Ramai yang mengetahui bahawa rambut adalah mahkota setiap wanita. Mungkin anda tergolong dalam kalangan wanita bertuah kerana memiliki rambut yang cantik dan sihat. Tidak dinafikan, faktor baka dan penjagaan yang betul mempengaruhi kesuburan rambut. Pun begitu, pasti ramai yang pernah mengalami masalah kelemumur agak teruk sehingga anda tidak tahu apakah puncanya kerana kelemumur masih ada meskipun baru sahaja mencuci rambut.

IKLAN

Tahukah anda rambut berkelemumur antara lain berpunca daripada penggunaan syampu yang tidak sesuai dengan struktur rambut? Bukan itu sahaja, tidur yang tidak mencukupi juga boleh mendatangkan kelemumur.

Oleh itu, anda perlu mendapatkan jenis syampu yang sesuai dengan kulit kepala dan rambut selain mendapatkan tidur yang secukupnya bagi mengelakkan masalah tersebut. Sementara itu, keguguran rambut pula merupakan satu masalah yang biasa terjadi. Dalam sehari, rambut akan gugur dengan kadar tertentu. Jika rambut yang gugur itu terlalu banyak, itu sudah boleh dianggap sebagai luar biasa.

Ada juga yang  mengamalkan menyikat rambut secara berulang kali sebelum tidur bagi mendapatkan peredaran darah yang betul di kepala. Sekurang-kurangnya sikat rambut dua kali sehari pada sebelah pagi dan malam sebelum tidur. Tidak kurang juga yang mengamalkan pelbagai petua bagi mengelakkan rambut bercabang dan putus. Antaranya dengan menggunakan daun lidah buaya.

Kelapa mampu merawat rambut gugur

Tahukah anda bahawa santan kelapa boleh mengatasi masalah kelemumur?

IKLAN

Dengan hanya melumurkan santan di atas kepala dan dibungkus selama 10 minit sebelum dibilas beberapa kali. Ia juga berfungsi untuk membantu mencegah masalah rambut gugur. Anda hanya perlu ambilkan secawan santan kelapa, campurkan dengan hirisan batang pisang serta lumurkan di kepala dan dibungkus selama 10 minit sebelum dibilas. Khasiat santan bukan sahaja mampu memberi baik untuk rambut, malahan minyak kelapa juga ada kegunaannya. Ia boleh mencantikkan rambut dengan melumurkannya di kepala selama kira-kira 10 minit sebelum membilasnya. Langkah ini diulang sekurang-kurangnya dua hari sekali.

Lepas Amalkan Petua Tradisi, Tiada Lagi ‘SALJI PUTIH’ Gugur Dari Rambut!

IKLAN

Pelbagai faktor persekitaran yang menyebabkan struktur dalaman dan luaran rambut menjadi rosak. Selain daripada itu, mengikuti trend rambut tanpa memikirkan kesihatan rambut seperti melakukan teknik rebonding dan mewarnakan rambut turut mendatangkan masalah besar terhadap struktur rambut.

Terlalu lama berada di bawah sinaram matahari tanpa perlindungan turut memberi impak terhadap kesihatan rambut. Keadaan ini akan menyebabkan rambut menjadi rapuh, kering, rosak, kasar dan kelihatan kusam. Apa yang perlu anda lakukan ialah dengan melakukan rawatan terhadap rambut untuk mengembalikan kesihatan rambut secara  semula jadi. Anda perlu mempunyai serum khas yang dapat menyerap sehingga ke bahagian akar rambut untuk membangunkan kembali sel-sel kutikel rambut yang telah rosak.

Dengan cara itu, rambut yang rosak akan kembali bersinar dan bermaya dengan UV Nutri Filter yang bertindak sebagai agen perlindungan daripada kesan matahari!ROSMAH IDAYU ABU SAMAH

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI