FARAH LEE

Kejayaan usahawan muslimah yang juga Instafamous Farah Lee ini pastinya mencetus inspirasi ramai. Tidak hanya bergelar ibu kepada seorang anak perempuan comel, dia juga sebenarnya berstatus ibu tunggal. Lebih mengagumkan, Farah berjaya menyelesaikan thesis pengajian dalam bidang Sarjana Pendidikan Kanak-Kanak di University of Leeds, United Kingdom pada hujung Februari lalu. Bagaimana pun sesi graduasi ‘Master’ Farah yang sepatutnya berlangsung Julai lepas masih tertangguh.

Sering berkongsi aktiviti harian dan kata-kata motivasi yang menyuntik semangat buat kaum wanita sepertinya agar kuat menjalani liku kehidupan, Farah Lee atau nama penuhnya Nurfarahin Romli merupakan pengasas perniagaan busana miliknya iaitu Omma & Esabel. Dalam kesibukan ‘berperang’ dengan pengajian dan perniagaan, graduan Ijazah Sarjana Kejuruteraan Mekanikal dari Universiti Inha, Korea Selatan ini juga tidak alpa terhadap tanggungjawabnya sebagai ibu.

IKLAN

Ketika tamat pengajian di University Inha, Korea Selatan

Kecekalan Farah tinggal bersama permata hati, Maream Esabel yang kini berusia 5 tahun di bumi UK sepanjang pengajian nyata bukan satu tugas mudah. Satu perkara yang berjaya menguatkan semangatnya untuk terus tabah adalah kerana sikap dan pemikiran anak kelahiran Terengganu ini sendiri yang cukup optimis. Baginya, walau apa yang berlaku sekalipun hidup tetap diteruskan!

Terbarunya, Farah berkongsi gambar dirinya dan anak tersayang bersama sebuah kereta mewah dipercayai kereta baharu milik wanita kental ini. Jelas terpancar wajah gembira Farah apabila usaha menjana pendapatan sendiri sebagai ibu tunggal akhirnya berbalas.

Kongsi Farah, “Masih terngiang ngiang kata-kata itu dilemparkan di hadapan muka, “Tengoklah dia, buat business pun tak berjaya, staff pun tak kekal, bibik asyik tak lekat…” Berderau darah tapi masih tunduk mengiakan kekurangan. Rasa loser jugak masa tu actually. Well, I didn’t focus on my business that much before because my priority was my family, I closed down my boutique to focus on raising my daughter at home, bibik asyik tak lekat tu rasanya hampir semua rumah camtu kot.

I didn’t have space to bloom. Suppressed. Lost. Now that the wall was demolished. I become me again, given and giving, bangkit dan berdiri di kaki sendiri, to this today, alhamdulillah.

Bersama kereta baharu dengan no plat menggambarkan diri Farah Lee yang lahir pada tahun 1989
Kenangan anaknya, Maream di samping arwah papa Farah Lee

Arwah Papa once confessed to me; “Papa sedih untuk Maream, tapi untuk Kakcik, Papa gembira, sebab Papa tahu potensi anak Papa. Papa nak tengok Kakcik yang dulu”. Sadly, you’re not here to see us today Papa. But I’m sure, Allah tunjukkan Papa perkara yang lebih baik yang diluar akal kami yang di dunia ni. These all, berkat air mata Papa dulu, dan doa Mama yang tanpa henti sehingga sekarang.

Wanita kadang ketepikan ‘kejayaan’ mereka kerana ingin berkorban untuk keluarga. Atau kadang mereka tidak mendapat berkat seperti yang diperlukan. Hargailah mereka. Sokonglah mereka. Kerana ketahuilah, mereka boleh saja lebih hebat sendiri.

IKLAN

Few times someone came and said, “Saya kesian tengok Farah, saya sedih”. I replied “Eh tak perlu sedih, I’m happier and better than before. Alhamdulillah, saya redha dan sangat bersyukur dengan yang dah berlaku”.

It wasn’t a smooth one. There were times I got emotionally, mentally and physically exhausted all at a time. What did I do.? I just cried, and talked to God. Then, resume life as usual. Repeat. Crying doesn’t mean that you’re not content with life, it’s a moment for you to feel, to humble yourself and to seek for help. Life is full of obstacles because Heaven is exclusive. But, please remember, WITH hardship comes ease. Ya, penat. Penat sangat. Tapi penat yang bahagia.”

IKLAN

Biarpun sibuk dengan pengajian, bisnes dan tanggungjawab terhadap anak namun Farah tetap aktif menyertai aktiviti kemanusiaan dan kebajikan. Dek kerana sikap prihatin yang menebal terhadap insan serba kekurangan khususnya kanak-kanak, Farah menyediakan platform Childrity by Farah pada 29 September tahun lalu. Ia berperanan membantu kanak-kanak yang memerlukan dan buat masa ini Farah menjayakan usaha tersebut di bumi Afrika.

Semoga segala usaha murni dan kegigihan Farah terus dipermudahkan sekaligus menjadi sumber inspirasi kepada semua wanita.

 

 

Kredit: Instagram Farah Lee