Hidangan manisan seperti kek sememangnya sering menjadi pilihan untuk mengakhiri hidangan utama. Bertambah enak jika gabungan aneka kekacang menjadi pelengkap manisan bersama tersayang. Kepelbagaian khasiat kekacang menjadikan hidangan ini lebih enak dan menambat selera.
Kekacang dan legum diambil sebagai sumber protein menggantikan daging. Ia juga membantu menstabilkan paras glukos dalam darah, menyeimbangkan tindak balas elektrolit dalam tubuh dan meningkatkan kadar metabolisme serta fungsi tubuh dan otak.
CHOCOLATE LARVA ALMOND
BAHAN-BAHAN:
3 biji telur
3 biji kunign telur
110gm gula aising
60gm tepung gandum
60gm serbuk badam
110gm mentega
170gm coklat gelap
CARA MEMBUAT:
Pukul telur, kuning telur bersama gula aising sehingga ia menjadi kembang. Masukkan pula tepung gandum diikuti serbuk badam. Gaulkan sehingga ia menjadi sebati. Cairkan coklat gelap dan masukkan ke dalam adunan tadi. Gaulkan sehingga sebati. Kemudian cairkan mentega dan masukkan ke dalam adunan dan pastikan ia diadun sehingga sebati. Masukkan adunan ke dalam acuan yang sesuai dan bakar pada suhu 190C selama 15 minit. Keluarkan dan sedia untuk dihidangkan bersama sos coklat.
GRANOLA PARCEL
BAHAN-BAHAN:
19gm oatmeal
90gm kelapa kering
200gm kacang badam
90 gm cip coklat
30gm ceri merah
60gm gula perang
160gm madu
10gm serbuk kayu manis
CARA MEMBUAT:
Campurkan kesemua bahan kecuali cip coklat. Gaulkan sehingga adunan menjadi sebati. Ratakan di atas dulang pembakar dan masukkan ke dalam ketuhar dan bakar selama 10 minit. Keluarkan dari ketuhar dan taburkan cip coklat dan gaulkan sehingga sebati.Masukkan semula ke dalam ketuhar dan bakar selama 15 minit pada suhu 170C.Keluarkan dari ketuhar dan potong ketika ia masih panas supaya ia tidak pecah. Setelah sejuk, rendamkan ke dalam coklat gelap yang telah dicairkan dan sejukkan di dalam peti sejuk sebelum dihidangkan.
3.HAZELNUT DOME MOUSSE CAKE
BAHAN UNTUK HAZELNUT SPONGE KEK:
Ads
9 biji telur ayam
500gm tepung campuran kek
80gm air
80gm minyak
BAHAN UNTUK HAZELNUT MOUSSE CREAM
4 biji telur ayam
70gm gula kastor
200gm krim putar
20gm serbuk gelatin
150gm jam perisa hazelnut
CARA MEMBUAT
Untuk menyediakan kek span kacang hazel, pukul telur bersama campuran tepung kek bersama air. Pukul sehingga kembang. Kemudian masukkan minyak dan kacau sehingga sebati. Masukkan adunan ke dalam acuan dan bakar selama 15 minit pada suhu 180C. Setelah masak, keluarkan dan biarkan ia sejuk seketika.Untuk menyediakan Hazelnut Mousse Cream pula, pukul krim putar sehingga naik dan asingkan seketika. Pukul telur dan gula sehingga kembang.Kemudian masukkan krim yang telah dipukul terlebih dahulu dan kacau sehingga sebati. Masukkan jam perisa kacang hazel yang telah dicairkan ke dalam adunan dan kacau sebati. Masukkan serbuk gelatin yang telah dicairkan. Potong ia mengikut acuan dan lapiskan bersama kek span hazel. Simpan di dalam peti sejuk sehingga keras sebelum dihidangkan.
4.PINE NUT PIE
BAHAN UNTUK DOH:
200gm mentega
100gm gula kastor
Ads
1 biji telur
330gm tepung gandum
10gm susu tepung
BAHAN-BAHAN UNTUK INTI:
3 biji telur
75gm gula
125gm madu
45gm mentega(dicairkan)
75gm krim putar
200gm kacang pine
CARA MEMBUAT:
Untuk bahan A, gaulkan mentega bersama gula kastor sehingga sebati.Kemudian masukkan telur dan gaul sehingga sebati. Masukkan pula tepung gandum dan susu tepung. Kacau sehingga sebati. Masukkan ke dalam acuan pai pilihan anda. Untuk menyediakan bahan B pula, pecahkan telur ke dalam bekas dan masukkan gula, madu dan kacau sehingga sebati. Kemudian masukkan pula krim dan gaulkan sehingga sebati.Akhir sekali masukkan mentega yang telah dicairkan ke dalam adunan. Masukkan pula kacang pine ke dalam aduan dan bakar di dalam ketuhar pada suhu 180C selama 25 minit.
WALNUT CHEESE CAKE
BAHAN-BAHAN A:
425gm kacang walnut(dicincang)
75gm mentega
75gm gula
BAHAN-BAHAN UNTUK KEK KEJU:
Ads
800gm krim keju
100gm gula kastor
70gm sirap maple
50gm kacang walnut
3 biji telur
CARA MEMBUAT:
Gaulkan kesemua bahan A dan masukkan ke dalam bekas pembakar kek dan ratakan. Bakar selama 15 minit pada suhu 180C.Kemudian pukul krim keju bersama gula sehingga sebati dan masukkan telur sebiji demi sebiji.Masukkan pula kacang walnut dan sirap maple ke dalam adunan kek dan kacau sebati. Setelah siap, masukkan adunan keju ke dalam acuan kek di atas bahan A dan bakar selama lebih kurang 50 minit pada suhu 160C.
6.BISKUT KACANG PISTACHIO
BAHAN-BAHAN:
125gm mentega
125gm gula kastor
3 biji telur
300gm tepung gandum
5gm baking powder
5gm garam
130gm kacang pistachio
1 sudu kecil kacang pistacio
1 sudu kecil esen vanilla
BAHAN UNTUK SOS KARAMEL:
200gm gula 150gm mentega
250ml krim
CARA MEMBUAT:
Pukul mentega bersama gula sehingga sebati.Kemudian masukkan telur sebiji demi sebiji.Masukkan tepung gandum, serbuk penaik dan garam.Gaulkan sehingga sebati. Bentukkan doh dan bakar di dalam ketuhar pada suhu 180C selama 25 minit. Apabila sudah masak, keluarkan dan biarkan ia sejuk seketika. Untuk menyediakan sos karamel pula, panaskan periuk kemudian masukkan gula dan kacau sehingga ia kekuningan. Masukkan mentega dan kacau seketika. Kemudian masukkan krim dan kacau sehingga pekat didalam api yang perlahan.
RESIPI DISEDIAKAN OLEH: MOHD SHAFIK ABDULLAH (PASTRY CHEF) & AZRAM RIZAL (EXECUTIVE CHEF) HOTEL HOLIDAY VILLA SUBANG JAYA, SELANGOR DARUL EHSAN
Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Siapa mampu menolak keenakan rasa hidangan Arab. Selain kaya dengan aroma memikat, dua seleksi nasi popular masyarakat Timur Tengah ini tentu saja menarik selera anda!
Sempena bulan puasa ini, ‘hiburkan’ perut suami dan anak-anak dengan resipi juadah Nasi Mandy Yemen dan Nasi Maqlubah untuk hidangan berbuka puasa.
NASI MANDY YEMEN
Bahan-bahan:
1 kg beras basmathi
4 sudu makan minyak sapi @ sayuran
10 ulas bawang putih (dipotong bulat)
2 biji bawang besar (dimayang)
5 biji buah pelaga
2 batang kayu manis
Sedikit bunga cengkih
1 sudu makan rempah mandy
1 sudu makan garam halus
1 sudu makan gula
2 sudu makan kismis hitam
Daun pudina segar
1.5 liter air stok rebusan kambing @ ayam
Saffron atau pewarna kuning telur
Cara membuat:
Rendam beras selama 20 minit dan toskan. Panaskan minyak sapi atau minyak sayuran dan tumis bawang putih, bawang merah, buah pelaga, kayu manis dan bunga cengkih. Tumiskan pula rempah mandy sehingga wangi dan diikuti air rebusan kambing atau ayam. Seterusnya, bubuh garam, gula dan kismis. Tanah hingga mendidih. Kemudian, masukkan beras dan kacau sekali-sekala. Setelah air hampir kering, buat beberapa lubang kecil untuk masukkan saffron. Guna api paling kecil selama 15 minit untuk mengeringkan nasi. Akhir sekali, tabur hirisan daun pudina dan bawang goreng sebelum dihidangkan.
NASI MAQLUBAH
Bahan-bahan:
1 kg beras basmathi
4 sudu makan minyak sapi atau sayuran
10 ulas bawang putih (dipotong bulat)
2 biji bawang besar (dimayang)
5 biji buah pelaga
2 batang kayu manis
Sedikit bunga cengkih
1 sudu makan rempah maqlubah
1 sudu teh serbuk lada hitam
1 sudu makan garam halus
1 sudu makan gula
2 sudu makan kismis hitam
Daun pudina segar
1.5 liter air stok rebusan kambing @ ayam
2 biji lobak merah
4 biji kentang
1 biji terung
1 biji buah lemon
Cara membuat:
Rendam beras selama 20 minit dan toskan. Lobak merah, kentang dan terung dipotong dan digoreng hampir 80% masak. Panaskan minyak sapi atau minyak sayuran dan tumis bawang putih, bawang merah, buah pelaga, kayu manis bersama bunga cengkih. Sesudah itu, tumis rempah maqlubah dan serbuk lada hitam sehingga wangi. Masukkan air rebusan dan didihkan. Kemudian, bubuh garam, gula dan kismis diikuti beras. Kacau sesekali. Sayuran yang telah digoreng, dimasukkan ke dalam periuk berasingan sebagai lapisan paling bawah. Nasi yang hampir masak, dipindahkan ke atas sayuran goreng tadi. Tutup dan gunakan api paling kecil selama 15 minit untuk mengeringkan nasi. Setelah kering, nasi dihidangkan secara menterbalikkan periuk ke atas dulang dan lapisan sayuran goreng akan berada di atas nasi. Tabur hirisan daun pudina bersama bawang goreng dan hirisan buah lemon.
Resipi: TERIMA KASIH HAJI AMINUDDIN RESAD, RESTORAN AROMA HIJRAH, TTDI SHAH ALAM, Selangor
Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Pernah menjadi blogger terkemuka, nama Hanis Zalikha bukan lagi asing dalam kalangan peminat.
Hanis Zalikha memang punya aura tersendiri. Popularitinya sebagai usahawan dan isteri kepada pelakon Hairul Azreen membuatkan ramai yang mengikuti perkembangannya setiap hari.
Video Masakan Hanis ‘Trending’ Hampir Cecah Jutaan Tontonan!
Bahkan dia juga ada berkongsi beberapa video masakan sebelum ini. Pendek kata, apa saja yang dikongsikan Hanis pasti akan trending dan menjadi sorotan serta rujukan warganet!
Selain gemar berkongsi rutin harian dan produk perniagan miliknya, Hanis yang juga pengasas jenama Cakenis dan Love Masak ini, sering memuat naik video masakan di Instagram.
Malah, terdahulu video pendek berkaitan resipi mudah tempe goreng berkenaan meraih hampir sejuta tontonan!
1. Tempe (Dihiris Tebal Seperti Nougat)
2. Serbuk Paprika
3. Serbuk Lada Sulah
4. Serbuk Rempah Kari Ikan
5. Tepung Jagung
6. Air Sejuk
“Buat peminat masak simple-simple seperti Chef Keknis, terimalah tempe nougat. Bolehlah masak untuk dinner kejap lagi.”
Dalam video itu, Hanis terpaksa akur apabila pembantunya memotong tempe seperti nougat. “Kita letak smoked paprika, white pepper, garam dan paling penting rempah kari ikan.
Untuk rangup mesti letak tepung jagung sedikit lepas tu kita gaul sebati dan letak secret weapon iaitu air sejuk.
Dengan itu ia akan jadi macam menyaluti tempe. Goreng sampai warna keemasan, tengok rangup macam mana, rasa sedikit, siap!,” ujarnya.
Air Tangan Isteri, Pengikat Kasih Sayang Keluarga
Benarlah air tangan isteri itu pengikat kasih sayang seisi keluarga! Patutlah tengok rumahtangga Hanis Zalikha ni bahagia sentiasa. Nonarians terutamanya yang bergelar isteri boleh cuba resipi kebahagiaan Hanis Zalikha ni, rajin ke dapur pasti suami sayang!
Untuk rekod, pada 5 Jun 2014 yang lalu Hanis dan Hairul menyambut ulang tahun perkahwinan mereka yang ke-8. Hasil perkongsian hidup, mereka dikurniakan dua orang anak comel iaitu Yusuf Iskandar dan Alisa Aisyah.
Pasangan selebriti ini sentiasa menjadi perhatian peminat seni tanah air terutamanya ketika melancong ke luar negara kerana sering mengunjungi destinasi percutian yang eksklusif dan mewah. Antaranya di Maldives yang dilaporkan mencecah puluhan ribu ringgit.
Figura cantik ini juga secara rasmi diumumkan sebagai duta jenama Innersejuk pada tahun 2022 dan bersetuju dengan potensi kontrak bernilai USD 1 juta!
Majalah Nona ada juga di Telegram. Mudah nak akses artikel menarik dan video-video terkini di sini. Follow kami sekarang di SINI!
Nabila Razali, nama yang tak perlu diperkenalkan lagi. Si pelantun lagu Pematah Hati ini kini kian ligat dengan karier seninya yang semakin memuncak. Namun begitu, sesibuk mana pun dirinya sepanjang bulan Ramadan ini, Nabila tetap memilih untuk berbuka puasa di rumah bersama keluarga.
“Detik ini bukan selalu ada memandangkan saya sentiasa sibuk dengan karier. Kesempatan itu saya manfaatkan pada bulan Ramadan. Semoga tahun ini kami sekeluarga berpeluang untuk berbuka puasa bersama. Antara juadah berbuka yang sentiasa saya nanti-nantikan setiap kali Ramadan ialah Martabak Daging, Puding Karamel, Nasi Beriani Daging dan Kuih Lompang.
Selain Datuk Chef Wan saya juga menjadikan ibu sebagai idola. Ibu bukan saja pandai memasak malah kreatif dalam mencipta menu-menu baru tanpa perlu merujuk buku dan sebagainya. Salah satu menu kreatif ibu ialah Ikan Bilis Goreng Cili yang dicampur dengan anggur. Rasanya sangat sedap!
Menu air tangan ibu yang lain yang turut menjadi kegemaran saya ialah Kari Baba Nyonya, Rendang Ayam dan Ayam Goreng Cili. Bagi saya keenakan rasanya sangat unik.
Nona kongsikan resipi Puding Karamel yang menjadi juadah kegemaran Nabila setiap kali Ramadan.
PUDING KARAMEL
Bahan-bahan:
4 biji trelur saiz A
1 tin susu cair
4 sudu besar gula
170 ml air
Sedikit vanila esen
Cara Membuat:
Untuk karamel masak gula dan air di dalam kuali. Kacau sehingga keperangan lalu segera masukkan ke loyang. Ratakan karamel dan biar sejuk. Untuk puding, pukul telur sehingga rata jangan sampai berbuih. Masukkan susu cair, gula, air dan vanila esen. Kacau sehingga gula larut. Kemudian tapis adunan dan masukkan ke loyang yang telah dituangkan karamel tadi. Bungkus loyang dengan kertas aluminium lalu kukus selama 45 minit atau sehingga masak. Biarkan sejuk barulah diterbalikkan loyang. Simpan ke dalam peti sejuk sebelum dihidangkan.
Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Happy birthday Datin Paduka Eina Azman! 13 Mac lepas merupakan ulang tahun kelahiran personaliti jelita ini yang ke-30. Meniti usia 30 tahun, Datin Paduka...