Orangnya memang cantik dan tidak kira persalinan apa yang digayakan sekalipun pasti kelibat Tengku Permaisuri Norashikin mencuri perhatian khalayak. Jika sebelum ini Baginda pernah tampil dengan gaya kasual dan mengenakan busana formal ketika menghadiri majlis-majlis rasmi… kali ini Tengku Permaisuri Selangor dilihat mengenakan pakaian lengkap bersukan sewaktu menyertai ekspedisi ke Bukit Fraser pada 26 Ogos lalu.

IKLAN

Memetik laporan yang disiarkan menerusi laman Selangor Royal Office, Duli Yang Maha Mulia (DYMM) Tengku Permaisuri Norashikin berkenan berangkat menyempurnakan pelancaran Ekspedisi Saintifik DiRaja Biodiversiti Taman Negeri Selangor Bukit Fraser, Daerah Hulu Selangor bertempat di Taman Eko Rimba (TER) Komanwel, Rawang.

Tetap Cantik, Gaya Sporty TENGKU PERMAISURI NORASHIKIN Ketika Ekspedisi Jejak Spesies Orkid Liar! Tetap Cantik, Gaya Sporty TENGKU PERMAISURI NORASHIKIN Ketika Ekspedisi Jejak Spesies Orkid Liar! Tetap Cantik, Gaya Sporty TENGKU PERMAISURI NORASHIKIN Ketika Ekspedisi Jejak Spesies Orkid Liar!

Pada majlis berkenaan Baginda berkenan melancarkan dua buah buku terbitan Universiti Putra Malaysia (UPM) iaitu “Enchanted Orchids of Fraser’s Hill”, “Wonders of Malaysian Orchids: Unveiling Vanilla Norashikiniana” dan sebuah buku keluaran Taman EkoRimba (TER) Komanwel berjudul “Reflections 25 Years of the Commonwealth Eco Forest Park.”

Dalam pada itu, Baginda turut dipersembahkan dengan pokok orkid Vanilla Norashikiniana oleh Naib Canselor UPM, Prof. Datin Paduka Dato’ Dr. Aini Ideris yang kemudian dibawa melawat ke Taman Konservasi Orkid Liar Tengku Permaisuri Norashikin di Bukit Fraser yang turut menempatkan pokok orkid Vanilla Norashikiniana.

Tetap Cantik, Gaya Sporty TENGKU PERMAISURI NORASHIKIN Ketika Ekspedisi Jejak Spesies Orkid Liar! Tetap Cantik, Gaya Sporty TENGKU PERMAISURI NORASHIKIN Ketika Ekspedisi Jejak Spesies Orkid Liar! Tetap Cantik, Gaya Sporty TENGKU PERMAISURI NORASHIKIN Ketika Ekspedisi Jejak Spesies Orkid Liar! Tetap Cantik, Gaya Sporty TENGKU PERMAISURI NORASHIKIN Ketika Ekspedisi Jejak Spesies Orkid Liar!

Program Ekspedisi DiRaja yang julung kali diadakan di Negeri Selangor itu bertujuan mengumpul, mendokumentasikan serta menjalankan kajian saintifik ke atas kepelbagaian orkid, tumbuhan ornamental dan tumbuhan ubatan yang terdapat di Bukit Fraser dan Hulu Selangor.

Pada hari yang sama juga DYMM Tengku Permaisuri Selangor berkenan menyertai ekspedisi menjejak spesis orkid liar di Taman Negeri Selangor Bukit Fraser. Ekspedisi yang melalui Denai Mager sejauh hampir satu kilometer itu diketuai Prof. Rusea Go yang berkepakaran dalam bidang penyelidikan orkid. Beliau juga mengendalikan Program Ekspedisi Diraja yang disertai 40 penyelidik di kawasan berkenaan selama lima hari sehingga 30 Ogos 2019.

Tetap Cantik, Gaya Sporty TENGKU PERMAISURI NORASHIKIN Ketika Ekspedisi Jejak Spesies Orkid Liar!

IKLAN

Tetap Cantik, Gaya Sporty TENGKU PERMAISURI NORASHIKIN Ketika Ekspedisi Jejak Spesies Orkid Liar! Tetap Cantik, Gaya Sporty TENGKU PERMAISURI NORASHIKIN Ketika Ekspedisi Jejak Spesies Orkid Liar! Tetap Cantik, Gaya Sporty TENGKU PERMAISURI NORASHIKIN Ketika Ekspedisi Jejak Spesies Orkid Liar! Data-data yang diperoleh akan dapat membantu dalam penyelidikan universiti, pengajaran, pembelajaran, perundingan serta mempertingkatkan kerjasama antara UPM dengan pihak komuniti dan Jabatan Perhutanan dalam pemeliharaan sumber-sumber khazanah alam semula jadi di kawasan hutan tersebut.

Ketika ekspedisi ini, Baginda turut diberi taklimat mengenai spesis orkid Vanilla Norashikiniana yang namanya dimasyhurkan oleh Baginda sendiri pada 3 November 2017. Spesis orkid baharu itu ditemui tidak berbunga pada tahun 2013 di sebuah Hutan Simpan di Semenanjung Malaysia semasa ekspedisi botani oleh sekumpulan saintis botani UPM bersama Jabatan Perhutanan Negeri Selangor (JPNS).

Tetap Cantik, Gaya Sporty TENGKU PERMAISURI NORASHIKIN Ketika Ekspedisi Jejak Spesies Orkid Liar! Tetap Cantik, Gaya Sporty TENGKU PERMAISURI NORASHIKIN Ketika Ekspedisi Jejak Spesies Orkid Liar! Tetap Cantik, Gaya Sporty TENGKU PERMAISURI NORASHIKIN Ketika Ekspedisi Jejak Spesies Orkid Liar! Tetap Cantik, Gaya Sporty TENGKU PERMAISURI NORASHIKIN Ketika Ekspedisi Jejak Spesies Orkid Liar!

IKLAN

Pokok orkid Vanilla Norashikiniana, kemudian ditanam di nurseri UPM dan mula berbunga pada November 2014. Penyelidik mengambil masa hampir tiga tahun untuk mengesahkan penemuan spesis baharu itu.

Antara keunikan spesis orkid Vanilla Norashikiniana ialah ia hanya berbunga sekali setahun antara bulan April hingga Mei, bergantung kepada faktor cuaca. Sebaik selesai merentasi denai bagi melihat sendiri beberapa spesis orkid liar di Bukit Fraser, Baginda kemudian
berkenan melakukan ‘walkabout’ di sekitar pekan Bukit Fraser dan beramah mesra dengan pelancong serta penduduk setempat.

 

Sumber: Selangor Royal Office

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI