Wanita kecil molek dari Kota Bharu, Kelantan ini bukan calang-calang orangnya. Bukan sahaja sentuhan solekannya menjadi rebutan selebriti dan bakal raja sehari, tetapi lontaran komentarnya memberikan ‘bisa’ untuk seseorang itu terus belajar dari kesilapan. Tidak hairanlah mengapa Robaeha Ramza Ramli, 33, atau lebih dikenali sebagai Bee Ramza begitu disenangi ramai.

 

IKLAN

“Mula-mula Makeup Kawan Baik & Keluarga, TAPAK Untuk Bina Nama Dalam Industri” – BEE RAMZA

 

Diberikan kelebihan untuk menata rias wajah serta membuat penggayaan tudung buat mereka yang berhijab, Bee Ramza memulakan kerjaya sebagai jurusolek hanya bermula apabila dia menyolek rakan baiknya di universiti.

 

Sebagai pelajar dari Pusat Pengajian Sains Kajihayat (Biologi) di Universiti Sains Malaysia Pulau Pinang, Bee Ramza lebih mendekati dunia solekan selepas aktif menyerati aktiviti kebudayaan dan teater di sana. Dia dianggap pemecah tradisi kerana menjadi pelajar biologi pertama yang ‘terjebak’ dalam aktiviti seni yang biasanya dimonopoli pelajar jurusan seni.

 

“Mula-mula Makeup Kawan Baik & Keluarga, TAPAK Untuk Bina Nama Dalam Industri” – BEE RAMZA

 

Permulaan kerjaya anda dan berapa tahun berada dalam dunia solekan?
Pengantin pertama pernah saya solek adalah sahabat baik saya semasa belajar di Universiti Sains Malaysia, pada tahun 2009. Sejak dari itu saya mula mengambil tempahan untuk menyolek pengantin yang terdiri daripada rakan-rakan terdekat dan ahli keluarga sebagai permulaan tapak.

Saya mula menjadi jurusolek sepenuh masa bermula pada tahun 2013 selepas kerja terakhir saya sebagai Make Up Artist di MAC cawangan KLCC selama setahun. Tahun 2020, saya sudah memasuki tahun ke 11 sebagai jurusolek.

 

Bagaimana minat bermula sebagai jurusolek?
Minat ini bermula apabila saya aktif menyertai aktiviti kebudayaan & teater di USM Pulau Pinang. Sebagai seorang pelajar dari Pusat Pengajian Sains Kajihayat (Biology) saya memecah tradisi kerana sentiasa menyertai dan mewakili aktiviti kebudayaan yang biasanya dimonopoli pelajar Seni.

Untuk membawa watak yang berbeza-beza semasa berlakon teater saya mula mengeksperimentasi menggunakan produk-produk yang boleh didapati di drugstore. Bermula dari itu, rakan-rakan mula memberi kepercayaan untuk menyolek mereka untuk setiap persembahan.

Sebaik sahaja tamat pengajian, saya diberi kepercayaan pula menjadi jurusolek kepada salah seorang rakan untuk majlis pertunangan, akad nikah dan persandingan. Sejak itu, saya mulai serius mengambil tempahan solekan pengantin.

 

“Mula-mula Makeup Kawan Baik & Keluarga, TAPAK Untuk Bina Nama Dalam Industri” – BEE RAMZA

 

IKLAN

Bagaimana penerimaan keluarga apabila anda memilih untuk menjadi jurusolek?
Alhamdulillah, keluarga saya menerima dengan baik pilihan kerjaya saya walaupun pada mulanya majoriti menyuruh saya menyambung pelajaran supaya saya tak meneruskan niat menjadi jurusolek. Pada awalnya saya menjadi jurusolek cuma pada hari minggu dan bekerja sepenuh masa pada hari biasa sehingga saya mengambil keputusan untuk menjadi jurusolek sepenuh masa selepas mendirikan rumahtangga.

Pengalaman mula-mula menyolek bakal pengantin?
Mendebarkan dan teruja! Nasib baik kebanyakan pengantin yang disolek pada awalnya adalah kenalan rapat atau sedara mara yang sudah dikenali jadi proses menyiapkan pengantin lebih mudah dan lancar.

