Adakah kulit anda menggambarkan usia anda sebenar? Mungkin ada wanita yang sangat bertuah memiliki kulit yang tegang dan cantik. Jika ada seorang perokok, kulit kerap terdedah di bawah sinaran matahari, menghadapi kekeringan kulit dan kedutan maka anda akan kelihatan lebih tua daripada usia yang sepatutnya.

Produk penjagaan kulit, anti-penuaan dan rawatan jerawat adalah merupakan industri yang kian berkembang pesat dek kerana memahami kehendak wanita yang sentiasa ingin kelihatan muda dan sihat. Proses penuaan adalah lumrah kehidupan yang tidak dapat dielakkan, namun keprihatinan anda dalam penjagaan kulit sedikit sebanyak dapat membantu melambatkan proses ini. Pelbagai punca yang harus dihindari oleh anda untuk mengelakkan penuaan sebelum usia sebenar.

IKLAN

Jangan Biar Kulit Anda Tua Sebelum Usia! Bagi Kulit Makan Secukupnya…

Hindari risiko penuaan

1. Alkohol
Kesan pengambilan alkohol yang boleh meyebabkan kekurangan air dalam badan adalah memang sudah diketahui umum seperti kulit akan menjadi kering, garisan halus di bawah mata, dan juga kedutan. Selain itu, alkohol menjadi punca kepada kemerahan dan alahan apabila salur darah mengembang.

2. Kafein
Menikmati secawan kopi pada bila-bila masa sahaja memberi kenikmatan yang tidak terhingga terutama aromanya. Walaupun anda cukup menggilai minuman ini, tetapi harus diingatkan bahawa anda perlu mengambil banyak air kosong selepas itu. Kadang-kadang anda perlu berhati-hati dengan minuman tenaga berkafein yang ada di pasaran kerana dikhuatiri mengandungi lebih banyak kafein berbanding kopi. Kekurangan air boleh menyebabkan kulit kering, kusam dan berkedut.

Jangan Biar Kulit Anda Tua Sebelum Usia! Bagi Kulit Makan Secukupnya…

3. Rokok
Nikotin yang terdapat di dalam rokok meningkatkan jerutan salur darah. Kesannya pula adalah seperti ton kulit akan menjadi kusam dan dipercayai mengurangkan vitamin C.

Jangan Biar Kulit Anda Tua Sebelum Usia! Bagi Kulit Makan Secukupnya…

Makanan untuk kulit

IKLAN

Alam semula jadi kaya dengan tumbuh-tumbuhan semulajadi yang baik untuk mengekalkan keremajaan kulit anda seperti buah-buahan. Kulit seharusnya dijaga dengan sempurna agar tiada garisan halus, kedutan dan kekusaman dapat dielakkan. Mungkin buah-buahan yang anda selalu ambil pada setiap hari dapat membantu untuk mengekalkan kulit anda supaya kekal muda.

Jangan Biar Kulit Anda Tua Sebelum Usia! Bagi Kulit Makan Secukupnya…

  1. Buah oren mengandungi vitamin yang menjadi keperluan untuk melindungi kulit anda dari sinaran ultraviolet. Vitamin C menghasilkan kolagen di dalam kulit yang boleh menghalang kulit menjadi kedut.

Jangan Biar Kulit Anda Tua Sebelum Usia! Bagi Kulit Makan Secukupnya…

2. Buah betik berkalori rendah mengandungi karoten yang menghasilkan vitamin A. Ia mengandungi bahan anti oksida yang keremajaan kulit boleh dikekalkan dengan hanya pengambilan sekurang-kurangnya 200-250 gram buah betik sehari sudah memadai

IKLAN

3.Bahan anti oksida terdapat di dalam teh hijau juga. Ia mampu melindungi kulit dari sinaran ultraviolet dan juga bahan kimia yang ada di udara, menghalang kedutan terbentuk serta menyingkirkan jeragat pada kulit muka.

4. Lidah buaya atau aloe vera boleh dikatan sebagai tumbuhan ajaib yang mempunyai pelbagai kegunaan positif terutama untuk kulit anda. Jus lidah buaya dipercayai boleh menghalang jerawat tumbuh dan pigmentasi kulit. Anda boleh minum 30-40 ml jus ini untuk kulit yang baik. Awas! Jangan estrak sendiri jus aloe vera, tetapi anda boleh mendapatkannya dalam jus yang sudah diproses.

Jangan Biar Kulit Anda Tua Sebelum Usia! Bagi Kulit Makan Secukupnya…

Wanita dan penjagaan kulit adalah sinonim sekali pada zaman yang serba moden ini. Kecantikkan kulit mendorong mereka untuk melakukan apa sahaja agar kulit sentiasa kelihatan muda dan sebarang kecacatan.

Tidak dinafikan ramai yang kurang arif tentang penjagaan kulit lalu mendorong mereka ini untuk mengambil langkah yang tidak sepatutnya seperti suntikan vitamin C, botox dan rawatan kolagen. Namun mereka tidak sedar akan kesan pada jangka masa panjang nanti. Oleh itu, cara yang terbaik untuk mengekalkan keremajaan kulit adalah dengan mengamalkan pengambilan buah-buahan segar dengan teratur.

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI