Banyak sebab mengapa mata menjadi sembap. Selalunya melibatkan perkara-perkara yang menyedihkan, kegagalan dan kekecewaan. Selalunya mata akan mudah menjadi sembap kerana seseorang itu menangis dalam tempoh yang lama.

Tak dinafikan menangis boleh memberikan manfaat kerana ia membantu meringankan stres yang dialami. Ketika menangis tubuh melepaskan adrenalin dan kortisol sekaligus mencetuskan rasa kelegaan. Apa pun jangan menangis terlalu lama kerana selain mengganggu emosi, ia juga memberi kesan terhadap fizikal. Salah satunya hidung menjadi merah berair dan mata sembap. 5 cara berikut dapat membentu mengurangkan kesan tersebut.

Nak Hilangkan MATA SEMBAP Selepas Menangis? Lakukan 6 Cara Ini!

TARIK NAFAS DALAM-DALAM

Setelah tangisan betul-betul reda, segera duduk tegak kemudian tarik nafas sedalam-dalamnya dengan teratur. Seka sisa air mata di pipi, buang hingus dengan kain atau tisu.

AIR SEJUK

Tuang air setengah mangkuk kemudian masukkan 4-5 ketul ais. Ambil kain atau tisu celupkan ke dalamnya. Bermula dari bahagian dalam mata, tekan ke bawah kulit sehingga sudut luar mata. Urut lembut selama 5 minit. Ulangi cara ini beberapa kali.

Atau, boleh gunakan jari jemari anda, genggam beberapa ketul ais kemudian urut mata sembap dengan cara yang sama. Bagi mengurangkan kemerahan di mata putih, titiskan 1-2 ubat mata.

Nak Hilangkan MATA SEMBAP Selepas Menangis? Lakukan 6 Cara Ini!

UNCANG TEH

Membantu menyempitkan pembuluh darah dan mengurangkan bengkak. Celup dua uncang teh ke dalam air bercampur ais selama 10 minit. Tekan ke kulit bawah mata sehingga ke sudut luar mata. Urut lembut selama 5 minit, ulangi cara ini beberapa kali.

HIRISAN TIMUN ATAU KENTANG

Sediakan 2 hirisan timun atau kentang segar, letakkan di atas kedua-dua mata. Biarkan selama 10-15 minit. Rasa sejuk dari timun dan kentang akan merangsang pembuluh darah.

Timun mengandungi antioksidan sementara kentang mengandungi enzim pencerah yang membantu mengurangkan sembap dan gelap bawah mata. Baring dan tinggikan kepala di atas bantal bagi mencegah cairan berlebihan terkumpul di wajah.

SUDU BESI

Masukkan sudu besi bersih ke dalam peti sejuk selama 10-20 minit. Kemudian ambil sudu dan tekan lembut di bawah mata bermula dari mata dalam mengarah ke luar mata. Lakukan bergilir-gilir dengan mata sebelah. Pada masa sama urut lembut batang hidung beberapa minit sambil menutup mata. Lakukan dengan fokus. Ia membantu mengurangkan tekanan sinus yang mengurangkan pembengkakan.

Nak Hilangkan MATA SEMBAP Selepas Menangis? Lakukan 6 Cara Ini!

CONCEALER

Anda juga boleh menyembunyikan sembap bawah mata dengan color correcting concealer rona kuning atau hijau. Sapu rata di sekitar sembap. Kemudian sapu bedak tabur atau bedak padat.

Nota: Jangan terus tidur selepas menangis kerana ia boleh mengakibatkan mata sembap menjadi lebih parah akibat pengumpulan cairan di wajah. Keadan ini menyebabkan mata tidak berkedip atau bergerak untuk mengeluarkan air mata. Sebaiknya, dalam posisi terlentang letakkan beberapa bantal di bawah kepala.