Masalah kulit kering ini memang jadi punca wajah nampak lebih matang daripada usia sebenar. Rasa macam tak percaya bila dah sapu krim pelembap tapi kulit tetap kering dan garis-garis halus mula muncul.

Perubahan cuaca yang panas dan lembap dan bekerja dalam bilik yang mempunyai pendingin hawa membuatkan kulit wajah cepat menjadi kering.
Ditambah pula dengan sikap tidak menjaga kebersihan pengunaan pelitup muka menjadikan masalah ini semakin serius.

IKLAN
Macam Tak Percaya Jer, Dah Sapu Krim Pelembap Tapi Kulit Tetap Kering 
Gambar hiasan, Foto: www.123rf.com

Kali ini Nona telah mendapatkan pandangan daripada Medical Director, Alainn Clinic, Dr. Nurul Ain Abdullah – MB BCh BAO (NUI,Ire) MSc (UCSI) tentang masalah kulit kering yang melanda wanita.

Macam Tak Percaya Jer, Dah Sapu Krim Pelembap Tapi Kulit Tetap Kering 

Ramai wanita sedar tentang perubahan kulit yang menjadi semakin sensitif dan kering. Walaupun telah berusaha melembapkan kulit dengan krim pelembap namun usaha mereka gagal.

Sebagai pakar estetik yang berpengalaman luas dalam bidang kecantikan, Dr. Nurul Ain mengatakan masalah kulit kering adalah perkara yang sering dihadapi oleh wanita masa kini.

“Walaupun sudah menggunakan krim pelembap tapi masih tidak mencukupi, mengapa begitu? Sebenarnya krim pelembap wajah berfungsi untuk melembapkan permukaan kulit atas (epidermis).

Walau bagaimanapun, mereka yang berada dalam fasa umur 30 tahun ke atas, akan menghadapi pengurangan kandungan Hyaluronic Acid pada lapisan dermis (lapisan kedua kulit). Fungsi Hyaluronic Acid ini ialah untuk memerangkap kelembapan pada permukaan kulit.

Macam Tak Percaya Jer, Dah Sapu Krim Pelembap Tapi Kulit Tetap Kering 
Gambar hiasan, Foto: Instagram @errafazira

Jadi jika ia semakin berkurangan akan menyebabkan kulit menjadi kering lebih cepat,” jelas Dr. Nurul Ain tentang mengapa krim pelembap sahaja tidak mencukupi untuk mengatasi masalah kulit kering. Macam tak percaya ini adalh punca kulit kering.

Solusi untuk menghalang kulit kering adalah dengan melakukan rawatan yang tepat. Rawatan yang paling sesuai untuk mengatasi masalah kulit kering terbahagi kepada dua iaitu;

Epidermis (lapisan kulit luar) – penggunaan krim pelembap yang mengandungi Hyaluronic Acid.

Macam Tak Percaya Jer, Dah Sapu Krim Pelembap Tapi Kulit Tetap Kering 
Gambar hiasan,

Dermis (lapisan kedua) – suntikan Hyaluronic Acid ke dalam lapisan dermis akan merangsangkan kolagen bawah kulit sekali gus membentuk semula lapisan bawah kulit serta mengekalkan kelembapan kulit.

IKLAN

Terdapat 2 jenis suntikan Hyaluronic Acid di pasaran.

1. Profhilo (rawatan – perlu 2 kali suntikan jarak sebulan dan kesannya bertahan hingga 6 bulan).

2. Juvederm Volite – cuma 1 kali suntikan (kesannya boleh bertahan hingga 9 bulan). Kelebihannya boleh digunakan juga untuk garis-garis halus di bawah mata dan rawatan untuk bibir kering.

Nasihat Dr. Nurul Ain tentang penjagaan kulit, “Sebagai wanita penting untuk menjaga kecantikan kulit. Amalkan penjagaan kulit mengikut rutin harian, mingguan dan bulanan.

IKLAN
Macam Tak Percaya Jer, Dah Sapu Krim Pelembap Tapi Kulit Tetap Kering 
Gambar hiasan, Foto: www.123rf.com

Rutin harian – Penggunaan produk penjagaan kulit yang betul untuk jenis kulit masing-masing. Pastikan penggunaan krim tabir suria sekurang-kurangnya SPF30 setiap hari untuk mengelakkan kerosakan kulit akibat matahari dan UVA/UVB yang boleh menyebabkan jeragat dan kedutan.

Rutin Mingguan – Pakai face mask atau topeng wajah untuk melembabkan kulit. Jangan lupa skrub wajah untuk menanggalkan sel-sel kulit mati.

Rutin Bulanan: Buat rawatan wajah untuk menanggalkan dan membuang whitehead atau blackhead.

Setiap 3-6 bulan bergantung pada umur, boleh membuat rawatan seperti laser atau radiofrequency target pada lapisan dermis, untuk merangkangkan kolagen dan menganjalkan kulit.

Baca juga; Berada Di Tangga Ke-90 Jutawan Wanita, Usaha Gigih Serena Williams Cetus Inspirasi 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Majalah Nona (@majalahnona)

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI