Tarikh keramat 20 November 1947 menyaksikan sumpah setia pasangan diraja, Kebawah Duli Yang Maha Mulia Seri Paduka Baginda Ratu England dan The Duke of Edinburgh, Putera Philip termeterai kukuh di hadapan seluruh jelata.

Pasangan ini antara Power Couple dunia yang cukup terkenal hingga sekarang. Bayangkan usia Putera Philip kini mencecah 99 tahun manakala Ratunya, 94 tahun. Hingga kini, cinta yang menyala mengurniakan mereka empat cahaya mata, cukup buat mewarisi susur galur kerabat England yang bahagia.

IKLAN

Ketahui 60 fakta menarik sepanjang perkahwinan 73 tahun Ratu Elizabeth, baru tahu rupa-rupanya sebaya bonda kita Tun Dr Siti Hasmah!

Sebaya Tun Siti Hasmah, Ini 60 Fakta Menarik Perkahwinan Ratu England Yang Ramai Tak Tahu!

PERTUNANGAN

Sebaya Tun Siti Hasmah, Ini 60 Fakta Menarik Perkahwinan Ratu England Yang Ramai Tak Tahu!

1. Ratu Elizabeth merupakan keturunan monarki British pertama yang menyambut ulang tahun perkahwinan Berlian (60 tahun).
2. Pertemuannya dengan Philip bermula ketika mereka menghadiri perkahwinan sepupu Philip iaitu Puteri Marina dari Greece dengan bangsawan Kent, yang juga bapa saudara Puteri Elizabeth pada tahun 1934. Sewaktu bertunang, usia Ratu Elizabeth adalah 21 tahun sementara Philip, 26 tahun.
3. Pertunangan Puteri Elizabeth dan Leftenan Philip Mountbatten RN (dilahirkan sebagai Putera Philip dari Greece dan Denmark) telah diumumkan pada 9 Julai 1947. Baginda memilih nama keluarga British saudara bondanya iaitu Mountbatten untuk meneruskan kariernya sebelum diubah kepada Duke of Edinburgh oleh Raja George VI selepas berkahwin.
4. Cincin pertunangan diperbuat khas menggunakan platinum dan tatahan berlian (diambil dari tiara bonda Philip) oleh pereka barangan kemas ternama, Philip Antrobus.
5. Philip menganjurkan dua parti sebelum perkahwinannya – satu di Dorchester untuk rakan media dan berikutnya di Belfry Club buat rakan terdekat. Ikatan pertunangan berlangsung selama empat bulan sebelum lamaran dibuat.

WESTMINSTER ABBEY

Sebaya Tun Siti Hasmah, Ini 60 Fakta Menarik Perkahwinan Ratu England Yang Ramai Tak Tahu!
Lambaian Puteri Elizabeth and Putera Philip (centre) dari balkoni Istana Buckingham Palace pada majlis perkahwinan mereka. Turut hadir King George VI, Princess Margaret, Lady Mary Cambridge, Queen Elizabeth dan Queen Mary of Teck, London, November 20th 1947. (Photo by Paul Popper/Popperfoto/Getty Images)

6. Ratu dan Duke of Edinburgh melangsungkan perkahwinan di Westminster Abbey pada 20 November 1947 pada jam 11.30 GMT dengan dihadiri 2,000 tetamu.
7. Majlis ini merupakan yang pertama dalam sejarah British apabila bakal pewaris takhta berkahwin.
8. Ratu Elizabeth merupakan keluarga diraja ke-10 yang melangsungkan majlis perkahwinan di Abbey. Perkahwinan diraja pertama yang diadakan adalah apabila Raja Henry I mengahwini Puteri Matilda dari Scotland pada 11 November 1100. Ayahanda dan Bonda Ratu, iaitu Raja George VI dan Ratu Elizabeth (kemudian ditukar The Duke and Duchess of York) juga turut berkahwin di situ.
9. Lapan pengiring perkahwinan adalah HRH Puteri Margaret, HRH Puteri Alexandra dari Kent, Lady Caroline Montagu-Douglas-Scott, Lady Mary Cambridge, Lady Elizabeth Lambart, Yang Mulia Pamela Mountbatten, Yang Mulia Margaret Elphinstone dan Yang Mulia Diana Bowes-Lyon.
10. Majlis bertambah seri dengan kehadiran tetamu cilik HRH Putera William dari Gluocester dan HRH Putera Michael dari Kent, masing-masing berusia lima tahun.
11. Tetamu diraja lain yang hadir ialah Raja dan Permaisuri Denmark, Raja dan Permaisuri Yugoslavia, Raja-raja Norway, Romania dan Iran.

GAUN BERSEJARAH

Sebaya Tun Siti Hasmah, Ini 60 Fakta Menarik Perkahwinan Ratu England Yang Ramai Tak Tahu!

12. Dress pengantin Ratu direka oleh Sir Norman Hartnell yang mempersembahkannya sejak Ogos 1947.Puteri Elizabeth turut mengenakan sepatu satin dengan perincian mutiara perak.
13. Fabrik dress ditenun oleh Winterthur Silk Limited, Dunfermline, di kilang Canmore menggunakan sutera dari ulat sutera China di Lullingstone Castle.
14. Veil pengantin diperbuat dari fabrik tulle dengan kemasan tiara berlian kepunyaan Ratu Mary. Bebatu berlian diambil dari set rantai dan tiara Ratu Victoria dari Collingwood dan kemudiannya dijadikan hadiah perkahwinan kepada Ratu Mary pada 1893. Menjelang Ogos 1936, Ratu Mary menyerahkan tiara tersebut kepada Ratu Elizabeth sebelum dipinjamkan kepada puterinya pada hari persandingan.
15. Selepas perkahwinan, dress tersebut dipamerkan di Istana St. James dan seterusnya ke bandar raya utama di Britain iaitu Glasgow, Liverpool, Bristol, Preston, Leicester, Nottingham, Manchester, Bradford, Leeds dan Huddersfield.

BUNGA

Sebaya Tun Siti Hasmah, Ini 60 Fakta Menarik Perkahwinan Ratu England Yang Ramai Tak Tahu!

16. Gubahan orkid putih yang menjadi bunga tangan pengantin disediakan oleh Worshipful Company of Gardeners oleh penggubah bernama MH Longman.
17. Hanya pusara Pahlawan Tidak Diketahui (The Unknown Warrior) sahaja yang tidak ditebari dengan permaidani khas di Abbey. Sehari selepas berkahwin, Puteri Elizabeth meneruskan tradisi diraja yang dimulakan oleh Bondanya dengan menghantar gubahan bunga tersebut ke Abbey di sisi pusara.
18. Pengiring pengantin turut menyelit bebunga putih lili dan London Pride di rambut yang dibuat oleh Jac Ltd of London.
19. Gubahan bunga pengiring pengantin disediakan oleh Moyses Stevens, gabungan orkid putih, lilies of the valley, gardenia, bouvardia putih, mawar putih dan nerine putih.

SERVIS

Sebaya Tun Siti Hasmah, Ini 60 Fakta Menarik Perkahwinan Ratu England Yang Ramai Tak Tahu!

20. Deringan loceng gereja St. Margaret, Westminster Abbey menyambut ketibaan perarakan pedati kuda. Ratu tiba di Abbey dengan ditemani Ayahandanya, George VI menggunakan Irish State Coach.
21. Antara muzik yang berkumandang ialah Psalm 67, motet We Wait For Thy Loving Kindness, O God oleh Dr. William McKie serta lagu-lagu koir bertema keagamaan oleh para penyanyi chapel di gereja.
22. Terdapat 91 penyanyi di majlis tersebut, terdiri penyanyi koir Abbey, Koir HM Chapels Royal dengan tambahan pemain tenor dan bass.
23. Pemain organ Abbey, William McKie dipinta untuk berkunjung ke Istana empat hari sebelum majlis agar menyalin satu-satunya not lagu yang bakal disampaikan oleh Puteri Elizabeth dan Margaret.
24. Dua pelapik lutut diraja dibaluti sutera manis rona mawar merah jambu. Ia diperbuat dari kotak oren, bersempena mengenang musim peperangan bertarikh 1946. Bilangan tandatangan untuk mendaftar perkahwinan mengambil tempat sebanyak 2 halaman penuh.
25. Altar perkahwinan diberikan pada 1911 oleh Raja George V dan Ratu Mary sempena hari pertabalan mereka. Seterusnya ia diserahkan pula kepada ibu bapa Puteri Elizabeth.
26. Cincin pengantin lelaki diperbuat khas dari emas Welsh yang diambil dari lombong Clogau St. David berdekatan Dolgellau.

Sebaya Tun Siti Hasmah, Ini 60 Fakta Menarik Perkahwinan Ratu England Yang Ramai Tak Tahu!

27. Bukan semua undangan yang hadir untuk upacara mendaftar perkahwinan dapat dimuatkan di St. Edward Chapel. Hanya pasangan pengantin, Raja dan Permaisuri, Ratu Mary dan Puteri Andrew dari Greece, Ketua Biskop dan Dekan Westminster sahaja yang dibenarkan. Jemputan khas lain ditinggalkan buat sementera di Istana Buckingham.
28. Tiupan trumpet yang riuh-rendah diperkenalkan buat pertama kalinya di majlis perkahwinan diraja di Abbey. Kibaran bendera putih berlambaian di pinggir organ memberi isyarat bahawa perkahwinan telah selamat didaftarkan.
29. Mikrofon BBC telah diperiksa dengan teliti dan berhati-hati kerana pernah terjadi pada perkahwinan diraja 1934 lalu apabila salib Abbey jatuh memhempap mikrofon yang diletakkan di bawah tangga altar. Pada majlis ini, pengulas radio terpaksa berkongsi pinggir organ bersama pasukan koir.

IKLAN

SAMBUTAN AWAM

Sebaya Tun Siti Hasmah, Ini 60 Fakta Menarik Perkahwinan Ratu England Yang Ramai Tak Tahu!

30. Beribu-ribu orang membanjiri sepanjang laluan perarakan pengantin manakala berjuta lagi mendengar siaran langsung majlis yang ke udara di corong radio.
31. Filem perkahwinan ini turut ditonton oleh ribuan rakyat di panggung wayang di seluruh negara.
32. Istana Buckingham menerima ucapan tahniah melalui hampir 10,000 kiriman telegram.

HADIAH PERKAHWINAN

Sebaya Tun Siti Hasmah, Ini 60 Fakta Menarik Perkahwinan Ratu England Yang Ramai Tak Tahu!

33. Pasangan pengantin diraja menerima lebih 2,500 hadiah perkahwinan dari seluruh dunia. Sesetengahnya turut dipamerkan beberapa hari kemudian sebagai pertunjukan amal di Istana St. James. Dari India, mereka menerima cebisan crocheted renda kapas oleh Mahatma Gandhi yang bermotif “Jai Hind” (Kemenangan untuk India). Mereka turut menerima sepasang pasu coklat Meissen dari Pope Pius XII.
34. Hadiah perkahwinan lain yang diterima dari luar negara termasuklah seutas rantai emas dan jed dari Raja Farouk di Egypt, sebuah meja tulis dari kerajaan New Zealand serta set makan malam porcelain Cina dengan kata-kata “kegembiraan berganda” dari Presiden Republik Cina, Chiang Kai Shek
35. Selain barangan kemas dari saudara-mara terdekat termasuk Raja dan Permaisuri, pengantin turut menerima banyak barangan berguna untuk kegunaan dapur dan kediaman termasuk balang menyimpan garam dari Bondanya, rak buku dari Ratu Mary dan bekas piknik dari Puteri Margaret.
36. Selain itu, rakyat jelata turut menghadiahkan pelbagai barangan seperti kardigan berkait tangan, dua pasang sarung katil dan sebagainya.
37. Lebih 200,000 tetamu dijemput untuk menghadiri pameran istimewa hadiah perkahwinan tersebut di Istana St. James.

RESEPSI PERKAHWINAN

IKLAN

Sebaya Tun Siti Hasmah, Ini 60 Fakta Menarik Perkahwinan Ratu England Yang Ramai Tak Tahu!

38. Majlis resepsi telah diadakan di Ball Supper-room, Westminster Abbey di Istana Buckingham dengan dimulakan acara wedding breakfast sejurus selepas upacara perkahwinan. Menu lazat yang dihidangkan antaranya seperti Filet de Sole Mountbatten, Perdreau en Casserole dan Bombe Glacee Princess Elizabeth.
39. Duduk menemani pasangan pengantin di meja utama ialah ibu bapa mereka, Raja George VII dan Ratu Elizabeth, nenda Puteri Elizabeth iaitu Ratu Mary, adindanya Puteri Margaret, bonda pengantin lelaki iaitu Puteri Andrew dari Greece, bapa saudaranya Putera George dari Greece dan Raja Norway, Denmark dan Romania.
40. Kuntuman bunga myrtle dijadikan cenderahati kepada semua jemputan.
41. Dekorasi meja di hias bebunga carnations rona merah jambu dan putih, ikhsan British Carnation Society.
42. Alunan muzik dari kugiran Grenadian Guards berkumandang sepanjang acara wedding breakfast dengan diketuai oleh Kapten FJ Harris. Tiupan Paip Major Raja turut berbunyi semasa acara makan tengahari.
43. Kek perkahwinan rasmi telah dibuat oleh McVities and Price. 11 kek lain turut dipersembahkan sebagai hadiah. Cebisan kek dan makanan kemudiannya dikirim kepada kanak-kanak sekolah dan institusi pengajian.
44. Tinggi kek tersebut ialah sembilan kaki, bertiang empat dan dilukis lambang kerajaan dua belah keluarga termasuk monogram pasangan pengantin. Kek tersebut dipotong menggunakan pedang bangsawan Mountbatten yang dihadiahkan oleh Raja.
45. United Biscuit yang kini memiliki jenama McVities and Price telah menyediakan dua kek sebagai tanda ulangtahun perkahwinan berlian pada hujung tahun 2007 yang lalu. Kek pertama telah dihidangkan semasa makan tengahari kerabat diraja di Istana Buckingham selepas upacara kesyukuran di Westminster Abbey pada 19 November. Kek kedua disediakan khas buat semua tenaga kerja.

BULAN MADU
Ratu Elizabeth dan Putera Philip telah menghabiskan detik-detik romantis sempena percutian bulan madu mereka di Malta.

Sebaya Tun Siti Hasmah, Ini 60 Fakta Menarik Perkahwinan Ratu England Yang Ramai Tak Tahu!

46. Balingan kelopak-kelopak mawar mengiringi keberangkatan pengantin dari istana. Puteri Elizabeth mengenakan sepasang dress dengan padanan kot bersesuaian rona biru kabus dengan aksesori rona cendawan rekaan Hartnell.
47. Pengantin berangkat pergi dari stesen Waterloo bersama teman Puteri Elizabeth bernama Susan untuk berbulan madu.
48. Pasangan pengantin baru menghabiskan malam pengantin di Broadland, Hampshire, iaitu kediaman bapa saudara Putera Philip, Earl Mountbatten. Mereka seterusnya melayari bulan madu di Birkhall di atas Balmoral Estate.

KEHIDUPAN SELEPAS BERKAHWIN

Sebaya Tun Siti Hasmah, Ini 60 Fakta Menarik Perkahwinan Ratu England Yang Ramai Tak Tahu!

49. Awal 1948, pasangan ini menyewa rumah kelamin pertama mereka di Windlesham Moor, Surrey, berdekatan Istana Windsor sebelum berpindah ke Clarence House pada 4 Julai 1949. Sewaktu itu, Putera Philip tidak dimahkotakan sempena pertabalan Ratu.
50. Selepas mengahwini Puteri Elizabeth, Putera Philip atau Duke of Edinburgh ini meneruskan kerjayanya dalam bidang ketenteraan sehingga menjawat pangkat Leftenan Komander mengepalai HMS Magpie.
51. Walaupun beliau merupakan suami Ratu, Duke of Edinburgh ini tidak dimahkotakan pada upacara pertabalan 1953. Namun dia merupakan orang pertama yang memberi penghormatan kepada Yang diPertuan Agongnya dengan memberi ciuman kepada Ratu sambil mengucapkan, “I, Philip, Duke of Edinburgh, do become your liege man and limb, and of earthly worship; and faith and truth I will bear unto you, to live and die, against all folks. So help me God.”
52. Putera Philip sentiasa menemani Ratu di setiap lawatan Komanwel dan negeri serta ke serata acara awam di segenap United Kingdom.
53. Putera Philip juga merupakan satu-satunya daripada pasangan-pasangan pemerintah dalam sejarah British. William III contohnya turut memerintah bersama Mary II, walaupun baginda sebagai anakanda James II lebih dekat memerintah takhta daripadanya. Pasangan Ratu Anne tidak dianugerahkan gelaran Raja tetapi kekal sebagai Prince George of Denmark.
54. Pasangan diraja ini memperolehi empat cahayamata iaitu Putera Charles, Putera Wales; Puteri Anne, Puteri Diraja; Putera Andrew, Duke of York dan Putera Edward, Earl of Wessex.
55. Dengan kelahiran Putera Edward pada 1960 menjadi Ratu sebagai pemerintah berkuasa mutlak yang melahirkan anak semenjak zaman Ratu Victoria melahirkan Puteri Beatrice di penghujung tahun 1857.
56. Ratu dan Duke of Edinburgh mempunyai tujuh cucunda – Peter Phillips (1977), Zara Phillips (1981), Putera William (1982), Putera Harry (1984), Puteri Beatrice (1988), Puteri Eugenie (1990), Lady Louise Windsor (2003) dan James Viscount Severn (2008).
57. Pasangan ini menyambut ulang tahun perkahwinan keenam mereka dalam pemerintahan di Clarence House yang diberikan oleh bondanya, Ratu Elizabeth. Mereka seterusnya berangkat untuk lawatan Komanwel tiga hari kemudian.

ULANG TAHUN PERKAHWINAN

Sebaya Tun Siti Hasmah, Ini 60 Fakta Menarik Perkahwinan Ratu England Yang Ramai Tak Tahu!

58. Majlis kesyukuran telah diadakan di Westminster Abbey untuk menyambut ulang tahun perkahwinan Emas dan Perak mereka.
59. Sebuah majlis kesyukuran turut diadakan di Westminster Abbey pada 19 November 2007 untuk menyambut Majlis Ulangtahun Perkahwinan Berlian manakala hari berikutnya yang merupakan hari perkahwinan sebenar mereka, kedua pasangan ini akan berangkat mengunjungi Malta, destinasi dimana mereka melayari dunia baru perkahwinan dulu pada tahun 1949-1951.
60. Lima penyanyi koir yang menyampaikan nyanyian pada upacara perkahwinan mereka 60 tahun lalu turut diundang ke Westminster Abbey untuk menghadiri majlis kesyukuran.

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI