Aura kepimpinannya jelas saat dirinya melangkah masuk ke pejabatnya di ibu kota. Sikap keibuannya terserlah saat dirinya melontarkan rasa dan pendapat. Mendekati figura politik hebat ini sememangnya membuka mata dan minda, yang wanita di era zaman kini sudah boleh berdiri sama tegak, dan duduk sama rendah dengan kaum adam.

Kini, wanita tidak lagi lemah. Wanita bukan lagi hanya mendengar dan mengikut telunjuk. Begitulah hebatnya kuasa wanita! Benarlah apa yang dikata, jangan dicabar tangan yang menghayun buaian, bisa mengoncang dunia.

Memegang Sarjana Eksekutif Pentadbiran Perniagaan UiTM – Universiti OHIO (1998) serta Ijazah Sarjana Muda Undang-Undang dengan Kepujian dari Universiti Hull, UK, Dato’ Sri Nancy Shukri memulakan karier politiknya sebagai Ahli Parlimen Batang Sadong (2008-PRU13), kemudiannya dilantik sebagai Menteri Pelancongan, Kesenian dan Kebudayaan pada 2020. Dan selepas kemenangan besar Perikatan Nasioanal pada PRU15 tahun lepas, Dato’ Sri Nancy Shukri dilantik mengemudi Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakt.

IKLAN

Bersempena dengan sambutan Hari Wanita Sedunia 2023 yang disambut hari ini, NONA berbesar hati mendekati insan hebat ini. Ikuti tembual eksklusif kami bersama dengan YB Dato’ Sri Hajah Nancy Shukri Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga Dan Masyarakat bertanyakan tentang cabaran kaum wanita berhadapan perolehan dunia masa kini.

“Pernah Difitnah, Reputasi Tercalar Namun Saya Bangkit Pertahankan Maruah..” DATO‘ SRI NANCY SHUKRI Seru Wanita Berjuang Demi Hak

NONA: Pandangan Dato’ Sri Nancy Shukri tentang cabaran yang harus dilalui seorang wanita di era digitalisasi dan moden masa kini?

DATO’ SRI NANCY SHUKRI : Wanita mesti mengambil peluang dengan perkembangan era digitalisasi dan moden masa kini untuk terus memperkasa diri khususnya dari segi kerjaya dan ekonomi.  Perkembangan teknologi ini sebenarnya banyak memberi manfaat kepada kita golongan wanita contohnya sekarang dengan perkembangan perniagaan e-dagang, wanita boleh menceburi bidang perniagaan dengan modal yang kecil hanya dengan beroperasi dari rumah.  Begitu juga dengan wanita yang bekerjaya boleh menfaatkan perkembangan tekonologi telekomunikasi masakini untuk urusan mesyuarat dan pelaksanaan kerja dari rumah.

KPWKM melalui program Wanita Bangkit@KPWKM telah membantu ramai wanita memanfaatkan teknologi ini untuk menjana pendapatan keluarga dengan menceburi bidang keusahawanan dan perniagaan e-dagang dan dropship.  Setakat ini lebih 17,000 peserta telah mendapat manfaat daripada program ini.

NONA: Untuk tahun ini, apakah perancangan yang sudah disusun oleh Dato’ Sri Nancy Shukri dan KPWKM bagi memperkasakan kaum wanita?

KPWKM merangka beberapa strategi bagi memastikan keterlibatan wanita dalam pasaran kerja itu lebih efektif.  Bagi mengatasi isu dan cabaran tersebut, KPWKM berusaha mewujudkan ekosistem yang kondusif agar wanita dapat terus terlibat aktif dalam pasaran kerja melalui inisiatif kemudahan Taman Asuhan Kanak-kanak (TASKA) di tempat kerja. Saya ingin mengambil kesempatan ini untuk mengucapkan terima kasih kepada YAB Perdana Menteri atas peruntukan ini kerana bagi tahun 2023, Kerajaan telah memperuntukkan sebanyak 15 juta bagi membolehkan lebih ramai pengusaha membuka TASKA. Ini secara tidak langsung membantu golongan wanita mendapatkan peluang pekerjaan atau menceburi industri pengasuhan yang dapat meningkatkan taraf kehidupan.

Bantuan subsidi sebanyak RM1.9 juta melalui Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) turut disalurkan kepada keluarga yang berkelayakan untuk menghantar anak mereka ke taska komuniti bagi membolehkan para wanita keluar bekerja. Subsidi yuran pengasuhan TASKA sebanyak RM2.9 juta turut disalurkan setiap tahun sejak tahun 2013 kepada keluarga berpendapatan rendah yang layak menerima subsidi ini dengan kadar RM180 sebulan untuk seorang kanak-kanak. Pelaksanaan Kursus Asas Asuhan PERMATA (KAP) yang diwajibkan ke atas pengusaha, pengurus, penyelia dan pengasuh dapat memastikan kualiti asuhan dan jagaan kanak-kanak di TASKA terjamin.

Selain itu, KPWKM melalui LPPKN turut menganjurkan program yang dapat memperkukuh institusi keluarga melalui peranan lelaki untuk menyokong wanita mengimbangi kerjaya dan kehidupan bekeluarga melalui Program Pendidikan Kekeluargaan.

“Pernah Difitnah, Reputasi Tercalar Namun Saya Bangkit Pertahankan Maruah..” DATO‘ SRI NANCY SHUKRI Seru Wanita Berjuang Demi Hak

Kerajaan juga telah menyediakan beberapa insentif kepada majikan dan wanita yang ingin kembali bekerja seperti elaun kewangan dan pengecualian cukai pendapatan sehingga tahun 2023. Di samping itu, PERKESO juga telah melaksanakan pelbagai program perkhidmatan pekerjaan yang telah membantu 171,856 Wanita Kembali Bekerja ataupun Bermula Bekerja sejak penularan wabak COVID-19 hingga kini.

KPWKM turut memberi tumpuan terhadap usaha mengarus perdana gender dan menekankan kepentingan pemakaian lensa gender (gender lens) dengan perlantikan Gender Focal Point dan pelaksanaan program pembangunan kapasiti agar setiap dasar dan pelaksanaan program di peringkat Kementerian masing-masing lebih peka gender.

Pada dasarnya, dalam memastikan keterlibatan wanita dalam pasaran kerja lebih  efektif, rangka dan strategi KPWKM dalam perkara ini boleh dirumuskan dalam dua (2) bentuk, iaitu meningkatkan sistem sokongan daripada aspek prasarana, dasar dan perundangan sewajarnya untuk menggalakkan wanita bekerja serta menambah baik pelaksanaan program bagi meningkatkan penjanaan pendapatan wanita

Isu pemerkasaan wanita dalam tenaga buruh dan kesaksamaan gender ini merupakan isu cross-cutting yang memerlukan penglibatan, kerjasama dan sokongan  daripada semua pihak, khususnya sokongan kemahiran  dan kepakaran dalam bidang-bidang tertentu.

NONA: Kes penderaan emosi dan fizikal wanita dan kanak-kanak seperti kes Jahidah dan Bella sudah cukup membuka mata orang ramai tentang isu tersebut, boleh Dato’ Sri Nancy Shukri ulas mengenai kedua-dua kes tersebut, dan apa pengajaran yang boleh diambil?

DATO’ SRI NANCY SHUKRI : Mengikut statistik, sebanyak 6,382 kes dilaporkan pada 2019 diikuti 5,858 kes pada 2020 serta 6,144 kes pada 2021 yang melibatkan penderaan dan penganiayaan kanak-kanak.

Kes yang melibatkan wanita dan kanak-kanak adalah antara kes terbesar yang diseliakan oleh KPWKM melalui Jabatan dibawahnya.  Bagi kes melibatkan wanita kita ada Jabatan Pembangunan Wanita untuk menanganinya tapi untuk kes berkaitan kanak-kanak ia dibawah tanggungjawab Jabatan Kebajikan Masyarakat yang kita sedia maklum sudah mempunyai beban tugas dan tanggungjawab sedia ada yang sangat besar.

Menyedari perkara itu, saya telah mencadangkan kepada kabinet untuk menubuhkan Jabatan Kanak-kanak bagi menangani isu berkaitan kanak-kanak ini. Walaupun cadangan awal kami telah ditolak oleh kabinet kerana ia melibatkan bajet yang sangat besar, namun kami tidak berputus asa dan akan terus mendesak untuk menubuhkan Jabatan Kanak-kanak ini kerana kita tahu keperluannya dan kepentingannya demi menjaga masa depan kanak-kanak generasi pewaris kita ini.

“Pernah Difitnah, Reputasi Tercalar Namun Saya Bangkit Pertahankan Maruah..” DATO‘ SRI NANCY SHUKRI Seru Wanita Berjuang Demi Hak

KPWKM juga telah menambah bilangan Pegawai Pelindung dan Pegawai Akhlak di Jabatan Kebajikan Masyarakat yang berperanan untuk memberikan perlindungan serta perkhidmatan yang terbaik kepada kumpulan sasar kanak-kanak dalam usaha menyelamatkan kanak-kanak daripada penganiayaan, penderaan dan pengabaian.

Ini merupakan usaha Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat (KPWKM) melalui Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) dalam memastikan perkhidmatan perlindungan kanak-kanak dapat dilaksanakan dengan optimum.

KPWKM melalui Jabatan Pembangunan Wanita (JPW) juga telah memperkenalkan program MATAHARI (Meningkatkan Daya Tahan dan Psikologi Wanita) dan IRIS (Literasi Perundangan dan Hak Wanita).

Program MATAHARI menumpukan kepada usaha-usaha meningkatkan kesejahteraan kendiri wanita melalui aspek psikologi dan pemikiran positif. Program ini memberi fokus untuk meningkatkan kemahiran daya tahan dan penyesuaian diri kepada sebarang perubahan kepada golongan wanita.

“Pernah Difitnah, Reputasi Tercalar Namun Saya Bangkit Pertahankan Maruah..” DATO‘ SRI NANCY SHUKRI Seru Wanita Berjuang Demi Hak

Program IRIS pula dibangunkan sebagai satu saluran bagi menyampaikan pengetahuan asas mengenai hak individu dari aspek perundangan untuk menangani isu keganasan dan diskriminasi terhadap wanita dalam masyarakat. Program ini dibentuk agar dapat memperkasa literasi perundangan dalam komuniti khususnya wanita dalam meningkatkan pemahaman mengenai hak-hak wanita. Selain itu, program IRIS berperanan memperkasa komuniti untuk bertindak dan memberi sokongan serta menyebarkan maklumat mengenai bantuan dan sokongan yang tersedia.

Bagi kedua-dua kes yang disebutkan tadi iaitu kes Puan Jahidah dan Adik Bella, saya rasa inilah tanggungjawab yang perlu digalas oleh KPWKM dengan melaksanakan inisiatif-inisiatif antaranya MATAHARi dan IRIS dan banyak lagi serta mendesak penubuhan Jabatan Kanak-kanak supaya kes-kes sebegini dapat ditangani dengan berkesan dan kejadiannya dapat dikurangkan.

NONA: Figura politik juga tak terlepas dari kecaman. Bagaimana Dato’ Sri Nancy Shukri menepis semua kata-kata berunsur negatif dalam politik.

DATO’ SRI NANCY SHUKRI: Sebagai ahli politik, saya harus bersedia menghadapi apa jua situasi sama ada pujian mahupun kecaman.  Di zaman teknologi dihujung jari ini kadangkala sesuatu perkara dihebahkan dengan cepat tanpa mengambilkira kesahihannya.  Apa yang boleh kita lakukan adalah buat perkara yang betul namun jika orang ingin mengecam sebaliknya itu terpulang kepada mereka.

Saya pernah mengambil tindakan undang-undang kepada individu yang menaburkan fitnah kepada saya suatu masa dahulu. Ia bukan kerana saya berdendam tetapi ia mencalar reputasi saya sebagai wakil rakyat dan memberikan tekanan kepada saya.  Alhamdulillah perkara tersebut berakhir dengan baik dan kami berkawan baik selepas itu.

Harapan saya supaya tiada lagi perkara sebegini terjadi kepada saya mahupun kepada ahli politik yang lain kerana kami di sini untuk berkhidmat kepada rakyat dan bersama-sama memajukan negara yang kita cintai ini.

“Pernah Difitnah, Reputasi Tercalar Namun Saya Bangkit Pertahankan Maruah..” DATO‘ SRI NANCY SHUKRI Seru Wanita Berjuang Demi Hak

NONA: Sudah pasti Dato’ Sri Nancy Shukri sibuk orangnya. Bagaimana Dato’ Sri Nancy Shukri membahagikan masa antara kerjaya dan keluarga?

DATO’ SRI NANCY SHUKRI: Memang saya amat sibuk dengan tugasan. Namun sebagai sorang ibu dan juga seorang isteri, pengukuhan ikatan kekeluargaan amat penting. Apa bila balik Di hujung minggu, terutama pada waktu malam, saya memilih untuk makan bersama keluarga Di rumah. Kalau makan Di luar rumah pun, ianya merupakan keluar bersama keluarga.

IKLAN

Anak-anak sudah dewasa, maka Mobile phone sangat memainkan peranan penting dalam menghubungi Dan mengeratkan silaturrahim Di kalangan keluarga. Sama juga dengan keluarga seperti adik-beradik, kita sentiasa menghubungi satu Sama lain Melalui WatsApp. Oleh itu tiada Isu kesibukan menjauhkan kita dari keluarga.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Nancy Shukri (@nancy.shukri)


NONA: Bagaimana pula dengan personaliti Dato’ Sri Nancy Shukri bila bekerja dan bagaimana pula bila di rumah?

DATO’ SRI NANCY SHUKRI: Secara umum personaliti  saya memang nampak serious, pada masa yang sama diplomatik. Sebagai seorang ibu, saya tegas dan mendisiplinkan anak. Sehingga mereka dewasa, saya tetap ibu kepada anak-anak. Anak-anak sentiasa melibatkan saya dalam perancangan membeli rumah dan lain-lain.

Di tempat kerja saya lebih diplomatik dan serious dalam melaksanakan tugas. Pada masa yang sama saya memilih untuk memelihara perhubungan baik dengan Pegawai-Pegawai demi memudah kan pelaksanaan kerja.

NONA: Bagaimana Dato’ Sri Nancy Shukri membahagikan fokus menjaga kebajikan rakyat secara keseluruhan sebagai seorang menteri di kementerian, serta sebagai seorang ahli parlimen di kawasan Santubong Sarawak. 

DATO’ SRI NANCY SHUKRI:  Khusus kepada penduduk/pengundi di Parlimen Santubong yang juga telah memberi kepercayaan kepada saya sehingga menang dengan majoriti yang begitu besar sekali.

Tiada masalah untuk berkhidmat di kawasan atau kepada negara secara keseluruhannya kerana fokusnya sama iaitu membantu rakyat dan memastikan kesejahteraan mereka.  Apabila kita sudah mengambil keputusan untuk menjadi ahli politik, fokus kita adalah membantu rakyat tidak kira dimana kita berada.

Kebiasaannya jika tiada tugas rasmi di tempat lain saya akan balik ke kawasan pada hujung minggu dan menyantuni masyarakat di kawasan saya di P193 Santubong.  Jika saya tidak berkesempatan untuk pulang kerana kekangan tugas rasmi di tempat lain wakil-wakil saya sentiasa ada di kawasan untuk menyantuni dan membantu pengundi-pengundi saya di Santubong.

“Pernah Difitnah, Reputasi Tercalar Namun Saya Bangkit Pertahankan Maruah..” DATO‘ SRI NANCY SHUKRI Seru Wanita Berjuang Demi Hak

Pejabat Khidmat saya juga sentiasa terbuka menerima kunjungan sesiapa sahaja sama ada untuk mendapatkan bantuan atau untuk menyalurkan pandangan dan cadangan supaya kita sama-sama dapat menambahbaik tahap kesejahteraan rakyat di Santubong juga di Malaysia secara keseluruhannya.

NONA: Sebagai seorang ahli politik yang memimpin sebuah kementerian, apakah kerisauan paling utama Dato’ Sri Nancy Shukri?

DATO’ SRI NANCY SHUKRI: Sebagai seorang ahli Politik dan apabila saya dilantik menjadi menerajui sesebuah kementerian, sudah tentu banyak cabaran. Semasa saya menerajui MOTAC dulu perlu berhadapan dengan cabaran pandemik Covid-19 yang melumpuhkan aktiviti pelancongan dan kebudayaan.  Apabila saya menjadi Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat lain pula cabarannya yang mana KPWKM merupakan sebuah Kementerian yang bertanggungjawab ke atas seluruh masyarakat dari anak lahir sehinggalah akhir hayat manusia.

Kerisauan paling utama saya adalah untuk memastikan amanah yang dipertanggungjawabkan ini dapat dilaksanakan dengan sebaik mungkin.  Mungkin pada pandangan orang menjadi ahli politik ini satu keistimewaan tapi bagi kami ia satu tanggungjawab besar yang harus digalas dan dilunaskan.

IKLAN

“Pernah Difitnah, Reputasi Tercalar Namun Saya Bangkit Pertahankan Maruah..” DATO‘ SRI NANCY SHUKRI Seru Wanita Berjuang Demi Hak

Saya ada tanggungjawab kepada pengundi saya di Santubong, saya juga ada tanggungjawab pada warga kerja saya di Kementerian, saya juga ada tanggungjawab kepada rakyat Malaysia tak kira di mana mereka berada. Jika tanggungjawab ini gagal untuk dilaksanakan bukan sahaja pengundi dan rakyat akan marah malah sebagai seorang muslim kita akan dipertanggungjawabkan di akhirat nanti.

Masalah dan cabaran tidak ada noktahnya. Hilang satu timbul lagi yang lain. Namun sebagai ahli politik yang dilantik menerajui sebuah kementerian perlu kuatkan hati, tabah dan terus kuatkan semangat untuk melakukan yang terbaik demi kesejahteraan masyarakat, ada kalanya yang kita bantu bukan warga Malaysia. Mereka manusia juga yang perlukan perhatian serta tindakan kami.  Yang saya perlukan adalah sokongan dan doa daripada semua supaya saya diberikan kesihatan yang baik untuk terus memimpin dan berkhidmat untuk semua

NONA: Wanita seringkali dipersalahkan, bila bab penceraian, orang ketiga dan sebagainya mesti wanita menjadi mangsa keadaan, pandangan Dato’ Sri Nancy Shukri

DATO’ SRI NANCY SHUKRI: Secara individu, saya sebagai wanita merasa sedih jika masih ada wanita yang menjadi mangsa keadaan seperti ini.  Perkara seperti ini sepatutnya tidak berlaku.  Ini kerana wanita ada sebuah kementerian yang khusus diwujudkan untuk meningkatkan martabat wanita di negara ini yang mana kementerian yang sama tidak ada untuk lelaki.

Kami di KPWKM setiap hari memperjuangkan untuk kesejahteraan wanita yang mana menjadi kunci kepada kesejahteraan keluarga dan masyarakat.  Sebagai wanita biarlah kita dikenali dengan kelembutan tingkah laku dan tutur kata namun gagah mempertahan dan memperjuangkan haknya.

Misi dan visi KPWKM adalah jelas yang mana antara objektif yang ingin dicapai adalah memperkasa wanita dan mengarus perdana gender bagi mencapai kesejahteraan bersama.  KPWKM melalui Jabatan Pembangunan Wanita (JPW) komited untuk mencapai objektif ini dengan melaksanakan pelbagai inisiatif.

Kami giat melaksanakan Kempen We Eliminate Violence Against Women (WeVAW) untuk memastikan agenda menghentikan keganasan terhadap wanita dapat dilaksanakan dengan berkesan dan menyeluruh seiring dengan aspirasi di peringkat antarabangsa. Matlamat kami adalah membina kesepakatan dan perpaduan bagi mewujudkan persekitaran yang selamat untuk semua. Keganasan terhadap wanita perlu ditangani secara menyeluruh kerana terdapat pelbagai bentuk keganasan termasuk penderaan fizikal, psikologi, emosi dan sosial.

Pelbagai usaha telah digerakkan oleh KPWKM dalam menangani isu keganasan terhadap wanita antaranya seperti penubuhan Skuad WAJA yang bertujuan untuk memperkasa komuniti melalui program bimbingan psikososial dan aktiviti dalam komuniti.

KPWKM menerusi Jawatankuasa Menangani Keganasan Rumah Tangga juga memperluaskan pelaksanaan program advokasi secara berterusan untuk meningkatkan tahap kesedaran serta pemahaman khususnya dalam kalangan wanita mengenai isu, hak, perkhidmatan dan tindakan yang boleh diambil berkaitan keganasan rumah tangga selain memperbanyakkan program kekeluargaan dan keibubapaan serta mempromosikan perkhidmatan aduan atas talian melalui Talian Kasih 15999 dan aplikasi WhatsApp 019-26 15999.

Bantuan sokongan seperti khidmat psiko-sosial, kaunseling dan nasihat dan perlindungan turut diberikan seperti penyediaan Tempat Selamat, Pusat Perlindungan, Pusat Transit dan Pusat Psikososial Setempat (PSSS) bagi membantu mangsa keganasan rumah tangga.

“Pernah Difitnah, Reputasi Tercalar Namun Saya Bangkit Pertahankan Maruah..” DATO‘ SRI NANCY SHUKRI Seru Wanita Berjuang Demi Hak

Dalam usaha untuk memperjuangkan nasib wanita agar terus dibela, Akta Antigangguan Seksual atau AAGS 2022 telah diwartakan pada 18 Oktober 2022. AAGS 2022 ini bertujuan untuk menyediakan persekitaran yang selamat khususnya kepada wanita.

Program advokasi AAGS akan dilaksanakan di seluruh negara untuk meningkatkan kesedaran segenap lapisan masyarakat supaya hentikan segala bentuk gangguan seksual sebelum akta ini dikuatkuasakan kelak.

Pada 8 Mac setiap tahun kita akan menyambut Hari Wanita Antarabangsa.  Acara ini adalah bagi memberi pengiktirafan kepada wanita atas peranan dan sumbangan wanita kepada pembangunan keluarga, masyarakat dan negara.  KASIH WANITA dipilih sebagai tema sambutan Hari Wanita pada tahun ini bagi menterjemahkan mesej bahawa WANITA adalah insan yang perlu dihormati dan dikasihi atas jasa dan pengorbanan yang telah dilakukan.  KASIH adalah singkatan kepada nilai keluarga merangkumi kasih sayang, akhlah atau peribadi mulia, sihat fizikal dan mental, berilmu dan harmoni.

Saya harap usaha berterusan KPWKM untuk mengangkat martabat wanita baik dalam sektor ekonomi, pendidikan, pekerjaan dan sebagainya akan berjaya mencapai objektifnya dengan sokongan dan kerjasama semua pihak. Setiap lapisan masyarakat perlu bersama-sama dalam usaha menghentikan sebarang bentuk keganasan terhadap wanita juga yang menjurus kepada penderaan mental dan emosi.

Saya juga menyeru orang ramai untuk tampil dan melaporkan kes-kes keganasan yang berlaku dengan menghubungi pihak Polis DiRaja Malaysia (PDRM) atau Talian Kasih 15999 atau melalui Aplikasi Whatsapp di talian 019 – 2615999.

Ikuti tembual penuh santai kami bertanyakan 50 soalan pada Dato’ Sri Nancy Shukri menerusi pautan di bawah.

Penulis & Penyelaras: Wan Mohd Firdaus
Konsep: Kiffy Razak
Foto: Azfarina Sulaiman
Solekan: Ann Karim

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI