Cantiknya melihat foto Neelofa mengenakan niqab di Instagram miliknya. Sebagai insan yang penuh dengan kekhilafan, diharap beliau terus istiqomah dalam memperbaiki diri dan ampu melalui datangnya hari. Subhanallah, sesungguhnya Allah memberikan nikmat kepada hambaNya dalam pelbagai cara. Semoga kita sentiasa dilindungi Allah dan selalu berada dalam rahmat dan ehsanNya.

Pasti ramai yang tertanya-tanya, apakah sebenarnya hukum pemakaian niqab di kalangan wanita Islam. Walaupun kini pemakaian niqab semakin diterima baik di kalangan masyarakat, tetapi masih ada juga pihak yang skeptikal terhadap si pemakai niqab ini.

IKLAN

“Niqab itu tidaklah difardukan dan tidak pula ditolak.” Penjelasan Mengenai Niqab Dari Perspektif IslamAda pihak yang mudah menghukum pemakaiannya tanpa hujung pangkal sekaligus menjadikan si pemakai niqab atau purdah ini sebagai sesuatu yang pelik. Meskipun kini setiap individu telah menggunakan face mask sebagai sebahagian keperluan penting dalam kehidupan seharian, ada juga menggantikan penggunaan face mask dengan menggunakan niqab.

Rata-rata, peminat Neelofa bersyukur di atas penghijarahan yang dilakukan oleh usahawan tersebut dan pastinya mendoakan semoga beliau terus istiqamah dalam mencari keredaanNya.

“Niqab itu tidaklah difardukan dan tidak pula ditolak.” Penjelasan Mengenai Niqab Dari Perspektif Islam

Memetik persoalan mengenai pemakaian niqab di laman sesawang Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan yang memetik:

Aurat wanita yang wajib ditutup ialah seluruh tubuh badannya, melainkan wajah dan tapak tangan.

Dalam sebuah hadis mursal, daripada Aisyah bahawa Rasulullah SAW bersabda:

يَا أَسْمَاءُ، إِنَّ الْمَرْأَةَ إِذَا بَلَغَتِ الْمَحِيضَ لَمْ تَصْلُحْ أَنْ يُرَى مِنْهَا إِلَّا هَذَا وَهَذَا. وَأَشَارَ إِلَى وَجْهِهِ وَكَفَّيْهِ

Maksudnya: Wahai Asma’! Sesungguhnya seseorang wanita apabila telah didatangi haid tidak elok dia membiarkan dirinya dilihat melainkan ini dan ini. Lalu Rasulullah SAW menunjukkan ke wajahnya dan tapak tangannya.

Hadis riwayat Abu Daud (4104)

Jika seseorang wanita itu bimbang kepada fitnah, maka boleh menutup wajahnya untuk menjaga dirinya. Khususnya, bagi menjaga kehormatan dan mengelakkan perkara yang tidak diingini.

Ummul Mukminin, Saidatina Aisyah R.anha ketika bertemu dengan para sahabat Nabi SAW, beliau akan mengangkat istar menutupi wajahnya. Justeru, memutlakkan pemakaian niqab sebagai meniru budaya agama Yahudi adalah tidak tepat.

“Niqab itu tidaklah difardukan dan tidak pula ditolak.” Penjelasan Mengenai Niqab Dari Perspektif Islam

Berkata Syeikh Mutawalli Sya’rawi berkenaan memakai purdah bagi wanita:

IKLAN

النقاب ليس مفروضا وليس مرفوضا
Maksudnya: Niqab itu tidaklah difardukan dan tidak pula ditolak.

Yang penting bersederhanalah dengan meraikan keadaaan dan keselesaan di samping aurat yang disepakati wajib ditutup.
Bagi penceramah bebas Datuk Ustaz Kazim Elias, masyarakat Islam terutamanya di negara ini perlu faham bahawa cara pemakaian tersebut termaktub dalam hukum fiqh.

Fiqh adalah huraian kepada hukum-hukum yang telah ditetapkan agama islam ketika syiar itu dibawa Nabi Muhammad SAW dan dipersetujui jumhur ulama kemudiaannya apatah lagi ulama-ulama ahli Sunnah Wal Jamaah.

Dalam rancangan “Kalau Dah Jodoh” yang disiarkan di saluran Astro Oasis, Ustaz Kazim Elias menjelaskan pemakaian purdah/niqab adalah yang berkait rapat dengan hak wanita dan lelaki yang ditetapkan dalam Islam.

Katanya, tohmahan yang menyatakan bahawa pemakaian niqab/purdah semata-mata untuk meniru cara pemakaian orang Arab adalah salah.

Hingga ada yang menyatakan pemakaian tersebut dilakukan orang Arab bagi mengelak ribut pasir dan pemakaian seumpama di Malaysia adalah lebih kepada ingin meniru-niru gaya orang Arab dan bukan kerana agama.

IKLAN

“Jika betul apa yang dikatakan mereka itu, kenapa lelaki Arab tidak berpurdah/niqab bagi mengelakkan ribut pasir?
“Sedangkan kita lihat pemakaian mereka itu hanya kepada kaum Hawa dan lelaki atau suami tidak mengenakan sebarang penutup di muka.
“Jadi kita perlu tahu kenapa, ini bukan soal lebih Islam daripada orang Islam lain, tetapi ini soal hukum agama yang perlu ditegakkan oleh setiap orang Islam yang beriman” Katanya.

“Niqab itu tidaklah difardukan dan tidak pula ditolak.” Penjelasan Mengenai Niqab Dari Perspektif Islam

Ustaz Kazim menjelaskan, pemakaian purdah/niqab itu menjadi harus jika si pemakai adalah isteri orang.

Antaranya termasuklah:

1.Jika isteri terbabit seorang yang cantik dan bagi mengelakkan fitnah dan cemburu si suami, maka menjadi harus kepada isteri mengenakan purdah/niqab kerana isteri adalah hak mutlak seorang suami.

2. Begitu juga sebaliknya, jika seorang wanita itu memiliki wajah yang kurang cantik dan mahu mengelak dihina masyarakat maka menjadi harus baginya memakai purdah/niqab.

“Pemakai akan beroleh pahala kerana tidak hanya pandai melindungi diri dan menjaga hak suami malah menyelamatkan masyarakat. Jadi tidak timbul siapa lebih Arab daripada orang Arab,” katanya.

Sumber: Astro Awani

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI