AISHAH

Memang kreatif sangat rakyat Malaysia ini. Kalau Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dulu ramai yang tertarik buat pelbagai resipi masakan baharu, pelaksanaan PKP 2.0 yang bermula semalam juga nampak masyarakat kembali ‘ligat’ merencana macam-macam aktiviti. Tidak ketinggalan, penyanyi lagenda bersuara lunak, Aishah!

IKLAN

Mengintai laman media sosialnya, Aishah teruja berkongsi aktiviti hari pertama PKP dengan menghasilkan sabun mandian buatannya sendiri di rumah. Memang rajin dan kreatif! Mana tahu lepas ini ada pihak yang hendak membeli pula, dapat juga jana pendapatan dalam keadaan ekonomi tidak stabil ketika ini.

Ujar pelantun lagu popular Camar Yang Pulang tersebut, “Since dah banyak masa di rumah, teringat pula nak buat sabun. Dah lama tak buat my handmade soap. Jemaah di rumah ni dah manja mandi pakai handmade soap. Since stock mum yang hari tu punya banyak dah susut mcm rak supermarket selepas panic buying, ok kita bawa keluar materials untuk buat. Hahaha kena ikut request ler taste boboy semua. Dipilihnya Agarwood (gaharu) dan bau-bau lelaki.

Aishah di samping anak 
Hasil handmade soap

Nampaknya mum kena buat 1 batch jer yang floral-floral gitu. Alahai dapat buat 2 kg saja soap hari ini. Agarwood / tea tree oil and lavender / peppermint. Sangat basic tapi bau semerbak satu rumah. Terpaksa keluar esok beli minyak,ada pulak yang dah habis. Also ada pulak yang menghabiskan ais dalam fridge. Dah tak cukup bahan dibuatnya. Takpe, hari ni nak buat coffee / peppermint soap and a nice detox blend soap.

Memang macam itulah perangai mak-mak yang sibuk menyiapkan keperluan untuk seisi keluarga. Lebih menarik, selain berbakat buat sabun mandi buatan sendiri, Aishah juga sangat kreatif menghasilkan aneka kraftangan. Terbaharu, dia juga membuat tempahan hiasan tiffin yang cukup eksklusif! Malah, dapat permintaan tinggi daripada peminat.
Siapa sangka daripada sekadar hobi, kini Aishah dapat menambah pendapatan dengan hasil kreativiti tersebut. Untung!

“Hiburkan hati mengulit barang kraf. Lama sungguh rasanya tak pegang barang-barang decoupage. Bersabar dan banyakkan berdoa semoga cepatlah Covid berlalu. Kalau tak penuh ler rumah dengan macam-macam hasil kraf I. Sedangkan sekarang pun dah cukup penuh dah.

IKLAN

Sehari dua ni meja penuh dengan tepen (tiffin). Walaupun ada barang lain yang I nak experiment menggunakan teknik yang sama. Alhamdulillah sambutan kepada tepen mix match I ni sangat memberangsangkan. Dapatlah mengisi kebosanan mengharungi PKPB kali ini. Tepen yang 2 tingkat ni mulanya biasa saja siap ada bag matching. Sekali,cik abg tegur, kenapa handle nampak besi saja, macam tak cantik bila dilihat dari atas.

Jadi hari ni I godek-godeklah dan cover handle tepen tu.Nak buat tang handle saja dari mula seal hingga finishing, ambil masa dalam 40 minit. Maybe I ni tembel kot, tapi itulah dia dengan barang-barang handmade ni, kena ada tahap kesabaran dan ketelitian yang tinggi. Namanya pun seni kan, membawa maksud berhalus-halusan. Kena ada passion nak buat kerja macam ni,” kongsinya.

IKLAN

Tak cukup dengan sabun mandi buatan sendiri dan tiffin, Aishah atau nama penuhnya Wan Aishah Wan Ariffin ini juga mencuba bakat menjahit face mask dan face mask extender sendiri. Bukan hanya berbakat dalam bidang nyanyian malah jari-jemari Aishah juga mahir menyediakan bermacam-macam barang.

Rambang mata tengok hasil kraf Aishah. Nona percaya ramai juga wanita di luar sana ambil peluang PKP kali ini untuk tambah pendapatan keluarga. Moga perkongsian Aishah ini dapat membuka jalan dan memberi inspirasi kepada semua.

 

Kredit foto: Instagram Aishah