A small leak can sink an entire ship. Itu kata pepatah Inggeris yang amat tepat menerangkan bahayanya caj tersembunyi. Meskipun sedikit, namun jika dikumpulkan boleh membuat wang simpanan susut sekelip mata. Ya, misteri ‘kehilangan wang’ itu terjawab pabila kita menyemak semula perbelanjaan, yang mana kebanyakan daripadanya lesap kerana membayar caj-caj tersembunyi tanpa disedari.

Nak Berjimat? Cuba Kaji Jika  Anda ‘Terjerat’ Dek Caj Tersembunyi

IKLAN

Caj tersembunyi wujud dalam pelbagai bentuk dan terminologi. Contohnya untuk pembelian kereta, kos yang dikenakan mungkin merangkumi bayaran cukai, pendaftaran, pemeriksaan pra-penghantaran, tambang pengangkutan, insurans atau lain-lain yang disatukan dalam satu harga. Begitu juga dengan pakej langganan yang ditawarkan oleh para penyedia perkhidmatan, realitinya banyak kos tambahan yang tidak diterangkan dengan jelas menerusi iklan-iklan.

Nak Berjimat? Cuba Kaji Jika  Anda ‘Terjerat’ Dek Caj Tersembunyi

Tanpa mengetahui kos sebenar terhadap caj-caj ini, tidak mustahil dompet anda akan lebih kempis sebelum waktunya. Bagi pengguna talian telekomunikasi, broadband, kad kredit dan keahlian gimnasium, caj tersembunyi akan mengikat anda melalui apa yang digelar kontrak. Mahu atau tidak, ada kalanya itu sahaja pilihan yang ada! Begitu juga dengan senarai ‘kebocoran’ di bawah, awasinya demi keselamatan wang anda.

Nak Berjimat? Cuba Kaji Jika  Anda ‘Terjerat’ Dek Caj Tersembunyi

KADAR FAEDAH BANK ATAU CAJ KELEWATAN

Kelewatan membuat pembayaran mengikut tarikh yang dijanjikan akan membuat anda membayar lebih dari apa yang sepatutnya. Kadar faedah bagi baki kad kredit boleh mencecah ratusan ringgit jika lambat dilangsaikan. Cara terbaik adalah patuh dengan tarikh yang ditetapkan dan bayar penuh bagi mengelakkan caj tambahan.

Tip: Sekiranya anda berdepan masalah untuk melunaskan hutang bank, mengapa tidak memilih kemudahan ‘Pemindahan Baki’ untuk menjimatkan caj faedah? Kebanyakan bank menawarkan faedah 0% untuk kemudahan ini dan anda dapat berjimat banyak dengan membuat sedikit perubahan kecil.

Nak Berjimat? Cuba Kaji Jika  Anda ‘Terjerat’ Dek Caj Tersembunyi

PEMBAZIRAN TENAGA ELEKTRIK

Kebanyakan barangan elektronik di rumah masih menggunakan tenaga elektrik walaupun ketika ia tidak digunakan. Aneh tapi itulah realitinya. Penggunaan perkakas yang tidak diselenggarakan dengan baik, tiada fungsi penjimatan tenaga atau digunakan tanpa kawalan turut membuatkan bil mendadak naik.

Tip: Gunakan mentol yang menjimatkan tenaga dan baiki peralatan rosak dengan segera. Pastikan juga sebelum anda meninggalkan rumah, cabut plag perkakas daripada soket dinding untuk mengelakkan kebocoran elektrik.

Nak Berjimat? Cuba Kaji Jika  Anda ‘Terjerat’ Dek Caj Tersembunyi

KOS PENGHANTARAN

Sama ada memesan makanan atau membeli-belah secara online, anda mungkin akan dikenakan caj terhadap kos penghantaran yang tinggi. Sesetengah jenama menawarkan perkhidmatan kos penghantaran percuma tapi kebanyakan yang lainnya masih mengenakan caj kadar rata atau kos pengendalian.

IKLAN

Tip: Seboleh-bolehnya, cuba jimatkan kos penghantaran dengan berkongsi membelinya dengan rakan atau ahli keluarga bagi meringankan sedikit beban.

Nak Berjimat? Cuba Kaji Jika  Anda ‘Terjerat’ Dek Caj Tersembunyi

KAD UCAPAN

Kerap kali kita membeli kad ucapan dan hadiah buat orang tersayang. Mungkin sewaktu sambutan hari jadi, ulang tahun perkahwinan atau hari graduasi mereka. Namun harga sekeping kad ucapan boleh mencecah puluhan ringgit, lebih-lebih lagi kad yang diimport atau direka eksklusif. Persoalannya, adakah pembelian anda berbaloi dan dihargai kelak?

Tip: Untuk mengelak daripada pembaziran, apa kata anda buat kad ucapan dengan kreativiti sendiri? Ia pastinya lebih istimewa dan mempunyai sentuhan peribadi.

Nak Berjimat? Cuba Kaji Jika  Anda ‘Terjerat’ Dek Caj Tersembunyi

IKLAN

BOTOL AIR MINUMAN

Kita sering melihat orang membeli botol air minuman di pasar raya atau kedai serbaneka untuk menghilangkan dahaga. Ia merupakan minuman yang mudah didapati pada harga yang murah. Namun jika terpaksa mengira jumlahnya, anda akan sedar bahawa banyak belanja yang digunakan untuk membeli minuman ini. Sebagai contoh, anggaran sebotol air minuman ialah RM1.50 x 30 hari, bersamaan RM45/bulan. Bagaimana jika dalam sehari, anda beli lebih dari sebotol air?

Tip: Untuk menghilangkan dahaga, jadikan tabiat untuk membawa bekal air minuman sendiri dari rumah. Dengan cara ini anda dapat berjimat daripada membelinya di luar.

Nak Berjimat? Cuba Kaji Jika  Anda ‘Terjerat’ Dek Caj Tersembunyi

TAMBAHAN DI RESTORAN

Ketika mengunjungi restoran, pelayan bertugas tentu sekali mendorong anda untuk menambah pesanan seperti pencuci mulut. Tambahan sebegini akan menyebabkan bil meningkat tanpa disedari. Anda harus sedar bahawa kebanyakan menu di restoran mengenakan caj yang tinggi terhadap minuman, pencuci mulut dan makanan sampingan.

Tip: Pesan minuman yang boleh dikongsi dengan pasangan atau keluarga, pilih kombo hidangan yang lebih menjimatkan serta carilah restoran yang menawarkan pilihan makanan percuma kepada kanak-kanak kerana mereka jarang makan dengan banyak.

 

 

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI