Bagi anda yang dianugerahkan dengan anak istimewa perlulah diimbangi dengan gaya didikan terbuka. Anda dan pasangan perlu sentiasa menambahkan ilmu serta matlamat. Kenali betul-betul keperluan anak sesuai dengan persekitarannya. Namun begitu jangan pula menjadi ibu bapa yang terlalu mengongkong.

IKLAN

Kunci utama dalam mendidik anak-anak istimewa ialah terletak pada peluang yang adil serta sesuai dengan anugerah yang dimiliki. Keraplah berbincang dengan pakar psikologi bagi melengkapkan rujukan anda dalam mendidik anak-anak istimewa ini. Biarpun anak-anak ini memiliki IQ yang sangat bagus namun mereka juga punya masalah tersendiri dalam sosialisasi.

IKLAN
IKLAN

Inilah yang sebaiknya anda lakukan:

  • Berikan batas hubungan sebagai anak dan ibu bapa melalui peraturan yang jelas dan terapkannya secara konsisten.
  • Beri peluang kepada anak untuk memilih minat yang digemarinya namun masih di bawah bimbingan anda dengan mengarahkan kepada kegiatan spesifik.
  • Wujudkan halangan buat anak agar ia tidak selalu merasa dirinya di atas dan mendidik dirinya bahawa hidup ini bukan semuanya mudah.
  • Berikan penghargaan seikhlasnya kepada anak. Begitu juga dengan kritikan membina yang disampaikan secara berhemah.
  • Teruskan memberi semangat dan motivasi kepada anak. Tekankan padanya bahawa menjadi istimewa bukanlah perkara yang pelik dan anggaplah ia tanda kasih sayang Allah SWT yang pasti ada hikmahnya.
  • Cari tujuan besar yang lebih penting sebagai sasaran utama bagi setiap tindakan dan usaha.
  • Berikan kemudahan pendidikan yang tidak membebani anak. Contohnya menerapkan semi home-schooling. Anak akan memiliki waktu belajar di luar sekolah beberapa hari berselang seli dengan hari sekolah.
  • Didik anak untuk membuat prioriti, jadual dan perancangan secara komprehensif. Anak istimewa yang mempunyai kemampuan mengendalikan diri, waktu, emosi dan potensi sejak awal akan lebih mudah beradaptasi dengan persekitaran. AMY MOHD
Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI