Tidak ada seorang ibu pun yang hidup di dunia ini akan membayangkan anak yang dikandungnya selama 9 bulan bulan akan ‘pergi’ terlebih dahulu daripada dirinya buat selama-lamanya.

IKLAN

Rasa kasih seorang ibu tidak pernah bertepi dan akan tetap mengalir walaupun jasad sudah berpisah. Ramai yang sudah maklum Linda Rafar telah kehilangan anak tersayangnya, Rezaimen Kiflin Kifli sekitar tahun 2014 akibat penyakit kanser perut.

Foto kenangan Linda Rafar bersama arwah anaknya.

Linda telah berkongsi bersama pengikutnya di laman Instagram tentang perasaannya buat pertama kali dikhabarkan anak kesayangannya didiagnos kanser. “Saya bagi ubat-ubat, sayur dan ubat yang boleh mempercepatkan sel kanser tu mati. Kita percaya semua tu sampai kita sanggup bayar RM23,000 untuk ubat tu sahaja selama sebulan.

Lepas sebulan, ubat belum habis lagi Memen (nama panggilan – Rezaimen Kiflin Kifli) kena attact balik. Dia tak boleh bernafas, dada dia macam ada tumbuh kelenjar. Tiba-tiba ada bonggol.

Kita rasa macam biji angin tapi sebenarnya itu adalah kanser. So bila kita ke hospital balik doktor kata dah terlambat dan tak boleh diselamatkan, tapi kita try buat chemo.

Bila chemo pertama tu, dah darah dekat hidung, darah dekat telinga. So macam-macam dugaan la. Chemo kedua dia terus drop, buah pinggang rosak,” cerita kakak kepada Diana Rafar ini.

Namun Linda reda dan positif apabila anaknya ‘dijemput’ lebih awal darinya. ”
Ajal maut semua di tangan Allah SWT. Kanser tak semestinya mati dan hidup, tak semestinya yang sihat ni akan hidup lama. Kalau kita keluar rumah pun, kena langgar kereta, kita akan meninggal juga. Kita tidur pun, kalau Allah SWT nak ambil nyawa kita, kita akan pergi juga.

So kena ingat, kanser ni bukanlah penyebab untuk Memen pergi. Allah SWT lebih sayangkan Memen,” kongsi isteri kepada Syed Aiman ini.

Tambah Linda lagi, “Memen punya kanser ni tak kuat, biasa je. Saya bagi semangat dan dia dengar, dia ok. Dia positif dan dia sihat balik. Dia boleh berjalan, ketawa, bawa kawan-kawan datang hospital borak dengan dia.

IKLAN

Saya bawa dia pergi picnic, camping tepi laut bersama famili. Dia enjoy, apa dia nak semua saya bagi. Sebab saya tahu dia macam dah ‘tak lama’,” tutur Linda lembut.

Bercerita tentang kelainan yang berlaku pada anaknya sebelum pemergiannya, ”
Ada sebuah charity yang sering memberi hadiah buat para pesakit. Setiap katil dia akan tanya nak apa. Mereka akan datang setiap Khamis untuk hiburkan kanak-kanak di wad.

Tapi Memen akan ambil present semua yang underage. Dia akan ambil play doh dan  lego. Dia ambil dan simpan belakang katil dia. Saya hairan dan tanya kenapa, dia hanya jawab sebab nak lego dan simpan.

Hari dia nak meninggal tu, dia panggil adik-beradik dia datang, dia bagi wasiat dan serahkan barang-barang yang dia simpan untuk adik-adiknya,” cerita Linda lagi.

IKLAN

“Dia memang anak yang tak pernah ada signal sakit, tak pernah admitted pun. Bila doktor cakap Memen ada ketumbuhan dalam perut. Itu yang buatkan saya bertanya ketumbuhan apa,” ujar salah seorang penyanyi kumpulan Elite ini.

Cerita Linda lagi, “Memen tak pernah sakit dan bila dia cakap sakit perut, macam maybe angin. Bila jumpa doktor, doktor cakap angin.

Dalam masa sebulan, Memen makin teruk, makin teruk tu bukan tak boleh bangun tapi dari segi dia muntah, makan tak boleh terima. Itu yang buatkan saya pergi ke hospital swasta nak tengok MRI.

Bila tengok melalui MRI memang ternyata ada ketumbuhan sebesar satu kilogram dalam perut dia. Itu yang buatkan Linda rasa macam Allah SWT nak bagi ujian yang besar. Linda cakap dengan doktor apa yang perlu dilakukan, doktor kata kena cepat operation untuk buang ketumbuhan tersebut,” kongsi Linda tentang anaknya itu.