Kehidupan moden yang kompleks kini membuatkan masyarakat mahu menikmati suasana yang nyaman dan teratur. Percaya atau tidak, kini tidak kira wanita mahupun lelaki mula mempraktikkan budaya yang kemas dan teratur. Ramai yang memilih deko rumah berkonsepkan less is more atau minimalis berbanding sarat dengan hiasan dan perabot.

IKLAN

Sering Mengeluh Masalah Lipat Baju? MARIE KONDO Ada Method Boleh Diikuti

Bercakap tentang deko rumah hendak atau tidak pasti ramai wanita tidak kira berkerjaya atau suri rumah tangga, bujang atau telah berkahwin mempunyai masalah dengan pengstoran baju. Bukan itu sahaja, masalah melipat kain sudah menjadi masalah universal dan ramai sering merungut tentang masalah ini dan sering membayangkan mesin melipat kain untuk membantu mereka. Mungkin pakar saintis sedang berusaha untuk mencipta mesin idaman semua wanita dalam masa yang terdekat. Syukur kalau itu yang terjadi.

Wanita yang bernama Marie Kondo ini telah menjadi bualan penduduk dunia dan namanya kini semakin trending. Mengapa? Kerana wanita ini telah mencari solusi tentang masalah melipat baju. Kehebatan dan kemahiran Marie Kondo melipat baju sehingga mempunyai rancangan sendiri iaitu Tidying Up With Marie Kondo di saluran Netflix yang mula bersiaran pada 1 Januari 2019. Ramai selebriti di barat telah mempraktikkan method yang telah diajar oleh Marie Kondo untuk melipat baju dan pengstoran baju, contohnya Jennifer Garner.

 

View this post on Instagram

 

@mariekondo—I’m all about it. #doubloonssparkjoy #junkdrawer??‍♀️ #canyoucomeover?

A post shared by Jennifer Garner (@jennifer.garner) on

Bukan sahaja berkemahiran melipat baju malah Marie Kondo mempunyai method untuk mengemas rumah, rak atau kabinet yang berselerak. Populariti Marie Kondo bermula dengan bukunya yang membicarakan rumah yang kemas melalui susun atur yang sempurna.

Sering Mengeluh Masalah Lipat Baju? MARIE KONDO Ada Method Boleh Diikuti

Keempat-empat buku Mari Kondo telah terjual berjuta-juta naskhah di seluruh dunia dan diterjemahkan daripada bahasa Jepun ke beberapa bahasa lain seperti Korea, Cina, Spain, Indonesia, Jerman, Sweeden, Portugis dan Inggeris. Bukunya yang bertajuk The Life-Changing Magic of Tidying Up (2011) telah diterbitkan di lebih 30 buah negara dan merupakan best-seller di Jepun dan Eropah.

IKLAN

Sering Mengeluh Masalah Lipat Baju? MARIE KONDO Ada Method Boleh Diikuti

Bukan itu sahaja Marie Kondo telah disenaraikan sebagai “100 Most Influential People” untuk tahun 2015. Rupanya memang sejak kecil lagi Marie Kondo ini minat mengemas rumah. Ketika rakan di kelasnya sedang mengikuti pelajaran pendidikan jasmani Marie Kondo lari ke dalam bilik darjahnya untuk menyusun buku-buku yang berselerak di rak buku dalam kelas. Ini lah yang dikatakan hobi menjadi punca pendapatan yang lumayan. Nak cuba juga mengemas cara Marie Kondo ini.

IKLAN

Sering Mengeluh Masalah Lipat Baju? MARIE KONDO Ada Method Boleh Diikuti

Menyentuh tentang kehidupan peribadinya, Marie Kondo telah berkahwin dengan Takumi Kawahara dan dianugerahkan dua orang cahaya mata. Tahun 2019 ini keluarga kecil ini telah berpindah dan menetap di Los Angeles. Mungkin rezeki Marie Kondo ini mencurah-curah di sana sehingga menyebabkan dirinya membuat keputusan untuk menetap di Los Angeles.

Sering Mengeluh Masalah Lipat Baju? MARIE KONDO Ada Method Boleh Diikuti

Foto: Instagram @mariekondo

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI