Saat kali pertama bertemu dengan Ayana Jihye Moon gadis bertubuh tinggi berasal daripada Korea ini, Nona terus terpegun dengan kecantikan wajahnya yang flawless dan putih merah jambu. Sungguh sempurna ciptaan Allah. Gadis yang berzodiak Sagittarius ini lahir pada 28 Disember dan kini berusia 22 tahun.

Kisah Ayana Jihye Moon mula mendapat perhatian netizen sekitar Malaysia, Indonesia dan Brunei kerana pilihannya yang mahu menjadi mualaf dan memilih Islam sebagai agamanya dan terus memakai hijab walaupun pada ketika itu masih menetap di Korea bersama keluarga. Dengan wajah yang putih melepak dan cantik tidak hairan lah kenapa Ayana dengan mudah juga berjaya menarik perhatian netizen.

IKLAN

Tak Sangka Gadis Cantik Korea Ni Suka Makan Kaki Ayam! Patutlah Cantik Lain Macam Je

“Saya mula memeluk Islam sekitar 6 hingga 7 tahun yang lepas. Nama seperti Aishah atau Khadijah sudah menjadi pilihan ramai dan Ayana ialah nama Islam yang dipilih sendiri oleh saya kerana tertarik dengan nama itu yang membawa maksud bertuah”, jelasnya yang lebih mesra dipanggil Ayana.

Ayana juga mula tertarik dengan keindahan Islam apabila dikelilingi oleh rakan-rakan beragama Islam yang mahu membantu diri beliau untuk terus mendalami ilmu agama walaupun pada mulanya mendapat tentangan daripada kedua ibu bapanya.

“Pada mulanya saya tidak begitu serious untuk memeluk Islam kerana saya hanya mahu ada pengetahuan tentang Islam. Namun, apabila saya mula bertemu dengan rakan-rakan beragama Islam yang baik, saya mula tertarik dengan agama ini dan mahu merasai sendiri pengalaman menjadi seorang muslim.

Tak Sangka Gadis Cantik Korea Ni Suka Makan Kaki Ayam! Patutlah Cantik Lain Macam Je

Pada awalnya, ibu dan ayah saya tidak suka dengan keputusan saya untuk memeluk agama Islam dan keadaan ini adalah normal di sana kerana tidak semua rakyat Korea sukakan orang Islam termasuk ahli keluarga saya sendiri. Namun sehingga sekarang saya sentiasa menghubungi ahli keluarga untuk bertanya khabar dan masih melawat mereka di Korea”,  kata Ayana yang merupakan anak sulung daripada dua orang adik-beradik ini.

Apa yang menariknya lagi, Ayana kini dalam proses menyiapkan buku tentang kisah hidupnya sendiri dan akan diterjemahkan menjadi sebuah drama di salah sebuah saluran televisyen di Indonesia.

Tak Sangka Gadis Cantik Korea Ni Suka Makan Kaki Ayam! Patutlah Cantik Lain Macam Je

IKLAN

“Selain sibuk sebagai seorang model, saya juga kini dalam proses menyiapkan sebuah buku hasil penulisan saya sendiri tentang perjalanan kisah kehidupan saya  dan kemudian akan diterjemahkan menjadi sebuah drama yang akan diterbitkan di Indonesia. InsyaAllah penggambaran akan dimulakan sekitar September nanti di Korea dan Indonesia”, jelas Ayana lagi yang kini mula berjinak-jinak dalam dunia pengacaraan di Indonesia.

Beliau juga dapat dilihat sebagai seorang wanita yang sangat sempoi, sentiasa mengukirkan senyuman dan mudah mesra dengan orang walaupun baru berjumpa buat pertama kalinya. Nona mengambil kesempatan yang ada untuk bertanya sendiri tentang rejim kecantikan khas yang dipratikkan oleh dirinya.

 

IKLAN

Tak Sangka Gadis Cantik Korea Ni Suka Makan Kaki Ayam! Patutlah Cantik Lain Macam Je

“Sebenarnya saya tidak ada rutin kecantikan khas untuk diamalkan, cuma saya akan bersihkan make up sebelum masuk tidur dan pastikan muka saya bersih daripada sebarang kotoron. Selain itu saya juga akan sapu krim pelindung matahari setiap kali sebelum keluar rumah kerana ia akan membuatkan kulit wajah anda cepat tua dan akan mula timbul masalah kulit.

Tak Sangka Gadis Cantik Korea Ni Suka Makan Kaki Ayam! Patutlah Cantik Lain Macam Je

Saya juga bukan seorang yang memilih tentang makanan kerana saya suka minuman berkarbonat dan kaki ayam merupakan antara makanan kegemaran saya selain makanan segera seperti KFC dan McDonald”, jelas Ayana sambil juga yang juga tidak suka melakukan senaman dan tidak mengambil sebarang suplemen tambahan.

Alahai, untungnya jadi wanita naturally cantik macam ni tanpa perlu buat effort lebih untuk kelihatan menawan. Mungkin anda pun boleh cuba tip daripada Ayana ni yang gemarkan makan kaki ayam. Sehingga kini, Ayana sedah mengumpul seramai 1.5 million followers di instagramnya.

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI