Orang tua-tua selalu cakap kalau dapat anak perempuan ikut muka ayah mesti sejuk. Memang kebanyakan anak perempuan akan ikut wajah ayah dan juga karakter ayah. Itu sebab dalam istilah Inggeris ‘Daddy little girl’ atau ‘Daddy princess’. Ayah merupakan ketua keluarga dan sejak kecil kepimpinan seorang lelaki yang bergelar ayah sudah berkembang dalam diri anak perempuan.

IKLAN

Apabila dewasa ramai anak gadis yang mencari calon suami memiliki ciri-ciri kepimpinan ayah mereka. Mungkin ada yang mahu berkumis seperti ayah atau pendiam seperti ayah mereka. Memang besar peranan seorang ayah agar anak perempuan mereka membesar menjadi wanita yang kuat dengan cabaran dan yakin kepada diri sendiri.

Mengapa Ramai Gadis Mahu Calon Suami WAJIB Miliki Ciri Istimewa Ayah Mereka

Susuk seorang ayah menjadi idola buat anak perempuan dan tumbuh sehingga dewasa. Ramai juga yang mengandaikan cinta terhadap sang ayah adalah cinta pertama bersemi dalam diri anak perempuan. Oleh itu peranan ayah sangat penting mendidik anak gadis dengan memiliki kualiti seorang lelaki yang sempurna.

1 Mencipta Memori
Pengalaman minda bawah sedar terus mencipta memori yang melekat sehingga dewasa. Pelukan manja dan kasih sayang seorang ayah memang sangat dinantikan oleh anak perempuan. Sebagai seorang ayah, cipta memori dengan anak perempuan dengan pengalaman yang baik bagi perkembangan psikologinya. Perlu adanya kedekatan secara spiritual, emosi, dan juga fizikal dari seorang ayah. Komunikasi sangat penting agar mampu berinteraksi sehingga mereka dewasa kelak. Apabila hubungan antara ayah dan anak perempuan harmoni mungkin tiada rahsia yang tersimpan dalam hatinya. Seimbangkan pendidikan dunia dan akhirat agar anak perempuan dapat berfikir dengan wajar dan mengelakkan gejala negatif yang tidak diingini.

Mengapa Ramai Gadis Mahu Calon Suami WAJIB Miliki Ciri Istimewa Ayah Mereka

IKLAN

2 Kelembutan
Anak perempuan memang terkenal manja dengan ayah mereka. Semasa kecil apabila ayah pulang dari tempat kerja, mereka tidak segan-silu mengajak ayang bermain anak patung atau menyikat malah ada yang menyolek ayah mereka. Sebagai seorang ayah, walaupun penat cuba layan anak perempuan yang tersedia dengan sifat feminisme mereka. Boleh juga mendidik ciri maskulin dalam diri anak perempuan agar mereka pandai menjaga diri apabila meningkat dewasa atau berdepan dengan cabaran di masa akan datang.

3 Ajarkan Bahawa Cantik Itu Dari Hati
Kadang-kadang anak perempuan sedih dan mengadu apabila tidak mewarisi kejelitaan ibunya. Anak perempuan akan rasa rendah diri apabila rakan-rakan mengejek tidak cantik seperti ibu mereka. Sebagai seorang ayah anda perlu memainkan peranan dengan mendidik anak perempuan bahawa cantik bukan hanya dilihat pada mata kasar tetapi apa yang penting adalah kecantikan dari dalam. Katakan kepada anak gadis kecantikan luaran bukan segala-galanya dari perspektif seorang lelaki. Motivasi begini sangat penting bagi meningkatkan keyakinan diri anak perempuan.

IKLAN

Mengapa Ramai Gadis Mahu Calon Suami WAJIB Miliki Ciri Istimewa Ayah Mereka

4 Menjadi Contoh Lelaki Terbaik
Segala sikap dan tingkah laku seorang ayah akan terakam kukuh dalam memori anak perempuan. Anak perempuan dapat mengimbau segala memori ketika kecil dengan jelas terutama ayahnya. Karakter seorang ayah sangat mempengaruhi mereka dalam memilih pasangan hidup. Jika mahu kehidupan anak gadis anda bahagia di samping teman hidupnya kelak, pastikan seorang ayah menunjukkan contoh terbaik.

Mengapa Ramai Gadis Mahu Calon Suami WAJIB Miliki Ciri Istimewa Ayah Mereka

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI