Rahsia kulit wajah halus bak telur dikupas terungkai dengan pembongkaran ini. Segalanya bermula dari kulit yang lembap, basah dari dalam. Jika kurang air, maka kulit akan kering dengan sendirinya sekaligus membuatkan ia kusam serta bermasalah.

(a) Serum kembalikan lembapan kulit

IKLAN

Amalan menyapu krim pelembap setiap malam sebelum tidur sememangnya diakui baik untuk kecantikan. Namun, kini sudah tiba masa menukar rutin harian itu.

Sapu serum sebelum tidur demi mengunci kelembapan kulit. Serum mempunyai molekul lebih kecil lantas menyalurkan nutrisi kepada lapisan kulit paling dalam yang tidak dapat ditembusi oleh krim pelembap.

Bukan sahaja boleh mengatasi masalah kulit kering, malah serum juga membantu mengatasi masalah penuaan, pigmentasi dan pori-pori besar. Kelembapan kulit terus terpelihara dengan kuasa semula jadi sebaik bangun daripada tidur.

(b) Krim tabir suria sebagai perisai kulit

Sinar matahari memang baik untuk kesihatan kerana merangsang tubuh menghasilkan vitamin D. Namun, ada sisi lain jika terlalu terdedah kepada sinar matahari tanpa perlindungan. Ia boleh mengundang kesan buruk kepada kesihatan kulit.

Justeru, lindungi kulit dengan krim tabir suria yang betul. Krim tabir suria melindungi kulit yang merangsang produksi melanin iaitu pigmen penentu warna kulit. Pilih tabir suria dengan kadar SPF 15 atau lebih.

Kadar tersebut menunjukkan tahap efektif tabir suria mencegah kulit terbakar akibat sinar UVB. Seelok-eloknya pilih krim tabir suria dengan pelembap ekstra. Kesan cahaya matahari bukan sahaja menghilangkan lembapan kulit malah merangsang jeragat dan noda hitam.

Kulit Cantik Bermula Dari Dalam. Tapi Apa Rahsianya Nak Dapatkan KULIT LEMBAP BASAH-BASAH Macam Tu?

IKLAN

(c) Losen tubuh sebagai pelindung

Kebanyakan wanita memilih losen badan tanpa mengetahui fungsinya. Ada yang memilih losen hanya semata-mata gemar aroma yang tercipta. Fungsi sebenar losen adalah memberi lembapan di bawah kulit. Pastikan losen yang dipilih berkualiti dan mampu memberi kelembapan sebenar kepada kulit dalam tempoh yang lama.

(d) Teh hijau kekal lembapan kulit

IKLAN

Salah satu teh yang dapat membantu menjaga kesihatan dan kelembapan kulit adalah teh hijau. Teh hijau bukan sahaja baik untuk detoksifikasi tetapi juga mampu meningkatkan kadar lembapan kulit. Kandungan antioksidan yang tinggi pada teh hijau mampu membuat kulit tetap lembap, segar, bebas masalah jerawat serta bintik hitam. Paling istimewa apabila teh hijau berupaya mengekalkan keremajaan kulit.

(e) Pengelupasan pelihara kulit

Sebagai seorang wanita yang menjaga kecantikan diri perlu peka tentang kelembapan kulit sendiri. Lakukan rawatan pengelupasan dengan lulur yang berasaskan minyak. Ini boleh membantu menyingkirkan sel-sel kulit yang mati dan membantu memelihara kondisi kulit agar tetap dalam keadaan lembap. Kulit wajah yang lembap kunci wajah yang lebih muda.

(f) Bedak asas bantu kekal lembapan kulit

Langkah paling penting ketika memilih produk kosmetik adalah memiliki bahan pelembap yang tinggi. Terlalu terdedah kepada cahaya matahari juga menjadi punca kulit mudah terhidrasi dengan cepat. Bedak asas yang datang dalam bentuk krim boleh membantu mengekalkan kelembapan kulit. Sapu bedak asas secara nipis kerana formula pelembap ekstra boleh mencantikkan kulit khususnya wanita Asia. Hamizatul Maizan Mohamed

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI