Melihat kepada perwatakannya yang tegas maka tidak hairanlah Dato’ Anis Romli berjaya mengemudi perniagaannya sehingga menjadi satu empayar yang kukuh ketika ini. Pada pandangan mata kasar mungkin nampak ‘sempurna’ namun hakikatnya sebagai pengasas bersama, perjalanan karier Dato’ Anis sebagai ahli perniagaan banyak likunya.

IKLAN
“Jangan Anggap Anak-Anak Sebagai Beban. Merekalah Punca Semangat & ‘Pintu’ Rezeki Kita” DATO’ ANIS ROMLI
Pengasas bersama Imorice Legacy Sdn Bhd, DATO’ ANIS ROMLI.

Imorice Legacy Sdn Bhd merupakan penerima Nona Superwoman Award 2020 kategori Nona Best Imaging Founder Award. Syarikat ini ditubuhkan pada 29 April 2019 dan merupakan sebuah syarikat ‘holding’ Bumiputera sepenuhnya yang berdaftar di bawah Suruhanjaya Syarikat Malaysia.

Selain membantu usahawan mencipta keuntungan serta menaik taraf ekonomi diri dan keluarga, objektif syarikat ini juga ialah menjadi pembekal dan penyedia perkhidmatan terbaik setanding syarikat antarabangsa yang menguasai bidang ini.

Terdapat beberapa jenama anak syarikat di bawah Imorice Legacy Sdn Bhd yang terlibat dalam pelbagai bidang perniagaan. Jenama ‘Rampak Sunda’ menyediakan khidmat penyediaan makanan dan minuman bertemakan masakan tradisi Melayu dan Sunda. Jenama ‘Uncle Lekor’ pula kilang yang menghasilkan produk keropok lekor bagi pasaran tempatan. ‘Imorice Solutions’ menyediakan khidmat spa dan kecantikan berpusat di Setia Alam.

Sementara ‘Imoriceutical’ menyediakan khidmat dan pembekalan berkaitan farmasi dan seni pembangunan ubat serta formula produk kecantikan dan kesihatan. Jenama ‘Kleanopia’ ialah sebuah syarikat e-dagang yang berasaskan produk kecantikan dan kesihatan tempatan serta antarabangsa berpusat di Publika Shopping Gallery, Kuala Lumpur.

“Jangan Anggap Anak-Anak Sebagai Beban. Merekalah Punca Semangat & ‘Pintu’ Rezeki Kita” DATO’ ANIS ROMLI
Dato’ Anis ‘tidak goyang kaki’ sebaliknya rajin berusaha dan bermula dari bawah bagi mempelajari selok belok perniagaan.

Sepanjang dua tahun lalu, Dato’ Anis Romli bersama pengarah syarikat melibatkan diri secara terus dengan ilmu perniagaan secara profesional. Tempoh ini dimanfaatkan dengan menjalankan kajian, mengikuti kursus kemahiran, pencarian formula dan teknik pemasaran terbaik.

Dato’ Anis bertuah kerana memiliki rakan perniagaan yang saling melengkapi, tinggi daya saing dan berdisiplin. Tidak mengambil kesempatan atas kelebihan itu, Dato’ Anis ‘tidak goyang kaki’ kerana beliau rajin berusaha dan bermula dari bawah bagi mempelajari selok belok dunia perniagaan sebenar.

PERMULAAN
Sebaik tamat pengajian Ijazah Seni Bina di Universiti Sains Malaysia pada tahun 2010, beliau bekerja di firma seni bina di Pulau Pinang. Pada tahun 2012 beliau memulakan syarikat pembinaan sendiri. Pada masa lapang, beliau mengembangkan bakat dalam aktiviti seni jahitan kreatif serta menghasilkan koleksi turban kanak-kanak yang dijual secara online.

IKLAN

Selain itu, Dato’ Anis pernah bergelar atlet mewakili negeri Terengganu dan Pahang dalam sukan bola jaring peringkat kebangsaan. Namun, setelah berumah tangga beliau banyak menumpukan perhatian terhadap keluarga.

“Perniagaan di bawah pengurusan syarikat berjalan seiring dengan beberapa lagi cabang perniagaan. Tidak dinafikan perniagaan perindustrian pengilangan antara paling mencabar kerana saingannya banyak dimonopoli golongan lelaki dan syarikat-syarikat gergasi. Untuk terus kekal releven dalam industri ini saya sentiasa mencari peluang dan memberikan perkhidmatan terbaik.

IKLAN
“Jangan Anggap Anak-Anak Sebagai Beban. Merekalah Punca Semangat & ‘Pintu’ Rezeki Kita” DATO’ ANIS ROMLI
Menjadi wanita satu anugerah kerana dikurniakan jiwa dan semangat yang tinggi.

Selepas beberapa tahun terlibat dalam bidang perniagaan kini tiba masanya pula untuk saya berbakti kepada masyarakat. Melalui pengalaman luas dalam pengendalian urusniaga sama ada di dalam mahupun luar negara, ia menjadi senjata paling ampuh bagi membantu usahawan muda terutama golongan wanita serta ibu tunggal.

Kini semakin ramai anak muda yang mencuba nasib untuk berniaga terutama melalui online platform. Bagaimanapun, kebanyakannya gagal walaupun belum separuh jalan. Perniagaan nampak mudah tetapi realitinya bukan semudah yang dilihat. Apabila kita melihat orang berjaya, kita juga mahu menjadi sepertinya tetapi kita tidak mahu melalui kesusahan seperti yang dilaluinya.

PESANAN BUAT WANITA
Menjadi wanita satu anugerah kerana dikurniakan jiwa dan semangat yang tinggi. Walaupun luarannya tampak lemah dan lembut, jangan pernah merasa lelah dan mudah mengalah. Walau apa pun orang sekeliling akan fikir atau lakukan terhadap kita yakinlah Tuhan sentiasa bersama orang yang sabar.

Buat ibu-ibu terutamanya ibu tunggal, jangan sesekali anggap anak-anak sebagai beban. Merekalah punca semangat dan pintu rezeki kita. Paling penting niat mesti baik. Lakukan setiap pekerjaan dengan sebaiknya. Insya-Allah segala hasil akan menjadi lebih baik,” akhiri Dato’ Anis.

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI