikan baju untuk ibadah umrah.
Belian yg pertama berharga RM3,000.00.
Design saya diterima di kalangan VIP Taman Tun Dr Ismail.
Hasil tersebut saya tambah gulungan kain.
Seterusnya ruangan rumah saya sudah menjadi seperti kedai tukang jahit.
Keberanian saya terima tawaran Tabung Haji Travel dengan membekalkan 500 pasang baju IHRAM wanita dalam tempoh 2 minggu untuk dihantar ke seluruh Malaysia, sungguh mencabar diri sendiri.
Tapi saya berjaya.
7 tahun saya membekal IHRAM wanita ke TH TRAVEL.
SAYA MINTA BERHENTI DARI MEMBEKALNYA DI MUSIM KEGAWATAN KEDUA TH 1997-1998.
Saya tempoh kegawatan dengan penuh kesabaran dan kecekalan, saya pinjam duit kawan-kawan rapat. Malu.
Saya mula membuka kedai butik kecilan-kecilan kerana DI RUMAH mula dihujani pelanggan.
Saya ditolak bila saya nak buat pinjaman kerana pihak bank tidak begitu percaya dengan perniagaan baju Muslimah nak pegi Mekah.
Saya tidak putus asa.
Hari ini saya jual, hari esok saya tambah kain.
Saya menjahit hingga pukul 2 pagi.
Permintaan sungguh menyenangkan.
Dari tahun ke tahun begitulah saya.
Ringkas cerita akhirnya saya berjaya membuka 8 butik di sekitar TAMAN TUN DR ISMAIL SAHAJA.
Setiap butik membawa konsep berlainan.
Sambutan hingga ke ISTANA NEGARA, ISTANA BRUNEI, SELURUH MALAYSIA…
SAYA BAWA MUNAWWARAH HINGGA KE LONDON ATAS UNDANGAN PERSATUAN WANITA ISLAM LONDON.
Saya bawa design buruk saya hingga ke kota London dengan cara tersendiri…
Atas izin Allah mendapat sambutan DI SANA.
Tiap-tiap tahun kami diundang untuk buat show.
Setiap design yang saya buat show DI SANA, saya design dan jahit sendiri dan dibantu oleh dua tiga orang tukang jahit dan Haslina anak saya menyiapkan hiasan tambahan di baju-baju.
…..yang paling terharu buat saya atas izin Allah, sambutan bagi bakal-bakal haji dan umrah membanjiri kedai Munawwarah setiap tahun hinggalah ke hari ini.
DESIGN IHRAM WANITA BERUSIA LEBIH 25 TAHUN MASIH TERJUAL DENGAN LARIS.
MASIH DIPAKAI DI KALANGAN VVIP. DESIGN TUDUNG-TUDUNG ASLI MUNAWWARAH MENJADI SAMBUTAN HANGAT HINGGA KE HARI INI.
BERCOGAN KATA, TAK KENAL MAKA TAK CINTA.
SOALAN, KENAPA AGAKNYA SAYA NAK TUTUP MUNAWWARAH.

IKLAN

Menerusi komen-komen daripada sahabat dan pelanggan Dato’ Nah, ramai yang meminta agar beliau bertahan serta tidak menjual Sri Munawwarah ke tangan orang. Seperti mereka, Nona juga berharap agar beliau terus mempertahankan legasi yang telah dibinanya walau dengan apa cara pun. Sayanglah, ramai yang membesar dengan jenama ini! Norzalina Mohd Alias

Sumber: Facebook Dato Nah Munawwarah