Sedar tak sedar dah 8 bulan usia kandungan Uyaina Arshad. Tak lama dah tu nak bersalin. Walau makin sarat namun Uyaina yang mesra disapa sebagai Yana ini kekal ceria dan teruja setiap kali bercerita tentang fasa kehamilannya. Seri ibu mengandung juga terserlah di raut wajah isteri kepada penyanyi, Raja Syahiran ini.



IKLAN

Kesempatan bertemu dengan Uyaina di majlus perasmian Koleksi RR Mono II Rizman Ruzaini baru-baru ini memberi peluang kepada NONA untuk bertanya khabar mommy-to-be ini.

“Alhamdulillah sekarang saya dan baby dalam keadaan sihat. Sedang tunggu masa..sikit saja lagi dah nak ‘keluar’. Mohon doa semua, doakan saya dan baby sihat.

Dalam rasa excited, tak sabar ada jugalah rasa takut sebab first time nak jadi mak dan ayah kan. Rasa nervous pun ye juga.

Dari segi persediaan tu kami dah siapkan barang baby, dah pilih hospital mana nak bersalin, berpantang di mana…benda-benda ni yang paling penting dulu.

Lepas tu nak kena bersedia fizikal dan mental, tidur yang cukup. Paling penting bagi saya ialah selamat. Saya memang kalau boleh nak bersalin secara normal. Tapi kalau ada sebarang masalah, saya terpaksa terima dan terbuka hati untuk terima keadaan itu.

Jadi, kena doa banyak-banyak agar dapat bersalin normal selain selamat dan dipermudahkan segalanya aamiin.

PENGALAMAN HAMIL
“Masa trimester pertama tu saya muntah je sepanjang masa. Tak boleh bau sebarang perfume. Contohnya, kalau keluar ke mana-mana saya boleh bau perfume.

Memang tak tahan. Masa awal-awal tu muntah teruk jugalah. Bukan morning sickness je tapi setiap masa. Semua sickness ada.

Masa trimester ke-2 saya dijangkiti COVID-19 dan appendix pula. Masuk trimester ketiga dah OK sikit, alhamdulillah. Saya dah mula aktif dengan shooting dan sebagainya.”

Menurut Uyaina atau nama sebenarnya Saidatul Naseha Uyaina Arshad, sejak hamil berat badannya naik mendadak sekitar 10kg.

“Ia bertambah dari berat asal saya sebelum kahwin. Jadi sekarang ni sepanjang hamil 8 bulan berat saya dah 65kg. Memang banyak kenaikannya tu!”

IKLAN

NASIHAT & TIP DARI IBU
“Ibu banyak kali pesan agar sentiasa berselawat dan mohon ampun dengan suami dulu sebelum masuk ke dewan bersalin nanti. Ibu cakap memang sakit tapi berapa ramai dah wanita yang melahirkan. Laluinya dengan tenang kerana ini semua.



Ini adalah sebahagian daripada proses untuk menjadi seorang ibu serta sebahagian daripada proses dalam kehidupan seorang wanita selain berkahwin dan mengandung. Melahirkan juga sebahagian daripada fitrah kita sebagai seorang wanita. Maka, laluinya dengan hati yang terbuka, Insha-Allah segalanya akan selamat.

PERANCANGAN SEBELUM BERSALIN
So far, saya cuma nak experience dan nak enjoy the journey, the process. Untuk karier mungkin saya akan lebih fokus kepada baby dulu. Kalau berpantang tu kena betul-betul walaupun susah.

IKLAN

Yana nak cuba ikut sebab lagi cepat badan kita sembuh, lagi cepat kita boleh kerja. Nak biasakan dengan jadual, shooting dan sebagainya. Ia akan jadi lagi cepat kalau kita sihat. Dan mudah untuk kembali ke bentuk badan asal.

Dari segi panggilan, tak tahu lagi. Umi, Bonda atau Ibu. Insha-Allah saya juga akan mengadakan gender review.

Niat bukan untuk berlagak ke apa, lebih sekadar untuk meraikannya bersama keluarga, family bonding seterusnya untuk meraikan additional ahli baru dalam keluarga.

MOHON DOA
“Saya mohon doa dari semua agar saya dan baby sihat dan selamat. Baby pun dapat membesar menjadi anak yang baik, berbakti kepada orang tua, comel dan anak yang dapat membanggakan kami. Insha-Allah…

“Saya sepatutnya bersalin awal September tapi doktor banyak kali cakaplah, bila usia kandungan masuk 37 minggu dah kena get ready. Apa sahaja boleh berlaku.”

Untuk rekod, Uyaina Arshad dan Raja Syahiran berkenalan pada awal tahun 2019 di sebuah program terbitan Astro. Mereka sah bergelar suami isteri pada 21 Disember 2021 dalam sebuah majlis tertutup di The Colony, Star Boulevard KLCC. Dalam majlis tersebut, Raja Syahiran menyerahkan mas kahwin berupa set barangan kemas buat Uyaina dan tiada pertukaran dulang hantaran antara kedua belah pihak. Pasangan ini juga memilih untuk merahsiakan jumlah wang hantaran atas persetujuan kedua belah keluarga.

Kredit Foto: Instagram Uyaina Arshad