Bentuk tubuh ideal memang menjadi dambaan bagi setiap individu tidak kira wanita mahupun lelaki. Selain bagus untuk dilihat, memiliki tubuh ideal juga bagus untuk kesihatan. Namun jika hanya berdiet sahaja tidak cukup. Untuk berjaya menurunkan berat badan mahupun mengekalkan berat badan, anda perlu bersenam iaitu dengan cara membakar kalori.

Berikut langkah mudah untuk anda membakar kalori.

IKLAN

Menelefon sambil berjalan
Eh! Tak sangka pula menelefon pun boleh membakar kalori. Jika anda menelefon selama 1 jam, anda dapat membakar sekurang-kurangnya 100 kalori! Kajian mendapati apabila wanita bekerjaya bercakap melalui telefon sambil berjalan mengelilingi ruang pejabat mampu membakar sejumlah kalori. Jadi, jangan buang masa! Bercakaplah dengan klien sambil berjalan.

Berjalan jauh
Cara ini sama seperti berjalan sambil bercakap cuma ia lebih praktikal. Contohnya pada waktu rehat, jarak kafe dan pejabat anda tidaklah begitu jauh tetapi anda boleh cuba membakar lebih banyak kalori dengan mengambil jalan yang jauh.

Tukar Kerusi
Tukarkan kerusi pejabat kepada bola gymnasium. Dengan menggunakan bola tersebut, anda bukan sahaja dapat membakar kalori, malah dapat memperbaiki postur, keseimbangan dan pembentukan tulang belakang. Bukan itu sahaja, anda juga boleh mengambil peluang untuk bangun ke meja teman-teman sekerja yang lain berbanding duduk di kerusi dan bergerak dengan cara menolak kerusi beroda ke arah teman sekerja anda.

Mengemas rumah
Ini memang berita baik untuk para suri rumah tangga. Tahukah anda bahawa dengan mengemas rumah selama 40 minit, anda dapat membakar 100 kalori dalam sehari. Oleh itu jadikan amalan mengemas rumah sebagai rutin setiap hari. Ia memang berkesan!

14 Aktiviti Bakar 100 Kalori Dalam Sehari, Biar Betul, Tidur Pun Boleh Bakar Kalori!

Membasuh/melipat/gosok baju
Buat ibu-ibu yang tiada masa untuk ke gimnasium, aktiviti ini sememangnya baik untuk anda. Luangkan masa selama 45 minit dengan mencuci, menyidai dan menggosok pakaian setiap hari dan anda boleh membakar 100 kalori.

14 Aktiviti Bakar 100 Kalori Dalam Sehari, Biar Betul, Tidur Pun Boleh Bakar Kalori!

Mengemas katil
Selepas ini, rajin-rajinlah mengemas katil. Mengemas katil, bantal, menukar sarung bantal dan tilam selama 50 minit hingga 1 jam dapat membakar 100 kalori. Mudahnya hendak bakar kalori bukan?

IKLAN

Memotong sayuran
Ketika memasak di dapur, cuba luangkan masa sekurang-kurangnya 40 minit untuk memotong sayur. Aktiviti memotong sayur selama 40 minit dapat membakar 100 kalori.

Bermain pool/snooker
Bermain pool dan snooker selama 40 minit dapat membakar 100 kalori. Bayangkan kalau bermain selama berjam-jam? Tentu lebih banyak kalori yang mampu dibakar.

Bermain boling
Apa kata pada waktu makan tengahari terutama pada waktu rehat yang panjang (hari jumaat) anda bermain boling. Bermain boling selama 30 minit dapat membakar 100 kalori. Tetapi anda harus mengurangkan memakan snek semasa bermain boling. Barulah pembakaran kalori dapat ‘berjalan’ dengan lancar.

Berdiri
Mungkin kedengarannya tidak membantu tetapi percayalah bahawa ia juga merupakan cara untuk membakar kalori dengan mudah. Cuba berdiri selama 20 minit selang beberapa jam ketika anda di pejabat mahupun di rumah. Berdiri selama 20 minit dapat membakar 100 kalori. Contohnya anda boleh lakukan di pejabat (berdiri semasa membuat panggilan atau bercakap dengan rakan sekerja).

IKLAN

14 Aktiviti Bakar 100 Kalori Dalam Sehari, Biar Betul, Tidur Pun Boleh Bakar Kalori!

Membeli-belah
Mesti ramai wanita suka membeli-belah bukan? Ya, ia satu berita baik untuk anda. Membeli-belah bukan sahaja mampu memuaskan hati anda kerana dapat membeli barang yang diinginkan tetapi dalam masa yang sama mampu membakar kalori tanpa disedari. Window shopping dan membeli belah selama 40 minit dapat membakar 100 kalori. Tidak perlu membeli apa-apa pun sudah dapat membakar kalori anda!

Membawa bakul semasa membeli barang
Mungkin anda sudah terbiasa menggunakan troli semasa membeli barang dapur. Bermula hari ini, tukar pula dengan bakul. Membawa bakul selama 30 minit dapat membakar sebanyak 110 kalori.

Tidur
Boleh ke tidur membakar kalori? Anda boleh membakar 100 kalori semasa tidur jika anda menambah dua hingga 5 pound berat otot anda. Bagaimana? Tambahkan pengambilan protein anda dan bersenam di gimnasium. Pastikan anda jangan terlebih tidur pula. Nanti badan akan jadi lemah dan tidak bermaya.

Menari
Belajarlah untuk menari kerana selain mampu membentuk tubuh, menari juga mampu membakar kalori dengan cepat. Menari selama 20 minit dapat membakar 100 kalori.

 

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI