Ingatkan pilih syampu atau serum rambut yang sesuai sahaja boleh cantikkan rambut. Tak sangka, rupa-rupanya apa yang kita makan sehari-hari boleh membantu untuk mencantikkan rambut. Bila dah tahu kebaikan makanan yang kita makan untuk rambut cantik, kena makan hari-hari atau masukkan dalam menu harian makanan.

IKLAN

Oh…Rupanya Apa Yang Kita Makan Boleh Cantikkan Rambut No 4 Itu Paling Mudah

Rambut bukan sahaja melindungi kulit kepala daripada kotoran dan pencemaran malah bakal menyerlah penampilan seseorang. Ayuh ambil makanan yang baik untuk meningkatkan kecantikan rambut agar penampilan lebih terserlah.

 1. Ikan salmon hindar kekeringan rambut

Ikan salmon memang terkenal kaya dengan asid lemak omega-3, protein, vitamin B12 dan zat besi. Ternyata ikan salmon adalah makanan yang membantu mencantikkan rambut. Kandungan protein dan vitamin D yang diperoleh daripada ikan salmon ini membantu rambut menjadi lebih kuat dan bebas daripada masalah rambut gugur. Malah kesihatan kulit kepala terus terpelihara hasil daripada asid lemak omega-3. Minyak ikan pula boleh membantu rambut berterusan terhidrasi.

Oh…Rupanya Apa Yang Kita Makan Boleh Cantikkan Rambut No 4 Itu Paling Mudah

 1. Brokoli memperkuat folikel rambut

Kesihatan dan kecantikan rambut terus terpelihara dengan sayur hebat ini. Brokoli mengandungi vitamin yang diperlukan untuk rambut. Vitamin A, C dan B6 yang terdapat dalam sayur ini mampu memelihara rambut agar lebih kuat dan halus. Vitamin ini juga merangsang pengeluaran minyak yang dipanggil sebum. Sebum ini berfungsi sebagai perapi dan pelembap secara semula jadi pada rambut. Manakala kalsium yang terdapat dalam brokoli membantu memperkuat folikel rambut.

Oh…Rupanya Apa Yang Kita Makan Boleh Cantikkan Rambut No 4 Itu Paling Mudah

 1. Kacang cegah rambut rosak

Nutrisi yang terkandung dalam kacang adalah protein, zink, zat besi dan vitamin H. Protein yang terdapat dalam kacang membantu meningkatkan pertumbuhan rambut baru. Manakala apabila seseorang kekurangan vitamin H pula rambut mudah rosak dan gugur. Sumber kacang yang boleh dimakan adalah seperti kacang merah dan kacang hijau.

Oh…Rupanya Apa Yang Kita Makan Boleh Cantikkan Rambut No 4 Itu Paling Mudah

IKLAN
 1. Daging ayam pelihara rambut gugur

Setiap helai rambut terdiri daripada protein dengan jumlah yang besar. Makanan yang banyak memiliki kandungan protein dapat menjadi nutrisi sebagai perawatan rambut. Daging ayam tanpa lemak memiliki kandungan protein yang tinggi. Selain itu daging ayam juga mengandungi zat besi dan vitamin B untuk membantu memperkuat rambut daripada akar. Bukan itu sahaja vitamin dan mineral yang lainnya dapat mengelak daripada rambut gugur.

Oh…Rupanya Apa Yang Kita Makan Boleh Cantikkan Rambut No 4 Itu Paling Mudah

 1. Telur bantu elak rambut rosak

Memang benar rambut mempunyai pelbagai kandungan nutrisi yang baik. Telur mempunyai dua bahagian iaitu putih telur dan kuning telur. Putih telur mengandungi kandungan protein dua kali ganda berbanding kuning telur. Protein yang terdapat dalam putih telur ini juga mudah diserap oleh tubuh. Kuning telur pula kaya dengan vitamin, mineral dan antioksida yang mempunyai peranan untuk membantu mengurangi kerosakan rambut dan menjadikan rambut sihat berkilau. Antioksida pada telur juga boleh mengatasi masalah rambut bercabang dan kelemumur.

IKLAN

Oh…Rupanya Apa Yang Kita Makan Boleh Cantikkan Rambut No 4 Itu Paling Mudah

 1. Bijirin penuh jauhi rambut botak

Keguguran rambut secara berlebihan menandakan kekurangan pengaliran darah ke kulit kepala. Keguguran rambut juga boleh berlaku apabila mengalami kekurangan protein, asid lemak, vitamin B dan vitamin E. Vitamin E yang terdapat dalam bijirin penuh merupakan bahan antioksida semula jadi yang melindungi kesan negatif melampau radikal bebas dan bertanggung jawab untuk kesihatan rambut.

 1. Tiram membaharui rambut baru

Tiram kaya dengan zink dan apabila seseorang itu mengalami kekurangan zink boleh menyebabkan rambut gugur dan kulit kepala kering dan bersisik. Bukan sahaja kaya dengan zink bahkan tiram kaya dengan sumber protein yang baik. Rambut mengandungi 97 peratus protein dan tanpa protein yang cukup tubuh tidak dapat mengganti rambut secara semula jadi setiap hari. Apalagi jika anda sedang berdepan dengan stres yang mengundang kepada keguguran rambut.

 

 

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI