Usia bukan penghalang untuk terus berjaya dalam dunia perniagaan. Saleha Mat, 52 tahun telah melibatkan diri dalam bidang perniagaan melebihi 12 tahun. Mempunyai kelulusan Diploma Fashion Design daripada Internation Fashion Training Centre. Saleha Mat mendapat bimbingan awal sebagai usahawan daripada MARA. Mula melibatkan diri dalam bidang perniagaan pada usia 32 tahun sehingga sekarang.

IKLAN

PERNAH KERUGIAN 300K, KINI SALEHA MAT KELUARKAN BAJU SEKOLAH TANPA GOSOK

PERNAH KERUGIAN 300K, KINI SALEHA MAT KELUARKAN BAJU SEKOLAH TANPA GOSOK

“Pada mulanya, saya hanya berniaga secara kecil-kecilan dirumah memandangkan ketika itu mempunyai anak yang masih kecil dan saya mula secara sepenuh masa pada tahun 2009. Selepas 12 tahun melibatkan diri dalam bidang fesyen dan kini saya telah pun mempunyai akademi fesyen saya sendiri. Alhamdulillah,” jelas Saleha Mat.

“Saya ingin membantu dan melatih remaja lepasan sekolah yang berminat di dalam bidang fesyen untuk membina kerjaya sebagai usahawan fesyen yang mempunyai produk mereka sendiri untuk dipasarkan,” bicara impian murninya dan kini Saleha Mat turut melatih golongan asnaf dalam bidang jahitan seramai 30 orang.

PERNAH KERUGIAN 300K, KINI SALEHA MAT KELUARKAN BAJU SEKOLAH TANPA GOSOK

PERNAH KERUGIAN 300K, KINI SALEHA MAT KELUARKAN BAJU SEKOLAH TANPA GOSOK

Namun bidang perniagaan bukanlah mudah seperti dulu, “Selain berniaga dan menghasilkan pelbagai produk, saya perlu berlari bersama mengejar perkembangan teknologi sosial media. Dalam usia begini, saya mengambil sedikit masa untuk aplikasikan dunia alam maya ini dalam kehidupan harian. Selain itu cabaran sekarang adalah modul busines terpaksa diubah mengikut keperluan semasa.”

Pernah mengalami kerugiaan dalam perniagaan, “Saya pernah lantik kontraktor untuk buat renovate butik ke 3 dan sudah siap buat full payment. Hanya 10% sahaja disiapkan tidak seperti yang dijanjikan. Saya terpaksa lantik kontraktor baru dan menanggung kerugian besar sebanyak 300k sehingga terpaksa menggunakan simpanan suami. Alhamdulillah juga, ramai yang bantu masa susah tu saudara, sahabat dan suami.

IKLAN

Saya terhutang budi pada mereka semua yang sanggup bantu. Saya seorang yang mempunyai cita-cita dan semangat tinggi, walaupun banyak dugaan yang saya perlu hadapi. Hari ini saya terjatuh tersungkur, esoknya saya akan bangun. Tiada istilah gagal dalam hidup saya. Saya hanya mampu memujuk diri dan bercakap dalam hati, mungkin bukan rezeki saya,” luahan hati Saleha Mat.

“Kalau nak bercakap tentang kepayahan dan dugaan perniagaan, terlalu banyak nak dikongsi. Kisah staff tak jujur, baju pelanggan terbakar dan perlu digantikan dengan jumlah ribuan ringgit. Pernah jaga butik sorang selama setahun tanpa pembantu, semua saya buat sendiri. Ada yang diberhenti dan ada juga yang akhirnya berhenti sendiri.”

Kini Saleha Mat terus bangkit dan melangkah dengan semangat baru, mengeluarkan Baju Sekolah Tanpa Gosok. “Brand Saleha.Mat baju sekolah tanpa gosok dan premium kualiti ini dapat menjimatkan tenaga, elektrik dan wang. Idea asal untuk membantu ibu-ibu terutamanya yang bekerja dan sibuk untuk menguruskan pakaian anak-anak, jimat masa.

IKLAN

PERNAH KERUGIAN 300K, KINI SALEHA MAT KELUARKAN BAJU SEKOLAH TANPA GOSOK

Baju sekolah ini memudahkan anak-anak terutamanya yang tinggal diasrama, tak perlu lagi berebut-rebut nak gosok baju. Ada juga ibu-ibu yang terpaksa upah cikgu utk menggosok baju sekolah anak mereka di asrama. Alhamdulillah produk ini mula dapat perhatian dan permintaan, Cuma saya perlu kuatkan lagi strategi marketing dan promosinya.”

PERNAH KERUGIAN 300K, KINI SALEHA MAT KELUARKAN BAJU SEKOLAH TANPA GOSOK

Semoga wanita superwoman ini terus menempah kejayaan dalam melahirkan ramai usahawan fesyen yang dapat mengeluarkan produk mereka sendiri dipasaran bukan setakat juru jahit biasa!

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI