Nasi dan lauk-pauk sememangnya menjadi juadah utama untuk berbuka puasa. Namun, jika makan sajian sama setiap hari pun jemu, kan?
Apa kata anda ubah sikit menu hidangan berbuka dengan memasak sajian pasta pula hari ini. Bukan saja mudah disediakan, malah mengandungi nutrisi yang sama seperti nasi. Selamat mencuba!
SEAFOOD AGLIO OLIO PASTA
Ads
Bahan-bahan:
200 gm spageti (siap direbus)
1 peket campuran makanan laut
5 sudu besar minyak zaitun
6 ulas bawang putih (dihiris halus)
1 sudu teh serbuk cili
2 tangkai daun parsli segar (dihiris halus)
4 biji tomato (dibelah dua)
1 sudu teh cuka sayur
1 sudu teh lada hitam kasar
3 sudu besar keju parmesan
Cara membuat:
Panaskan kuali dengan minyak zaitun. Tumis bawang putih hingga naik bau. Seterusnya, masukkan cuka sayuran dan kacau diikuti campuran makanan laut. Kacau hingga separuh masak. Kemudian, masukkan serbuk cili, daun parsli, tomato ceri dan spageti yang telah siap direbus. Akhir sekali, masukkan keju parmesan dan kacau hingga sebati. Sedia untuk dihidang.
CAJUN SHRIMP PASTA
Ads
Bahan-bahan:
200 gm spageti (siap direbus)
5 ekor udang
2 sudu besar minyak zaitun
2 ulas bawang putih (dicencang halus)
½ ulas bawang putih (dicencang halus)
4 sudu besar rempah Cajun
1 sudu teh lada hitam kasar
200 ml krim masakan
4 sudu besar keju parmesan
1 peket salad roket
3 biji lada benggala (pelbagai warna dipotong dadu)
4 biji tomato ceri (dibelah dua)
Ads
Cara membuat:
Panaskan minyak zaitun dalam kuali dan tumis bawang putih bersama bawang besar hingga layu dan naik bau. Masukkan rempah cajun, lada hitam dan udang. Kacau sebati dan masukkan pula krim masakan serta keju parmesan. Biarkan hingga mendidih. Seterusnya, masukkan spageti dan digaul sebati. Sesudah itu, masukkan lada benggala, tomato ceri dan buah zaitun. Gaul sebati dan hidangkan bersama salad.
Sumber: Kamilah’s Lifestyle Cafe
Majalah Nona ada juga di Telegram. Mudah nak akses artikel menarik dan video-video terkini di sini. Follow kami sekarang di https://t.me/majalahnona
Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Ramai yang tertanya-tanya apa itu nise kerek. Bila tiba bulan puasa, ini adalah antara bahan yang mesti ada di rumah, lebih-lebih lagi untuk orang Pantai Timur. Susah untuk mendapatkan nise kerek asli di bandar. Ada yang sanggup membuat pesanan dari Kelantan dan membayar kos penghantaran agar pemanis mulut untuk berbuka nanti ‘menjadi’.
Nise kerek yang cukup dikenali di Kelantan atau gula melaka ini diperbuat daripada nira atau tuak kelapa. Ada juga nise yang menggunakan nira kabung untuk mendapatkan rasa yang enak pada nise kerek.
Istimewanya nise kerek ini adalah kerana rasanya lemak manis, tidak seperti gula biasa. Penggunaannya juga adalah untuk menggantikan gula dalam sesetengah amsakan atau hidangan pemanis mulut. Bukan senang untuk menghasilkan nise kerek kerana biasanya di Kelantan, ia bermula dengan memasak nira kelapa di dalam kawah dengan menggunakan kayu api selama lebih empat jam.
Apabila air nira menjadi pekat, ia perlu dikacau untuk mengelakkan menjadi hangit. Teknik unutk mengacau nira yang telah pekat juga berbeza dan mempunyai identiti tersendiri. Prosesnya agak sukar namun keenakkanya begitu sempurna!
Pada bulan Ramadan seperti ini, ramailah para wanita yang sibuk mencari nise kerek untuk menyediakan pemanis mulut. Antara menu yang sering dikaitkan dengan nise kerek adalah seperti Ketupat Sotong Kelantan, onde-onde, sago dan kuih lopes.
Bagi yang sudah membuat pesanan nise kerek dari Pantai Timur, bolehlah anda cuba resipi ini. Untuk anda yang masih menunggu, boleh juga gunakan gula kabung atau gula pasir bagi menggantikan nise kerek. Rasanya juga pasti sedap, cuma kurang Umphh. Selamat mencuba!
KETUPAT SOTONG KELANTAN
Bahan bahan:
Beras pulut secukupnya basuh dan rendam sekejap
8 ekor sotong – asingkan kepala dan badan
Santan
1 ketul nise kerek (boleh juga melebihkan nise untuk rasa lebih manis berlemak)
1 sudu gula pasir
Secubit garam
Daun pandan
Cara cara:
1.Beras pulut dibersihkan dan direndam bersama santan dan sedikit garam.
2. Masukkan beras pulut ke dalam sotong yang telah dibuang kepala dan dicuci bersih.
3.Masukkan kepala sotong ke dalam badannya dan tekan sedikit. Kemudian cucuk dengan lidi untuk mengemaskan bahagian hujung agar pulut tidak terkeluar.
4.Susun dalam periuk bersama daun pandan. Tuangkan santan dan sedikit garam. Masak sehingga pulut masak, kemudian masukkan nise kerek. Masak sehingga agak pecah minyak.
5.Apabila siap, hidangkan di atas pinggan dan tuangkan kuah untuk menambahkan lagi keenakannya.
SOM SOM SAGU
BAHAN SAGU:
1 cawan sagu
3 cawan air
2 helai daun pandan
Sedikit pewarna hijau
BAHAN KANJI SOM-SOM:
1/2 cawan tepung beras
4 cawan santan
Garam secukup rasa
BAHAN AIR GULA
1 1/2 cawan air
4 keping gula kerek/melaka atau boleh guna gula merah
1/4 cawan gula pasir
2 helai daun pandan | disimpul
CARA MEMASAK:
1. Satukan bahan-bahan air gula dan masak guna api sederhana hingga mendidih. Tapis dan sejukkan.
2. Untuk menyediakan sagu, masak air bersama daun pandan hingga mendidih. Boleh juga masukkan pewarna hijau.
3. Keluarkan daun pandan dan masukkan sagu. Kacau hingga pekat. Masa ni sagu masih lagi bermata ikan.
4. Tuang sagu ke dalam bekas-bekas kecil sehingga memenuhi separuh atau 3/4 bekas sahaja. Kukus selama 15 minit sehingga sagu menjadi jernih. Sejukkan.
5. Jika tiada pengukus, boleh juga kacau hingga sagu jadi jernih dengan menambah sukatan air. Tapi tidak digalakkan kerana sagu akan jadi lembik.
6. Untuk menyediakan kanji som-som, satukan kesemua bahan di dalam periuk dan sebatikan.
7. Masak hingga pekat dan meletup-letup dengan api sederhana.Sentiasa dikacau untuk elak ia berketul.
8. Tuang adunan ke atas sagu yang telah dikukus tadi. Sejukkan. Nikmati bersama air gula.
LOPES UBI KAYU
BAHAN-BAHAN:
Bahan Lopes:
2 cawan ubi kayu | parut
½ cawan kelapa parut | putih sahaja
Secubit garam
Daun pisang | secukupnya
Bahan Air Gula:
1/2 cawan gula merah
3 sudu makan gula
2 helai daun pandan
1 cawan air
CARA MEMASAK:
1.Ubi yang telah diparut di tapis untuk buang air kanjinya.
2.Gaulkan ubi dengan sedikit garam dan balut kemas menjadi bentuk selinder menggunakan daun pisang yang telah disapukan dengan sedikit minyak masak.
3.Ikat di kedua-dua hujung gulungan.
4.Panaskan pengukus dan kukus selama 30 minit
5.Biarkan kuih lopes sejuk.
6.Sementara itu, masukkan semua bahan air gula dalam periuk.
7.Masak menggunakan api sederhana hingga mendidih.
8.Tutup api dan tapis air gula, biarkan sejuk.
9.Potong lopes menggunakan benang kemudian gaulkan dengan kelapa parut yang telah digaul dengan sedikit garam dan dikukus sekejap.
10.Lopes sedia dihidangkan dengan air gula.
Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Gabungan rasa pedas dan masam sajian dari Thailand memang menyelerakan! Boleh dikatakan kebanyakan menu Thailand berkhasiat dan sihat kerana tidak berminyak dan bergoreng.
Salah satu hidangan yang pasti menambat selera ialah Tom Yam dan salad sihat ala Thai, Miang Kam.
Ringkas dan sedap. Nah, resipi mudah dua sajian Thailand boleh anda cuba untuk berbuka puasa.
MIANG KAM
Bahan-bahan sos miang kam:
8 gram bawang merah
5 gram bawang putih
60 gram halia
2.5 gram cili padi
1 batang serai
250 gram gula padi
4 keping gula kabung
17 gram garam
2.5 gram ajinamoto
Air asam jawa
Bahan-bahan miang kam:
20 helai daun kaduk
Halia
Cili padi
Lengkuas
Limau nipis
Bawang merah
Kelapa parut (digoreng)
Kacang tanah (dipanggang)
Udang kering (dipotong halus)
Cara membuat:
Kisarkan semua bahan membuat sos kecuali gula dan air asam jawa. Masukkan semuanya ke dalam periuk sehingga mendidih. Seterusnya, masukkan gula bersama air asam jawa. Bubuh garam dan ajinamoto secukup rasa. Kacau hingga pekat dan sejukkan seketika. Hiris nipis cili padi, lengkuas, halia, limau nipis dan bawang merah. Panggang kacang tanah dan goreng kelapa parut hingga keperangan tanpa menggunakan minyak. Untuk menikmati miang kam, ambil daun kaduk dan letakkan bahan-bahan yang diperlukan ke atasnya. Kemudian, tuangkan sos yang telah siap dan digulung. Sedia untuk dinikmati.
TOM YAM
Bahan-bahan:
(untuk 4 orang makan)
Pes tom yam
4 batang serai (ditumbuk)
4 biji tomato
2 inci lengkuas
3 helai daun limau
12 tangkai cili padi
4 ekor sotong
8 ekor udang
280 gram isi ayam
24 ekor lala
80 gram cendawan
3 biji bawang Holland
Air limau
Cara membuat:
Masukkan air rebusan ayam dan udang yang telah direbus di dalam kuali. Seterusnya, masukkan pula serai, lengkuas, daun limau, cili padi, bawang dan cendawan. Kemudian, masukkan 6 senduk pes tom yam yang telah siap. Kacau hingga sebati dan mendidih. Selepas itu, masukkan sotong, udang, lala dan isi ayam. Akhir sekali, masukkan empat sudu air limau. Siap untuk dihidang.
Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Bawang putih bukan sekadar diperlukan sebagai bahan utama dalam masakan tetapi sangat berkhasiat sebagai agen penawar dalam kesihatan. Menyedari manfaat bawang putih, sejak dahulu lagi hampir kebanyakan hidangan pelbagai kaum di Malaysia menggunakannya sebagai bahan utama.
Bawang putih mengandungi alliin iaitu sejenis sebatian kimia. Apabila bawang putih dihancurkan, sejenis enzim yang dipanggil alliinase akan dikeluarkan dan bertindak balas dengan alliin bagi membentuk alliisin.
Allicin mampu membunuh bakteria yang menjadi punca penyakit merbahaya. Selain itu allicin juga boleh membantu perkembangan sel kanser dan tumor. Ekstrak Bawang putih mengandungi dua mineral pelindung iaitu selenium dan germanium yang baik untuk kesihatan. Selain itu bawang putih juga bermanfaat untuk:
1. Menurunkan kolesterol
Jika dahulu kebanyakan kes masalah jantung hanya menyerang warga emas namun kini serangan jantung telah mula berjangkit kepada golongan muda. Masalah jantung ini biasanya bermula dengan penompokan kolesterol jahat dalam pembuluh darah. Kolesterol merupakan lemak yang dihasilkan untuk kebaikan tubuh dalam tahap tertentu.
Namun jika melebihi had yang sepatutnya diperlukan oleh tubuh akan menyebabkan tekanan darah tinggi, serangan jantung dan stok. Bawang putih boleh membantu menyingkirkan kolesterol jahat dalam tubuh kerana kaya dengan bahan semula jadinya iaitu sulfur. Sebaik-baiknya bawang putih ini dimakan secara mentah.
2. Membantu atasi tekanan darah tinggi
Bawang putih kaya dengan khasiat seperti fosfor, protein, zat besi, lemak, vitamin C, vitamin B1, vitamin A, kalsium, minyak atsiri, salltivine dan aliin yang boleh membantu mengatasi risiko tekanan darah tinggi. Khasiat yang terkandung dalam bawang putih ini juga mampu membantu melancarkan sistem peredaran darah dalam tubuh. Selain itu kandungan poli sulfida yang terdapat dalam bawang putih membantu melebarkan dan membuka saluran darah supaya tidak mendapat tekanan yang terlalu besar.
3. Meningkatkan kesihatan otak
Masalah kesihatan otak lebih ketara apabila berlaku peningkatan usia. Masalah kesihatan otak seperti Alzheimer dan dementia boleh mengganggu kualiti hidup di hari tua. Penyakit yang berkaitan dengan otak ini boleh dicegah dengan pengambilan bawang putih. Kandungan S-allyl-L-cysteine (SAC) dan antioksidan yang terdapat pada bawang putih mampu menjaga otak daripada berbagai kerosakan kognitif. Bahan kimia pada bawang putih tersebut bertugas untuk mencegah penompokan plak atau zat berbahaya pada sistem saraf pusat.
4. Mengurangkan risiko kanser
Kanser adalah suatu penyakit yang sangat digeruni kerana bertindak pantas menyerang tubuh manusia. Bawang putih seelok-eloknya dimakan dalam keadaan mentah untuk khasiat yang terbaik kerana kaya dengan bahan sulfur bio aktif. Sumber ini boleh membantu mencegah pembentukan sel kanser dalam tubuh kerana boleh memperbaiki sel tubuh yang rosak dan melindungi tubuh daripada zat karsinogen.
Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Aura dan wajah cantik Kristine Hermosa dalam drama popular Filipina, Pangako Sa’yo suatu masa dulu masih terpahat kemas di hati peminat hingga sekarang meskipun...