Wanita memegang posisi utama dalam sesebuah keluarga dan masyarakat. Tugasnya sebagai pendidik pertama, berlangsung sejak bayi dari dalam janin lagi. Inilah orangnya yang bertanggungjawab mempersiapkan generasi sebagai penyambung warisan seterusnya.

Dalam perkembangan era globalisasi ini, wanita telah mula memperlihatkan aspek yang penting ini dan sejajar dengan kaum lelaki dalam pembangunan ekonomi dan negara. Kehebatan peranan wanita dapat dilihat melalui sumbangan wanita-wanita ini;

IKLAN

1. Timbalan Perdana Menteri Wanita PERTAMA Malaysia

YAB Dato’ Seri Dr Wan Azizah binti Wan Ismail ialah Timbalan Perdana Menteri wanita PERTAMA dalam sejarah Malaysia, merangkap Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat. Dr Wan Azizah berpengalaman selama 15 tahun sebagai Ahli Parlimen Permatang Pauh, kini berkhidmat sebagai Ahli Parlimen Pandan.

Di peringkat negeri, Dr Wan Azizah pernah mencurah bakti berkhidmat sebagai Ahli Dewan Undangan Negeri Kajang selama 4 tahun. Dr Wan Azizah bertanggungjawab mengemudi Parti Keadilan Rakyat sebagai Presiden Parti selama 19 tahun. Beliau juga merupakan Presiden Pakatan Harapan sejak penubuhannya sehingga kini.

#NonaMerdeka Hebat! 5 Wanita PERTAMA Malaysia Melakar Sejarah Perkembangan Negara

FOTO: INSTAGRAM

2. Wanita PERTAMA Menjadi Juruterbang Pesawat Pejuang di Malaysia

Lt. Kol. Emilia Kamaruddin merupakan wanita PERTAMA menjadi juruterbang pesawat pejuang. Beliau mahir dalam mengendalikan jet-jet pejuang hebat seperti Skyhawk, Hawk, Pilatus PC-7, Aermacchi MB339 dan Aerotiga MD3. Beliau dilahirkan pada 27 Ogos 1962, di Selangor, Darul Ehsan. Beliau mendapat pendidikan awal di Sekolah Convent Bukit Nanas sehingga lulus Tingkatan Lima pada tahun 1979.

Selepas itu, beliau mengambil A Level di Llandrillo Technical College, United Kingdom dan lulus pada tahun 1982. Beliau telah memperoleh Ijazah Sarjana Muda Kejuruteraan Sivil pada tahun 1985 daripada Loughborough University, United Kingdom. Pada tahun 1998, beliau mendapat Diploma dalam Pengajian Strategi dan Pertahanan daripada Universiti Malaya.

#NonaMerdeka Hebat! 5 Wanita PERTAMA Malaysia Melakar Sejarah Perkembangan Negara

FOTO: FACEBOOK

3. Rakyat Malaysia PERTAMA Dilantik Sebagai Ketua Projek NASA

IKLAN

Dr. Wan Wardatul Amani Wan Salim menjadi rakyat Malaysia pertama dilantik sebagai ketua projek NASA. beliau mempunyai latar belakang dalam bidang kejuruteraan elektrik, kejuruteraan bioperubatan dan kejuruteraan biologi dengan pelbagai disiplin yang cemerlang serta keupayaan bekerja dan berinteraksi dengan mereka dalam bidang lain menyebabkan beliau terpilih mengetuai projek SporeSat, sebuah projek NASA Small Satelit yang dilancarkan pada tahun 2014.

#NonaMerdeka Hebat! 5 Wanita PERTAMA Malaysia Melakar Sejarah Perkembangan Negara

FOTO: THE STAR

4. Wanita PERTAMA Negara Dilantik Sebagai Pegawai Memerintah Kapal

Leftenan Maritim Aida Arzahari, telah mencatat sejarah sebagai wanita pertama negara dilantik sebagai Pegawai Memerintah Kapal. Beliau telah dilantik sebagai Pegawai Memerintah KM Nyalau yang berpangkalan di Lumut, Perak dalam Majlis Sambutan Ulang Tahun Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (Maritim Malaysia) ke-13 dan Perbarisan Tamat Latihan di Akademi Maritim Sultan Ahmad Shah (AMSAS), Februari tahun lalu.

IKLAN

#NonaMerdeka Hebat! 5 Wanita PERTAMA Malaysia Melakar Sejarah Perkembangan Negara

FOTO: MALAYSIANREVIEW.COM

5. Ketua Polis Negeri Wanita Pertama

Dato’ Robiah Abdul Ghani merupakan Ketua Polis Negeri wanita PERTAMA yang telah dilantik pada tahun 2008. Memegang jawatan sebagai Keptua Polis Pahang, beliau telah menyertai PDRM pada tahun 1971. Selain itu wanita hebat ini pernah memegang pelbagai jawatan termasuk sebagai pegawai penyiasat di IPK Perak dan pegawai platun komander wanita di Ulu Kinta, Perak.

#NonaMerdeka Hebat! 5 Wanita PERTAMA Malaysia Melakar Sejarah Perkembangan Negara

FOTO: MSTAR.COM.MY

 

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI