“Berpikir seperti seorang ratu. Ratu tidak takut gagal. Kegagalan adalah batu loncatan untuk kebesaran, ”

– Oprah Winfrey

Wanita yang menghayun buaian juga mampu menggoncangkan dunia! Itulah bidalan atau ungkapan yang sesuai untuk menggambarkan kejayaan yang berjaya dikecapi oleh para wanita berpengaruh besar ini, sekaligus menjadi lambang keyakinan, rahmat dan kekuatan dan inspirasi kepada wanita-wanita lain diluar sana.

Tahun yang silih berganti serta saras dengan era pembangunan dunia yang kian pesat, wanita-wanita hebat yang luar biasa ini terus melakar kejayaan demi kejayaan bukan sahaja di peringkat nasional, malah hingga ‘mendunia’ ke peringkat Antarabangsa.

IKLAN

Lebih mengagumkan lagi, wanita-wanita Malaysia yang luar biasa ini tidak hanya dikenali kerana sumbangan mereka dalam seni atau fesyen, tetapi juga dalam memperkayakan kehidupan orang lain. Berikut adalah 5 wanita Malaysia berpengaruh yang berjaya meyumbangkan sinergi positif di luar negara!

[1] Vivy Yusof

Tak Sangka! 5 ‘Wonder Women’ Ini Berjaya Lakar Nama Di Persada Dunia Banggakan Malaysia!Nama yang tidak asing lagi dalam industri fesyen, Vivy Yusof benar-benar seorang Wonder Woman. Dia mengasaskan FashionValet pada tahun 2010 di mana jenama e-dagang kini menjadi salah satu jenama terbesar di rantau ini.

Vivy telah mencapai begitu banyak penghargaan di dalam dan di luar negara. Dia telah disenaraikan dalam senarai Top 40 Di bawah 40 Tahun Majalah Prestige 2015 dan pada 2017 dia disenaraikan di Forbes sebagai salah satu daripada 30 Di bawah 30 Di Asia!

Tak Sangka! 5 ‘Wonder Women’ Ini Berjaya Lakar Nama Di Persada Dunia Banggakan Malaysia!

Pemilik nama penuh, Vivy Sofinas Yusof juga pernah menerima penghormatan untuk berkolaborasi dengan Yang Teramat Mulia Paduka Seri Duli Yang Terhormat Putri Sarah dari Negara Brunei Darussalam untuk pelancaran The Royal dUck, sebuah koleksi hijab membawa mesej yang memberi kuasa untuk setiap wanita.

Vivy merupakan ratu fesyen yang rendah hati dan bijak menyesuaikan masa bukan sahaja sebagai seorang usahawan dan seorang blogger, tetapi juga seorang isteri dan ibu yang penyayang kepada tiga orang cahaya mata iaitu Mariam Iman Shah Fadzaruddin Shah, Sarah Ilham Shah Fadzaruddin Shah, dan Daniel Azim Shah Fadzaruddin Shah.

[2] Neelofa

Tak Sangka! 5 ‘Wonder Women’ Ini Berjaya Lakar Nama Di Persada Dunia Banggakan Malaysia!

Suri hati kepada Haris Ismail (PU Riz) ini dahulunya merupakan seorang aktres, penyampai televisyen, model komersial dan usahawan, Neelofa benar-benar seorang ratu! Kerana kejayaannya yang berterusan, dia juga turut disenaraikan di Forbes sebagai salah satu daripada 30 di bawah 30 Asia, bersama dengan Vivy.

Neelofa juga merupakan pengasas jenama hijabnya, Naelofar Hijab, yang dijual di lebih daripada 30 buah negara termasuk Brunei, Australia dan banyak lagi. Dia juga disahkan oleh jenama besar seperti Aksesori Swarovski, Titan, Lancome Cosmetics dan juga FashionValet.

Tak Sangka! 5 ‘Wonder Women’ Ini Berjaya Lakar Nama Di Persada Dunia Banggakan Malaysia!

Neelofa terus bersinar kerana dia kini sudah berhijrah kearah yang lebih baik dengan mengenakan gaya serta stail yang patuh syariah lengkap bertudung labuh dan berniqab,. Namun, dia masih lagi menjadi rebutan jenama-jenama antarabangsa yang mahu menjadikanya sebagai duta mahupun jurucakap bagi produk mereka kerana menyifatkan Neelofa sebagai Hijabis pintar, muda dan bebas.

[3] Christy Ng

Dikenali sebagai Jimmy Choo yang akan datang, Christy Ng adalah pengasas dan CEO ChristyNg.com. Ia adalah sebuah syarikat kasut dalam talian yang mengkhusus dalam kasut buatan tangan, dari kasut perkahwinan hingga kasut tumit tinggi dan kasut am sejak 2010!

Christy sentiasa mempunyai bakat untuk seni dan keusahawanan. Pada tahun 2012, dia mempamerkan reka bentuk pertamanya di Facebook dan jadi mereka berkata, selebihnya adalah sejarah. Kasut Christy berbeza daripada yang ada di pasaran kerana pelanggan dapat merekabentuk kasut mereka sendiri di laman web. Tidak kira bagaimana anda mahu, Christy boleh melakukannya!

Hari ini, wanita dari lebih daripada 30 negara memakai kasut jenama Christy Ng dan jumlahnya semakin meningkat setiap hari. Christy pasti membuat gelombang di luar negara bukan sahaja sebagai Jimmy Choo yang akan datang, tetapi sebagai pereka kasut yang berjaya mereka kasut sendiri!

IKLAN

[4] Dr. Amalina Che Bakri

Tak Sangka! 5 ‘Wonder Women’ Ini Berjaya Lakar Nama Di Persada Dunia Banggakan Malaysia!

Siapa yang boleh melupakan Dr. Amalina Bakri, yang mengegarkan negara dengan memperoleh 17 1A dalam peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia pada 2004. Kebijaksanan, Dr. Amalina terus memukau kami dengan kejayaan dan sumbangan yang tidak berkesudahan dalam dunia perubatan.

Dr. Amalina Bakri berkhidmat sebagai Pakar Bedah Jurulatih Khas di Imperial College Healthcare NHS Trust, Dr Amalina mengkhususkan diri dalam pembedahan umum, trauma / kecemasan serta pembedahan payudara. Selain itu, dia juga memberi ceramah di universiti berkaitan dengan kepakarannya!

Tak Sangka! 5 ‘Wonder Women’ Ini Berjaya Lakar Nama Di Persada Dunia Banggakan Malaysia!

Dr. Amalina benar-benar mendefinisikan dirinya seorang wanita yang kuat dan bebas. Malah, beliau merupakan antara individu yang memulakan Kempen Bebas Wanita Boleh (IWC) di Twitter untuk mewujudkan kesedaran dan memperkasakan wanita bebas untuk menjadi tidak berani, kuat dan mengikuti mimpi mereka!

Tak Sangka! 5 ‘Wonder Women’ Ini Berjaya Lakar Nama Di Persada Dunia Banggakan Malaysia!

IKLAN

Bakti dan jasa yang paling bernilai pernah ditabur oleh Dr. Amalina Che Bakri adalah apabila dia secara sukarela dan bersedia menawarkan bantuan kepada adik Ainul Mardiah yang menghidap penyakit kanser Germ Cell Tumor untuk mendapatkan rawatan di United Kingdom.

[5] Yunalis Zarai (Yuna)

Tak Sangka! 5 ‘Wonder Women’ Ini Berjaya Lakar Nama Di Persada Dunia Banggakan Malaysia!

Ratu hijabi yang terakhir ini pernah membuat gelombang  pada tahun 2006 apabila semua orang mula memakai selendang sebagai sebahagian daripada penampilan harian mereka. Yuna, the Malaysian songbird yang juga penulis lagu dan ahli perniagaan telah membuat negara berbangga – terutamanya sekarang Yuna telah berpusat di Amerika Syarikat!

Dari penyanyi dan penulis lagu bebas kepada pelawak bertaraf dunia, Yuna telah bekerjasama dengan beberapa nama besar seperti Usher, Pharell Williams dan Jhene Aiko. Beliau juga menerima Anugerah Ikon Belia Kebangsaan pada tahun 2012 untuk pencapaian luar biasa dalam bidang seni!

Tak Sangka! 5 ‘Wonder Women’ Ini Berjaya Lakar Nama Di Persada Dunia Banggakan Malaysia!

Selain kerjaya muziknya, Yuna juga merupakan pengasas jenamanya sendiri, November Culture. Bermula dari menjual tudung Jetfuel yang terkenal, November Culture adalah mengenai keghairahan funky pakaian untuk wanita moden!

Sumber: Instagram Vivy Yusof , Neelofa , Christy Emily Love , Amalina Che Bakri & Yuna

 

 

 

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI