Kuasa magis bedak asas dalam teknik solekan memainkan peranan yang sangat penting sehingga mendapat jolokan kunci kepada solekan sempurna. Tetapi, sehingga kini masih ramai wanita yang keliru dan tidak tahu memilih bedak asas dengan tepat.

IKLAN

Bedak asas tidak seperti pengalit mata, jika tersalah langkah boleh diperbetulkan. Bila tersalah aplikasi bedak asas tidak ada cara untuk menyembunyikannya. Jadi tidak mustahil ramai wanita memilih menggunakan krim BB sebagai jalan keluar.

Rupa-rupanya Teknik Pilih Bedak Asas Yang Betul Ikut Warna Nadi Pergelangan Tangan

Sebelum piluh bedak cara tengok dulu warna kulit kita. Kalau kulit FAIR bermakna ke arah kulit yang sangat putih seperti porselin. LIGHT pula apabila kulit wajah berbeza sikit jer dengan kulit fair. Manakala MEDIUM pula tidak cerah dan tidak pula gelap. Sedangkan DEEP TONE pula termasuk dalam kategori kulit sawo matang dan seterusnya.

Kita selalu baca pilih bedak asas atau foundation ikut undertone warm atau cool. Macam mana nak tahu kita jenis warm atau cool tu? Caranya adalah dengan memperhatikan warna nadi di pergelangan tangan.

Jika warna nadi berwarna biru atau keunguan, anda tergolong dalam kategori undertone yang COOL. Jika warna nadi berwarna kehijauan, Anda memiliki undertone yang WARM. Jika kurang yakin apakah warna nadi Anda, bermakna anda mempunyai undertone yang netral.

IKLAN

Rupa-rupanya Teknik Pilih Bedak Asas Yang Betul Ikut Warna Nadi Pergelangan Tangan

IKLAN

Ramai wanita yang tidak menggunakan berus ketika menyapu bedak asas di wajah. Tetapi, kebanyakan jurusolek menggunakan berus untuk menyapu bedak asas agar solekan sempurna dan rapi. Berus pula bukan boleh menggunakan sebarang berus malah perlu menggunakan berus yang direka khusus untuk menyapu bedak asas.

Teknik yang betul menyapu bedak asas menggunakan berus adalah dengan gerakan membulat. Teknik ini bukan sahaja menjimatkan penggunaan bedak asas malah menjadikan sapuan menyeluruh. Jangan lupa bersihkan wajah dengan sempurna daripada sebarang solekan sebelum tidur.

Rupa-rupanya Teknik Pilih Bedak Asas Yang Betul Ikut Warna Nadi Pergelangan Tangan

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI