Wanita dan barang kemas memang sukar dipisahkan. Sudah menjadi lumrah wanita menggemari barang perhiasan yang mampu menaikkan seri mereka. Namun, bagi sesetengah wanita, saat untuk memilih jenis barang kemas untuk dijadikan pilihan hati menjadi satu perkara yang merungsingkan. Rata-rata wanita khuatir adakah jenis barang kemas yang dipilih sesuai dengan rona kulit.

Kebiasaanya mereka yang bersifat tradisional lebih gemar memakai emas kuning kerana kita tahu nilai emas kuning memang tiada bandingannya -melambangkan perhiasan yang berharga, namun lain pula bagi gadis-gadis sunti yang lebih moden kerana semuanya bercita rasa ala orang barat yang tertarik pada rekaan perhiasan emas putih kerana nampak lebih anggun dan unik. Tidak kurangnya, anda juga yang berminat dengan batu permata. Tetapi berapa ramai pula yang prihatin tentang kesesuaian aksesori dengan diri sebelum membelinya?

IKLAN

Jika anda masih buntu untuk memilih barang kemas yang sesuai dengan rona kulit anda, jom Nona kongsikan cara bagaimana anda boleh mencari aksesori barang kemas yang bukan sahaja cantik malah bertepatan dengan tona kulit.

Nak Pakai BARANG KEMAS Harus Sesuai Dengan Rona Kulit, Ni Tip Mudah Yang Perlu Anda Tahu!

1. PERIKSA WARNA URAT

Bawah cahaya matahari, periksa warna urat pada pergelangan tangan. Jika nadi berwarna biru, bermakna anda memiliki tona kulit sejuk. Jika urat berwarna hijau, anda memiliki tona kulit panas. Jika keliru kerana kadang-kala urat anda kelihatan hijau dan kadang-kala berwarna biru? Itu bermakna anda neutral!

Kulit tona sejuk = Barang kemas perak (silver/emas putih)

Kulit tona panas = Barang kemas asli (emas kuning)

Neutral = Bertuah! Sesuai sama ada memakai barang kemas rona perak mahupun emas kuning.

Nak Pakai BARANG KEMAS Harus Sesuai Dengan Rona Kulit, Ni Tip Mudah Yang Perlu Anda Tahu!

IKLAN

 

2. RONA PERMATA

Berlian, delima dan  nilam! semuanya cantik-cantik belaka buatkan kita berpinar kerana rambang mata. Mana yang sesuai dengan diri? Tona kulit sejuk sesuai dipadankan dengan semua jenis batu permata terutamanya berlian kerana kilauannya bakal menyerlahkan kompleksi kulit anda itu.

IKLAN

Bagi yang bertona kulit panas pula, cuba cari batu permata yang mempunyai kilauan yang agak kekuningan seperti batu permata jenis peridot, jed, imperial topaz, cintrine dan lain-lain. Elakan batu permata warna menonjol seperti biru, ungu, merah jambu dan emerald kerana ianya akan nampak janggal pada tona kulit gelap.

Nak Pakai BARANG KEMAS Harus Sesuai Dengan Rona Kulit, Ni Tip Mudah Yang Perlu Anda Tahu!

 

3. WARNA MUTIARA

Mutiara hadir dalam pelbagai warna. Bukan sahaja dijumpai dalam warna putih bahkan kadang-kala ada mutiara yang berwarna kuning keemasan, hitam serta merah jambu. Jadi yang mana lebih sesuai dengan tona kulit anda? Tona kulit sejuk lebih cantik dilihat dengan mutiara yang berasaskan rona putih klasik manakala tona kulit panas lebih menawan jika dipadankan dengan butiran mutiara berwarna agak gelap seperti hitam, kebiruan mahupun kuning keemasan.

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI