Tahukah anda, sehingga ke hari ini 80 peratus wanita masih memakai coli dengan cara yang salah. Ini disebabkan fahaman mengenai pemilihan saiz dan cawan (cup) yang betul tetap berada di tahap rendah sekali gus membuatkan bentuk payudara mereka kelihatan kendur dan kurang menarik.

Setiap kali berbicara tentang pemakaian bra, ramai yang beranggapan perkara ini ada kaitan dengan kanser payudara. Pemakaian coli yang salah seperti terlalu ketat dikatakan menghalang pelancaran darah ke payudara sehingga menyebabkan pelbagai komplikasi. Tidak kira longgar atau ketat, ia akan mempengaruhi saiz dan bentuk payudara selain mendatangkan masalah kesihatan lain.

Hakikatnya, kajian yang mengatakan pemakaian coli yang salah menjadi salah satu penyebab kepada kanser pembunuh nombor satu di kalangan wanita ini MASIH BELUM terbukti kesahihannya. Apa yang pasti, kanser payudara terjadi disebabkan oleh beberapa faktor antaranya genetik, pemakanan dan lebih berisiko ‘hinggap’ kepada wanita yang belum pernah hamil.

Meskipun ia bukan punca kepada kanser payudara, sebagai wanita anda WAJIB mengetahui cara yang betul untuk memilih pakaian dalam ini. Bukan kerana untuk kebaikan kesihatan malah kecantikan dalaman juga.

Kaitan Pemakaian Bra Yang Salah & Kanser Payudara, Ini Yang Harus Anda Tahu! Jangan Terus Berteka-Teki

Kesan Pemakaian Coli Yang Salah

  • Dalam jangka masa panjang, ia boleh memberi kesan kepada postur badan
  • Jika pakai terlalu ketat dan berpeluh, menyebabkan ruam pada badan
  • Boleh membawa kepada sakit bahu, leher, dada dan belakang badan kerana otot yang sentiasa tegang disebabkan coli yang terlalu ketat

Mengukur Saiz Coli

  • Ambil ukur lilit badan iaitu bahagian bawah payudara di tulang rusuk bawah dalam unit inci. Jika hasil ukuran bernombor genap, tambah 4 inci sementara jika ganjil, tambah 5 inci. Misalnya:

Ukur lilit badan : 28 inci jadi ukuran bra ialah 32 (28+4=32). Kalau 29 inci (tambah 5), bersamaan ukuran bra 34.

  • Ambil pula ukuran lilitan payudara untuk mengetahui saiz cawan (cup) dengan mengukur bahagian paling depan payudara. Kira perbezaan dengan angka ukuran lilit badan. Misalnya:

Ukur lilitan badan : 28

Ukur lilitan payudara : 31

Perbezaan ukur lilit badan dan lilit payudara : 3 (31-28 = 3), bermakna saiz cawan yang sesuai adalah cup C

Kaitan Pemakaian Bra Yang Salah & Kanser Payudara, Ini Yang Harus Anda Tahu! Jangan Terus Berteka-Teki
Gambaran ukur lilit badan & ukur lilit payudara

Kaitan Pemakaian Bra Yang Salah & Kanser Payudara, Ini Yang Harus Anda Tahu! Jangan Terus Berteka-Teki

Tanda Salah Pilih Coli

  • Coli bahagian tengah tidak bersentuhan kulit badan bermakna ia terlalu besar. Jika coli berwayar pula pastikan payudara tidak terkeluar dari bawah payudara
  • Payudara terkeluar daripada bahagian atas coli bermakna saiz tidak sesuai dan kecil
  • Cawan coli berkedut atau ada ruang di antara tepi cawan coli dan dada, saiz bra yang besar
  • Lemak yang terkeluar di bahagian ketiak kerana disebabkan coli tidak sesuai dan kecil

Waktu ideal pemakaian bra adalah kurang daripada 12 jam. Manakala waktu paling tepat untuk merehatkan payudara tanpa memakai bra adalah ketika tidur. SUZIANA ABU DAUD