 

“Mula-mula Makeup Kawan Baik & Keluarga, TAPAK Untuk Bina Nama Dalam Industri” – BEE RAMZA

 

Nama anda begitu dikenali dan sering menjadi pilihan bakal pengantin. Bagaimana anda terus mampu terus kekal menjadi jurusolek pilihan bakal pengantin?
Alhamdulillah walaupun jauh disudut hati saya rasa perjalanan saya masih jauh lagi. Terus konsisten dan jangan mudah mengalah. Saya percaya kepada rezeki Allah dan pastinya orang yang sentiasa bersangka baik, positif dan kuat berusaha akan dipermudahkan rezekiNya.

Menjadi seorang jurusolek pada zaman sekarang bukan sekadar memberi servis yang baik, tapi perlu juga up-to-date dalam menyampaikan hasil kerja di medium media sosial. Produk yang digunakan harus sentiasa upgrade dan kualiti servis perlu ditingkatkan mengikut trend dan peredaran masa.

IKLAN

“Mula-mula Makeup Kawan Baik & Keluarga, TAPAK Untuk Bina Nama Dalam Industri” – BEE RAMZA “Mula-mula Makeup Kawan Baik & Keluarga, TAPAK Untuk Bina Nama Dalam Industri” – BEE RAMZA

Siapakah idola anda dalam kehidupan?
My ultimate idol adalah arwah ayah saya, Dr Hj Ramli bin Hj Idris. Seorang yang saya percaya berjaya dalam membangunkan keluarga dan kerjaya beliau. Ayah saya sentiasa memberikan semangat kepada anak-anak dan ahli keluarga. Menjadi tulang belakang dan pembakar semangat untuk anak-anak terus bersemangat mengejar cita-cita. He didn’t get to see me where I am now, but I’m so sure he’d be proud of me, InsyaAllah.

Bagaimana anda mengekalkan kedudukan anda sebagai jurusolek kini?
Tetapkan target anda. Konsisten dan sentiasa merendah diri. Bidang servis bukan tempat perlumbaan skills semata-mata, bagi saya both soft skills dan hasil kerja akan memberi impak kepada seseorang jurusolek. Sentiasa up to date dan upgrade supaya kita menjadi trend, bukan mengikut trend.

 

“Mula-mula Makeup Kawan Baik & Keluarga, TAPAK Untuk Bina Nama Dalam Industri” – BEE RAMZA

Pada pendapat anda, apakah kelebihan anda dalam solekan?
Saya masih ada banyak kekurangan. Tapi saya melihat kelebihan saya yang boleh memenuhi pelbagai permintaan dan mempunyai hasil solekan timeless sebagai bonus di dalam industri ini. Kepelbagaian dan variasi teknik solekan yang mampu mengubah atau mengekalkan wajah asal orang yang disolek.

Kadang-kadang saya berasa bangga apabila hasil solekan saya boleh dicam oleh orang ramai tanpa perlu diberitahu, maksudnya kita sudah berjaya mengunci satu signature look yang sudah dikenali ramai. Alhamdulillah.

Bagaimana anda melihat kemunculan jurusolek ‘instant’ kini dan adakah anda melihat itu sebagai satu cabaran atau persaingan?
It is expected. Dengan kemudahan dan kepantasan dunia moden ini. Tapi saya melihatnya sebagai satu persaingan yang boleh digunakan untuk boost forward. Kita akan rasa down kalau melihat situasi ini sebagai cabaran. Seeloknya cuba blend in dan sama-sama melalui proses itu. Jurusolek ‘instant’ biasanya mempunyai fokus dan matlamat yang berbeza dengan jurusolek yang menjadikan solekan sebagai kerjaya.

Nasihat anda kepada bakal jurusolek yang ingin menceburi bidang ini?
Sentiasa bersedia dan bersabar. Proses pembelajaran tanpa henti, so don’t stop learning. Stay humble dan sentiasa percaya pada diri sendiri dan rezeki Allah.

“Mula-mula Makeup Kawan Baik & Keluarga, TAPAK Untuk Bina Nama Dalam Industri” – BEE RAMZA

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI