EMINE ERDOGAN

Di sebalik kejayaan seorang lelaki pasti ada seorang wanita hebat di belakangnya. Genap berusia 65 tahun pada 16 Februari lalu, pesona Emine Erdogan selaku First Lady Turki nyata menyenangkan hati seluruh rakyat. Apatah lagi selepas suaminya berjaya mengubah kembali status bangunan ikonik Hagia Sophia menjadi masjid pada 10 Julai lalu. Sudah tentu, Emine yang sudah lebih empat dekat ‘menghuni’ hati Erdogan turut terkena tempias populariti suami tercinta yang menjadi bualan umat Islam seluruh dunia ketika ini.

IKLAN

Sebelum ini, Emine turut dilaporkan pernah bertemu dengan KDYMM Seri Paduka Baginda Raja Permaisuri Agong, Tunku Hajah Azizah Aminah Maimunah Iskandariah semasa menghadiri Sidang Kemuncak Kuala Lumpur 2019 pada 18 Disember lepas. Saling menghormati dan berpenampilan muslimah sejati, kemunculan Emine turut mendapat perhatian rakyat Malaysia.

Romantik & Sopan, Ini Suri Hati Pejuang Masjid Hagia Sophia, EMINE ERDOGAN! Romantik & Sopan, Ini Suri Hati Pejuang Masjid Hagia Sophia, EMINE ERDOGAN! Romantik & Sopan, Ini Suri Hati Pejuang Masjid Hagia Sophia, EMINE ERDOGAN!

Beliau yang dilahirkan di Istanbul bukan hanya dikagumi rakyat Turki kerana sifat ramah dan penyayang bahkan turut aktif menceburi bidang sosial, kebajikan dan politik. Penglibatan wanita berusia 65 tahun ini dalam dunia kebajikan sudah mula berputik sebelum beliau menyandang jawatan Wanita Pertama Turki lagi. Menariknya, kegiatan Emine dalam bidang berkenaan semakin rancak selepas mendirikan perkahwinan bersama Presiden Turki berkenaan pada 4 Julai 1978.

Baru sahaja menyambut ulang tahun perkahwinan ke-42 pada 4 Julai lalu, pasangan diplomat ini dikurniakan empat orang anak iaitu dua perempuan dan dua lelaki. Anak sulung mereka Ahmet Burak Erdogan berusia 41 tahun, diikuti Necmettin Bilal Erdogan, 39 tahun, Esra Erdogan, 37 tahun dan anak perempuan bongsu yang pernah berkhidmat bersama bapanya sebagai ketua penasihat presiden pada tahun 2013 iaitu Sumeyye Erdogan berumur 35 tahun.

Romantik & Sopan, Ini Suri Hati Pejuang Masjid Hagia Sophia, EMINE ERDOGAN! Romantik & Sopan, Ini Suri Hati Pejuang Masjid Hagia Sophia, EMINE ERDOGAN! Romantik & Sopan, Ini Suri Hati Pejuang Masjid Hagia Sophia, EMINE ERDOGAN! Romantik & Sopan, Ini Suri Hati Pejuang Masjid Hagia Sophia, EMINE ERDOGAN! Romantik & Sopan, Ini Suri Hati Pejuang Masjid Hagia Sophia, EMINE ERDOGAN!

Meskipun kerap bertemu pemimpin-pemimpin dunia dan menjalani kehidupan mewah namun Emine tetap mempamerkan sisi seorang muslimah yang hebat. Memiliki darah keturunan Arab, Emine Erdogan sentiasa membuka mata masyarakat khususnya dalam kalangan isteri pemimpin dunia dengan penampilannya yang sopan dan menutup aurat. Malah, beliau juga gemar mengenakan persalinan labuh, longgar serta bertudung litup. Aura Emine mampu membuatkan kaum wanita menoleh ke arahnya beberapa kali.

IKLAN

Ketika kunjungan Emine dan suaminya ke Malaysia… beliau kelihatan selesa dan mesra bertemu Raja Permaisuri Agong, isteri Perdana Menteri, dan Timbalan Perdana Menteri. Pakaian yang digayakan juga sederhana dalam segala segi. Antara isteri pemimpin dunia yang pernah menerima kunjungan Emine ialah bekas isteri Barrack Obama iaitu Michelle Obama, isteri Donald Trump; Melania Trump, Ratu Jordan iaitu Ratu Rania dan isteri Perdana Menteri Jepun, Akie Abe.

Romantik & Sopan, Ini Suri Hati Pejuang Masjid Hagia Sophia, EMINE ERDOGAN! Romantik & Sopan, Ini Suri Hati Pejuang Masjid Hagia Sophia, EMINE ERDOGAN! Romantik & Sopan, Ini Suri Hati Pejuang Masjid Hagia Sophia, EMINE ERDOGAN! Romantik & Sopan, Ini Suri Hati Pejuang Masjid Hagia Sophia, EMINE ERDOGAN! Romantik & Sopan, Ini Suri Hati Pejuang Masjid Hagia Sophia, EMINE ERDOGAN! Romantik & Sopan, Ini Suri Hati Pejuang Masjid Hagia Sophia, EMINE ERDOGAN!

IKLAN

Selain memperjuangkan nasib golongan kanak-kanak dan wanita di negaranya, Emine berkongsi persamaan seperti suaminya yang lantang menyuarakan pandangan terhadap isu penindasan umat Islam di seluruh dunia. Salah satu daripada ribuan kempen kanak-kanak dan wanita yang diadakan Emine ialah ‘Mothers and Daughters at School’ yang membuka peluang kepada golongan ini mendalami bidang akademik dan menguasai kebolehan membaca serta menulis.

Enggan berpuas hati dengan kejayaan itu, beliau seterusnya menyertai persidangan antarabangsa ‘Women in Business Life’ sebagai tanda sokongan kepada penglibatan wanita dalam bidang keusahawanan dan politik.

Paling menyentuh perasaan adalah ketegasan beliau membela nasib dan mengekang penindasan terhadap umat Islam seperti yang berlaku di Gaza, Myanmar dan Pakistan. Terpanggil untuk membantu saudara sesama Islam, Emine dan Recep Tayyip Erdogan telah pergi ke Myanmar pada tahun 2012 semata-mata untuk memberi bantuan kemanusiaan
kepada etnik minoriti Islam Rohingya biarpun berdepan ancaman keselamatan di sana.

Semoga Emine dan Presiden Turki ini terus menjadi suara pembela umat Islam di seluruh dunia dan diharapkan agar usaha serta kebaikan yang ditonjolkan menjadi suntikan inspirasi kepada semua.

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI