Siapa yang tak mahu waktu berkualiti untuk diri sendiri kan? Jadi, jangan terlalu memaksa diri untuk menjadi seorang yang terlalu sempurna sehingga sukar untuk mendapatkan me time seperti yang diinginkan. Lebih-lebih lagi bagi suri rumah tangga yang sentiasa sibuk dengan rutin harian pasti memerlukan masa berharga ini. Bijaklah membahagikan masa untuk diri sendiri, bukannya sekadar berimpian.

IKLAN

Ikuti tip berikut untuk memiliki me time lebih banyak. Me time tak perlu terlalu lama dan meninggalkan anak-anak. Buatlah perkara yang menyenangkan dan menyegarkan fikiran anda.

  • MANDI PAGI SEBELUM ANAK-ANAK BANGUN

Penting bagi seorang ibu untuk mandi awal pagi setiap hari sebelum anda memulakan sebarang aktiviti dan sebelum anak-anak bangun tidur. Apabila badan segar ia mencetuskan mood yang menyenangkan sepanjang hari anda.

  • SIAPKAN BAHAN MAKANAN UNTUK 3 HARI

Setelah berbelanja pastikan semua bahan makanan sudah dicuci bersih. Siapkan menghiriskan bawang, memotong sayur dan sebagainya sebagai bahan masakan lalu disimpan di tempat beku. Bagi memudahkan anda, tulis siap-siap mengikut hari pada bekas atau plastik kedap udara yang digunakan. Ikan, ayam dan makanan laut disiapkan dengan rempah atau garam kunyit dimasukkan ke dalam bekas dan disimpan di ruang beku. Keluarkan mengikut keperluan saja.

IKLAN

Ibu & Isteri, Anda Memang Patut Dapatkan ‘ME TIME’! Begini Caranya

IKLAN
  • ATUR WAKTU TIDUR ANAK-ANAK

Tip ini boleh diamalkan jika anda mempunyai lebih daripada seorang anak. Jaga waktu tidur mereka agar anda terus bertenaga sepanjang hari. Sebaiknya, semasa tidurkan mereka anda pun tidurlah sekali buat seketika bagi merehatkan badan. Peluklah mereka agar hilangnya rasa penat. Pastikan rumah berada dalam keadaan tenang ketika anda tidur bersama anak-anak. Ingat, tidur adalah sebahagian daripada me time yang amat dirindui oleh seorang ibu.

  • MAKAN BERSAMA ANAK-ANAK

Para ibu sering mengeluh kerana mengambil masa yang lama untuk mengajak anak-anak untuk duduk makan sekali. Sebaiknya latihlah anak-anak untuk makan sendiri sejak awal usia mereka. Makanlah bersama anak-anak agar anda tidak membazir masa kerana selepas itu anda boleh buat kerja lain atau menemani anak bermain. Anak-anak yang merasa kenyang secukupnya akan mudah mengantuk dan tertidur. Inilah masanya untuk anda melakukan me time.

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI