Pernahkah anda membeli kasut yang kurang sesuai dengan kaki anda? Sebelum membeli kasut yang mahal sebaiknya kenali dulu bentuk lengkungan kaki anda untuk memastikan kaki mendapat keselesaan saat melangkah.

Bentuk kasut yang tidak sesuai dengan lengkungan tapak kaki bukan hanya membuatkan anda merasa tidak selesa malah menimbulkan rasa sakit. Maka, untuk penjagaan jangka panjang ukur dan fahami jenis lengkungan kaki anda.

IKLAN

Anda boleh mengukur sendiri lengkungan kaki. Caranya, dengan menggunakan kertas putih dan sedikit air. Letakkan kertas di atas lantai dan celupkan kaki ke dalam air dan tempelkan pada kertas. Ulangi langkah ini hingga tergambar bentuk lengkungan kaki.

Nak Cantik Tapi Tak Selesa, 6 Trik Ini Berguna Untuk Pilih SEPATU Yang Tepat!

Berikut beberapa klasifikasi ukuran lengkungan kaki:

LENGKUNGAN TINGGI

Mereka yang memiliki bentuk kaki dengan lengkungan tinggi harus memilih kasut dengan keselesaan pada ‘bantal’ bahagian dalam kasut. Ini untuk mencegah kepenatan saat menggunakan kasut dalam jangka waktu yang lama.

LENGKUNGAN RATA ATAU RENDAH

Orang yang memiliki lengkungan kaki mendatar atau rendah harus memilih kasut yang berbahan kuat serta bertumit rendah untuk mengurangkan beban kaki. Sebaiknya hindari menggunakan kasut yang bertumit tinggi.

LENGKUNGAN NORMAL

IKLAN

Bagi anda yang memiliki lengkungan normal, boleh menggunakan apa jua jenis kasut. Tetapi pastikan sebelum membeli kasut ukurannya haruslah benar-benar mengikut bentuk kaki. Sebaiknya beli kasut pada waktu petang atau malam ketika ukuran kaki sedang mengembang.

Nak Cantik Tapi Tak Selesa, 6 Trik Ini Berguna Untuk Pilih SEPATU Yang Tepat!

BELI KASUT SESUAI DENGAN PENGGUNAAN

Jika ingin memilih kasut untuk ke pejabat, pilihlah yang sesuai. Pilih bentuk yang lebih formal serta rona yang sesuai seperti hitam, coklat atau biru gelap.

IKLAN

BELI KASUT SESUAI BENTUK BADAN DAN KAKI

Bagi anda yang bertubuh besar, pilih kasut bertumit rendah dan mendatar. Anda akan mudah mengimbangi badan kerana kasut bertumit tinggi biasanya akan mengganggu keseimbangan badan ketika berjalan.

BELI KASUT BERKUALITI

Jangan terlalu lokek mengeluarkan belanja besar untuk membeli kasut yang sesuai kerana ia bukan sekadar sebagai penyeri gaya bahkan dapat memelihara kaki anda. Namun begitu, jangan hanya mementingkan jenama sahaja, cuba dahulu keselesaannya bimbang nanti membazir pula. AMY MOHD

 

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI