Tiada perkataan yang dapat menggambarkan betapa setianya wanita bernama Wan Azizah Wan Ismail ini. Hatinya yang perkasa tidak hanya tergambar dari kata-kata, tapi melalui perbuatan dan gaya fesyen yang tidak pernah berubah. Buktinya, gambar baju kurung yang dipakainya pada 2015 masih kemas tersarung di tubuhnya ketika pertemuan kami pada tahun 2022.

Dalam hantaran Facebook beliau bertarikh 11 Februari 2015, Dr Wan Azizah yang kini merupakan ahli Parlimen Bandar Tun Razak pernah memuat naik gambar beliau bersalam dengan suaminya memakai sepasang baju kurung hitam dan tudung bawal putih.

IKLAN

Menariknya ketika Majalah Nona bertemu beliau di rumah pada 21 September 2022, wanita hebat ini tetap memakai baju kurung dan tudung yang sama dipakainya tujuh tahun lepas!

Lambang Kesetiaan Wan Azizah, Isteri PM Masih Pakai Baju Kurung Sama Tahun 2015!

 

Hebatnya Dr Wan Azizah, sering membuat sesiapa pun selesa bertemu. Selain suka tersenyum, ayat-ayat zikrullah juga selalu basah di bibir wanita berusia 70 tahun itu. Ketenangan adalah kekuatan utama beliau yang tidak mudah terdapat pada mana-mana wanita pun.

“Sebenarnya dulu saya lebih fokus pada kerjaya saya sendiri. Saya jarang ambil peduli, apatah lagi nak masuk campur hal-hal kementerian. Anwar pernah cakap pada saya, ‘You bukan Menteri, I Menteri. You jangan campur…’ Jadi mungkin sebab itu saya lebih bahagia dengan kerjaya saya dalam bidang perubatan.” Dr Wan Azizah

Menyentuh pengalaman paling pahit Dr Wan Azizah selaku ketua keluarga sepanjang tempoh suaminya dipenjarakan, siapa sangka dalam keterpaksaan itu melahirkan seorang wanita hebat yang menjadi pemimpin politik, ketua parti dan gagasan pembangkang, malah beliau turut menjawat jawatan Timbalan Perdana Menteri wanita pertama di Malaysia.

Lambang Kesetiaan Wan Azizah, Isteri PM Masih Pakai Baju Kurung Sama Tahun 2015!
Dr Wan Azizah sempena ulang tahun kelahiran ke-70

 

**************

Majalah Nona juga ada di Telegram tau. Mudah nak akses artikel menarik dan video-video terkini di sini. Jemput sertai sekarang (link)

**************

Rentetan peristiwa pemecatan dan penahanan Dato’ Seri Dr Anwar Ibrahim, Dr Wan Azizah mula bangkit melalui gerakan reformasi. Beliau bertanggungjawab membantu menubuhkan Parti Keadilan Nasional digabungkan dengan Parti Rakyat Malaysia pada April 1999 yang kemudian menjadi Parti Keadilan Rakyat dan bertindak selaku Presiden PKR.

“Saya kira hidup saya tidaklah berliku sangat. Ada ramai lagi yang terpaksa menghadapi cabaran yang lebih hebat dari saya dan suami dengan berkesudahan tidak mendapat apa-apa pulangan pun.

Saya boleh tahan mulut orang, katalah apa-apa pun. Yang saya cari hanyalah reda Allah. Itu saja yang membuatkan saya kuat menerima ujian-Nya.” Dr Wan Azizah

IKLAN

Lambang Kesetiaan Wan Azizah, Isteri PM Masih Pakai Baju Kurung Sama Tahun 2015!

 

Pada pilihan raya 2018, beliau telah dilantik sebagai Timbalan Perdana Menteri merangkap Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat tetapi hanya bertahan selama dua tahun.

Ditanya tentang kenangan termanisnya sewaktu memegang jawatan tersebut, Dr Wan Azizah berulang-kali melahirkan rasa syukur.

“Ya, saya kira itu satu pengiktirafan kepada kaum wanita. Dan sebagai wanita, saya percaya kita boleh menunaikan tanggungjawab hakiki sambil memperbaiki negara dan pentadbirannya.

IKLAN

Ketika menjadi TPM, saya banyak membantu dari aspek pentadbiran. Banyak yang boleh digabungkan kerana saya kira kementerian ini kadang-kadang berjalan membuat tugasan-tugasan mereka secara berasingan. Dan bila digabungkan, kesinambungan pentadbiran itu jadi lebih komprehensif serta memberi solusi yang dimahukan.”

Lambang Kesetiaan Wan Azizah, Isteri PM Masih Pakai Baju Kurung Sama Tahun 2015!

 

Lambang Kesetiaan Wan Azizah, Isteri PM Masih Pakai Baju Kurung Sama Tahun 2015!

 

Ditanya siapakah wanita hebat yang menjadi inspirasinya, ini jawapan beliau yang kini semakin sibuk dengan tanggungjawab sebagai isteri Perdana Menteri, selepas pelantikan rasmi Dato’ Seri Anwar Ibrahim pada 24 November 2022.

“Penghuni wanita di syurga majoritinya wanita solehah yang kuat bersabar. Merekalah inspirasi saya. Dari kisah mereka saya belajar agar janganlah terlalu berkeras, kalau diuji kita kena sabar, reda dan bersyukur. Yakinlah jika ada satu hal yang diuji, kita masih ada banyak benda lagi yang lain untuk disyukuri.

Hidup ini adalah perjalanan. Sampai penghujungnya yang kita cari tetaplah keredaan Allah Taala. Kena reda dengan ketentuan-Nya supaya kita jadi tenang dan anggap ujian atau yang lain-lain tu hanyalah sekadar sampingan atau persinggahan dalam hidup ini saja,” pesan beliau mengakhiri pertemuan.

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI