Seiring bertambahnya usia, sambutan ulang tahun kelahiran bukan lagi saat untuk bergembira seperti ketika masih di zaman kanak-kanak mahupun remaja. Sebagai wanita kita seharusnya mula peka dengan setiap perubahan yang berlaku pada tubuh. Semak perubahan berikut mengikut fasa usia. Adakah anda sudah ada tanda-tanda seperti yang dinyatakan? 

IKLAN

30-AN

Hormon mula berkurangan pada usia 30-an. Kadar metabolisma juga menurun kira-kira 4-5% peratus setiap tahun. Manakala berat badan pula kian bertambah meskipun seseorang itu rajin bersenam atau menjaga pemakanannya sejak usianya 20-an.

LEMAK Bertambah 3 Kali Ganda Bila Kurang Bersenam Pada Usia 40an!

Peratusan lemak tubuh pula mencapai 25% yang biasanya terkumpul di bahagian punggung, paha dan perut. Setelah melahirkan lemak ini lebih terkumpul di sekitar perut bahagian bawah. Pembentukan sel kulit baru juga berkurangan saat melebihi usia 35 tahun.

Munculnya kedutan-kedutan terutama jika seseorang itu gemar merokok dan kerap terdedah atau bekerja di bawah sinaran matahari tanpa memakai krim tabir suria secara teratur sejak usia 20-an. Wanita juga mudah mencapai orgasme ketika hubungan intim kerana rasa percaya diri serta percaya kepada pasangan.

LEMAK Bertambah 3 Kali Ganda Bila Kurang Bersenam Pada Usia 40an!

40-AN

Kaum wanita yang memiliki anak sibuk dengan aktiviti mendidik dan merawat. Metabolisma akan terus menurun. Tanpa senaman yang teratur tubuh akan kehilangan kira-kira 250 gm massa otot setahun, sementara lemak bertambah tiga kali ganda.

IKLAN

Jaringan elastik pada kulit berkurangan sehingga kulit mulai mengering, tidak anjal seterusnya semakin banyak kedutan yang muncul. Daya penglihatan turut mengalami penurunan. 

50-AN

Bermulanya fasa menopaus bagi seorang wanita. Terdapat segelintir wanita yang mengalami gangguan seperti insomnia, mood swing, hot flush dan mudah lupa. Menurunnya kadar estrogen akan menstimulasi pengumpulan lemak di bahagian perut, paha, punggung, pipi dan bawah mata.

IKLAN

LEMAK Bertambah 3 Kali Ganda Bila Kurang Bersenam Pada Usia 40an!

Menopaus juga menyebabkan dinding vagina kering dan kurang elastik yang boleh menimbulkan rasa sakit ketika berhubungan intim. Kadangkala, terjadinya melecet akibat tergesel. Bibir vagina mungkin mengecut sehingga menekan klitoris mengakibatkan kadar sensitiviti organ tersebut menurun.

60-AN

Jika pengambilan kalsium mencukupi sebelum ini, tubuh akan lebih lambat mengalami masalah fizikal. Wanita yang kekurangan kalsium dan tidak bersenam mempunyai risiko tinggi untuk mendapat osteoporosis di mana hilangnya kepadatan tulang.

Rambut juga kian menipis sementara sel-sel kulit kehilangan kemampuan sehinggakan sel kulit mati pada wajah tidak lagi sekata. Akibatnya, sinaran matahari akan lebih mudah meninggalkan noda hitam pada wajah. Berat badan pula mungkin berkurangan atau tetap kerana metabolisma tubuh menurun serta nafsu makan berkurangan. Minat untuk melakukan hubungan intim juga merosot.

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI