Kes pengabaian remaja Sindrom Down, Bella cukup menyentuh hati semua rakyat Malaysia, sehinggalah ke hari ini di mana Pengasas Rumah Bonda, Siti Bainun Ahd Razali dijatuhi hukuman 12 tahun penjara oleh Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur, hari ini, selepas didapati bersalah mengabai dan menganiaya remaja berkenaan.

IKLAN

Siti Bainun Ke Lokap, CHE PUAN KHALEEDA Zahir Penghargaan Buat Semua Yang Terlibat

Kes penderaan kanak-kanak malang itu turut mendapat perhatian pelbagai pihak termasuk isteri Tunku Mahkota Johor (TMJ), Tunku Ismail Sultan Ibrahim iaitu Che’ Puan Khaleeda yang cukup lantang bersuara dalam menegakkan keadilan untuk Bella.

Siti Bainun Ke Lokap, CHE PUAN KHALEEDA Zahir Penghargaan Buat Semua Yang Terlibat Siti Bainun Ke Lokap, CHE PUAN KHALEEDA Zahir Penghargaan Buat Semua Yang Terlibat

Susulan itu, Che’ Puan Khaleeda hari ini merakamkan ucapan penghargaan kepada semua pihak yang terlibat membantu menyelesaikan kes tersebut.

Saya dimaklumkan bahawa mahkamah Sesyen Kuala Lumpur pada hari ini, 3 Mei 2023 telah mendapati bahawa tertuduh Siti Bainun Binti Ahd Razali bersalah atas tuduhan mengabaikan dan mendera Bella yang berusia 13 tahun sehingga menyebabkan remaja berkenaan mengalami kecederaan fizikal dan emosi yang serius.

Saya ingin merakamkan penghargaan kepada aktivis-aktivis #JusticeForBella, peguam lantikan DYAM Tunku Mahkota Johor, Pasukan Pendakwaan dan individu lain yang begitu prihatin akan tragedi yang berlaku terhadap Bella.

IKLAN

Siti Bainun Ke Lokap, CHE PUAN KHALEEDA Zahir Penghargaan Buat Semua Yang Terlibat

Sementara itu, Che’ Puan Khaleeda turut menyuarakan keprihatinanya terhadap isu penderaan kanak-kanak selain berharap kes sedemikan tidak akan berulang lagi.

IKLAN

“Saya dan DYAM Tunku Mahkota Johor amat prihatin terhadap isu penderaan kanak-kanak dan berpandangan kes ini perlu diambil sebagai pengajaran oleh semua pihak serta berharap kes seumpana ini tidak berulang atau berlaku lagi,” tulisnya di Instagramnya.

Terdahulu, Nona ada melaporkan DYAM Tunku Mahkota Johor telah mengambil inisiatif segera dengan menitahkan empat orang peguam untuk turut sama menyertai perbicaraan terhadap kes Bella serta berazam akan mengheret mereka yang bertanggungjawab mendera Bella ke muka pengadilan.

 

***
Majalah Nona juga ada di Telegram tau. Mudah nak akses artikel menarik dan video-video terkini di sini. Jemput sertai sekarang –> https://t.me/majalahnona
***

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI