Bila bekas teman lelaki anda mahu kembali… Walaupun ia mungkin sukar tetapi tidak mustahil. Untuk memulakannya kembali, jadilah insan yang lebih fokus dan bersabar. Jangan terburu-buru dalam mengambil sebarang keputusan dengan cepat.

Anda mungkin sudah bijak menyesuaikan diri dengan keadaan single, walaupun masih ada lagi hati dan sayang kepadanya. Tapi tunggu dulu! Ambil masa dan hadam 7 peringatan ini sebelum beri peluang kedua kepadanya.

IKLAN

(1) Jangan buat kesilapan yang sama

Apabila anda ingin kembali bersama teman lelaki anda sekali lagi, ingatkan diri anda tentang apa yang berlaku dan cuba hindari perkara yang serupa berlaku lagi. Jika punca masalahnya adalah selalu bergaduh, maka ingatkan diri anda untuk bertenang apabila anda rasakan sesuatu yang tidak puas hati dan akan menimbulkan perbalahan kembali.

Cuba untuk menjadi lebih baik tetapi bukan kerana dia, tapi untuk diri anda sendiri. Jika bekas teman lelaki anda yang sering membuat kesilapan, ingatkannya bahawa kalian harus belajar daripada pengalaman dan sama-sama memperbaiki kelemahan diri.

(2) Mulakan sekali lagi

Tunggu sehingga bekas teman lelaki anda menyatakan penyesalannya dan anda boleh memberanikan diri beritahu dia bagaimana perasaan anda dan kemudian mula berbincang dengannya lagi jika dia merasakan cara yang sama. Lakukan semunya dengan mudah dan jangan terlalu rumitkan keadaan.

Jangan jumpa dia lebih daripada beberapa kali seminggu. Bekerja untuk membina asas kukuh dan bukannya melompat terus di mana anda berhenti. Jangan kembali fokus pada bekas teman lelaki anda dahulu, luangkan lebih banyak masa dengan rakan-rakan atau hanya melakukan perkara sendiri seperti yang dilakukan oleh anda sewaktu berpisah dengannya.

Ya! Maafkan dia tetapi beri masa untuk benar-benar mengetahui sejauh mana bekas teman lelaki inginkan anda kembali.

(3) Jangan beri harapan terlalu awal

Bergerak dari hello yang kasual ke perbualan ringkas, kemudian berbual dengannya selama sepuluh atau bahkan dua puluh minit. Pastikan anda selalu mengucapkan selamat tinggal dahulu dan jangan berbual lebih lama daripada apa yang dia mahukan.

Ini akan membuat dia lebih sedih melihat anda pergi dan merayu untuk menghabiskan lebih banyak waktu bersama. Jangan berikan dia sebarang tanda yang anda inginkan dia lagi. Anda hanya perlu menjadi sangat hebat dan mesra dan bila sampai satu tahap dia akan mahu bersama anda dan tidak mampu berpisah lagi.

(4) Jangan tertekan

IKLAN

Walaupun anda harus mengelak daripada membuat kesilapan yang sama! Cukup bersenang-senang dan cuba untuk tidak memikirkannya terlalu banyak melainkan jika anda mempunyai konflik. Sekiranya anda tidak rasa selamat tentang hubungan yang anda ingin kembalikan itu, cakaplah sejujurnya apa yang yang terbuku di hati.

(5) Mulakan dengan segar

Jangan memikirkan ini sebagai peluang kedua, fikirkannya sebagai dua orang yang bermula sepenuhnya untuk menjadi lebih baik dalam menangani sebarang cabaran yang datang. Walaupun anda tidak dapat melupakan masa lalu, tidak ada keperluan untuk mengatasinya atau memperbaharuinya. Lupakan keperitan itu, jika dalam hati masih ada sayang untuk terimanya kembali.

Sudah tentu, jika ada kenangan manis pada masa lalu, kenangkan kembali dan perlu memikirkan segala-galanya sebagai permulaan yang baru. Anda bermula dengan segar dan kali ini, anda lebih bijak untuk mengatasi setiap masalah yang datang.

(6) Menjadi diri sendiri

IKLAN

Adalah penting untuk melakukan apa sahaja untuk diri sendiri, penuhi hati dan perasaan anda sendiri. Nampak seperti pentingkan diri, tetapi ia perlu untuk merasakan diri tidak mudah dikecewakan lagi. Anda hanya perlu menukar jika anda mahu berubah, bukan hanya untuknya.

Kalau dia ingin menerima anda kembali, dia harus menerima anda seadanya. Terdapat perbezaan antara menangani kelemahan anda dan menjadi orang baru sepenuhnya. Tidak mengapa untuk menangani kelemahan anda untuk kebaikan tetapi jangan mengubah diri anda demi hubungan.

(7) Percaya pada jodoh

Jika anda sudah kembali dengan bekas teman lelaki anda sesuatu yang tidak betul berlaku, maka mungkin benar anda telah memutuskan untuk alasan yang baik bahawa mungkin tidak ada jodoh untuk kembali bersama. Sesetengah pasangan berkembang maju bersatu kembali dengan pelbagai drama tetapi hakikat dalam hati tidak seratus peratus keinginan itu ikhlas untuk kembali.

Anda perlu menerima hakikat, bahawa hubungan ini tidak sesuai untuk satu sama lain. Sekiranya masalah yang sama menjalar semula dan tidak bahagia walaupun dengan pelbagai perkara telah dilakukan, maka mungkin masa untuk mengambil keputusan, tiada jodoh antara kita.

Jujurlah dengan diri anda sendiri. Jika anda telah mencuba segala-galanya dan ia hanya tidak berfungsi, maka ia mungkin masanya untuk melepaskan saja. Anda seharusnya bangga dengan diri anda kerana sudah berusaha keras untuk kembali bersama tetapi gagal.

Sekurang-kurangnya sekarang, anda tahu bahawa ia tidak berbaloi, lebih baik untuk mengetahui kebenaran daripada bertanya-tanya apa yang mungkin berlaku jika anda berjuang untuk hatinya lagi. KR

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI