Seth & Luna kian menempa nama dalam industri fesyen tanah air dengan garapan kreatif  mentafsirkan karya agung buat setiap helaian yang dihasilkan.  Walaupun masih hijau dalam industri fesyen tanah air, jenama yang diungguli oleh dua anak muda Irie Mohamad dan Jimiey Whang seringkali digayakan oleh selebriti terkenal tanah air termasuklah Erra Fazira, Nabila Huda, Stacy, Marsha, Amy Mastura dan ramai lagi.  Label fesyen yang ditubuhkan sejak tahun 2015 ini kian meniti gerbang kejayaan dan semakin dikenali dek kerana sentuhan magis yang dihasilkan sebaris dengan pereka handalan tempatan.

Tampil Dengan Rekaan Bold Dan Moden, SETH & LUNA Ada ‘Class’ Tersendiri

IKLAN

Terkenal dengan rekaan bold dan moden,  jenama ini sentiasa mengadaptasi rekaan tradisional melayu ke dalam setiap rekaan. Ilham segar dan fresh dapat dilihat dengan penerapan elemen-elemen tradisional dan sesuai digayakan di abad ini. Tidak hairanlah, setiap helaian yang dihasilkan cukup relevan untuk disarungkan dan mendapat tempat buat penggemar jenama Seth & Luna. Apa yang pasti, sebagai pereka baharu, mereka sentiasa melihat setiap peluang sebagai rezeki dan setiap pesaing sebagai “benchmark” untuk mereka tandingi.

 

APAKAH TREND FESYEN 2018?

Trend Fesyen bagi tahun 2018 menurut kami adalah ‘freedom of fashion’ iaitu kebebasan untuk mengekspresikan diri melalui fesyen. Apa sahaja busana yang digayakan, ianya dipadankan dengan gaya individualiti yang tersendiri. Selain itu, aliran fesyen di zaman 80-an dan 90-an juga mendominasi pentas peragaan.

 

FESYEN HANGAT BUAT LEBARAN TAHUN INI?

Bercakap mengenai fesyen lebaran 2018, kita terbiasa dengan helaian yang seakan-akan sama bagi setiap jenama. Kami faham sebagai pereka kita perlu mengikut kehendak pelanggan. Namun pada tahun ini, trend india & klasik rata-rata menjadi inspirasi setiap rekaan. ‘We need more options’!

 

UNTUK KOLEKSI LEBARAN TAHUN INI, APAKAH REKAAN YANG DIPERTARUHKAN OLEH JENAMA ANDA?

Untuk lebaran 2018, kami hanya fokus kepada tempahan ‘by appointment’ dari pelanggan rapat kami disebabkan jadual kami yang cukup padat hingga bulan Syawal. Walaubagaimanapun, kami akan menghasilkan beberapa helaian ‘ikonik’bagi meraikan bulan Syawal dan kami akan  memuat naik foto busana tersebut ke laman instagram kami dalam masa terdekat.

 

APAKAH PERSEDIAAN UTAMA DALAM MENCARI BUSANA LEBARAN?

Pastikan anda membeli busana untuk digayakan di hari lebaran lebih awal. Ini amat penting sekiranya ia memerlukan ‘alterations’ maka anda mempunyai masa untuk melakukannya. Begitu juga sekiranya anda membeli busana menerusi talian. Pastikan ia dibeli awal dan setelah itu anda boleh fokus kepada aksesori yang boleh dipadankan bersama busana raya anda.

Tampil Dengan Rekaan Bold Dan Moden, SETH & LUNA Ada ‘Class’ Tersendiri

KONGSIKAN TIP PENTING MEMILIH BUSANA LEBARAN

Untuk hari lebaran, pastikan helaian anda selesa, sopan, dan juga penuh glamor saat dipakai. Tidak kiralah anda menyambut lebaran di desa atau di kota, bulan Syawal merupakan bulan kemenangan islam, dan kita seharusnya menyambutnya dalam helaian yang cantik dan istimewa.

 

IKLAN

ANDA ADA MENYERTAI PROGRAM REALITI TV YANG BERNAMA GEN F. CERITAKAN SEDIKIT PENGALAMAN ANDA MENYERTAI PROGRAM TERSEBUT

Gen F merupakan satu pengalaman yang paling berharga buat mana-mana pereka muda. Jika difikirkan, di mana lagi kami boleh mendapat guru fesyen yang hebat seperti Faizal Hamid dan juga Kak Zai dalam menimba ilmu dan mendapat tunjuk ajar mereka yang boleh dikira sebagai orang kuat fesyen di  Malaysia. Ditambah pula dengan kehadiran Datuk Rizalman Ibrahim dan Datin Vivy Yusof sebagai juri yang “merahmati” dan memberi komen tentang rekaan kami. Ianya merupakan pengalaman paling berharga kami sebagai pereka fesyen lazimnya.

Tampil Dengan Rekaan Bold Dan Moden, SETH & LUNA Ada ‘Class’ Tersendiri

APAKAH CABARAN TERBESAR SEMASA BERTANDING DIDALAM PROGRAM TERSEBUT?

Cabaran terbesar di Gen F adalah untuk sentiasa memuaskan hati semua pihak. Mengambil kira kritikan mentor, mengambil kira citarasa juri dan juga kekal dengan DNA jenama Seth & Luna itu sendiri. Namun Alhamdulillah, sehingga ke episod final kami berjaya mengharungi kesemuanya dengan bermaruah.

 

PENGALAMAN YANG TIDAK BOLEH DILUPAKAN SEMASA MENYERTAI PROGRAM TERSEBUT?

IKLAN

Pengalaman yang tidak Akan kami lupakan semasa kami berada di Gen F semestinya ketika kami berada di bengkel fesyen bersama peserta yang lain, bertungkus lumus menyiapkan busana dalam tempoh 30 jam. Ada yang tidak sempat untuk keluar makan, potong kain di lantai, dan “mengkritik” busana pereka yang lain.  kenangan pahit dan manis di dalam bengkel itu amat sukar untuk kami lupakan dan sentiasa menjadi kenangan manis buat kami.

Tampil Dengan Rekaan Bold Dan Moden, SETH & LUNA Ada ‘Class’ Tersendiri

PENDAPAT ANDA MENGENAI LAMBAKAN PEREKA FESYEN MASA KINI DAN PERANAN ANDA SEBAGAI PELAPIS MUDA?

Lambakan pereka fesyen merupakan satu pesaingan yang sihat bagi industry fesyen itu sendiri. Namun sebagai pemerhati dan pembeli, anda seharusnya bijak menilai yang mana kaca dan juga permata. Bagi kami di Seth & Luna, kami sentiasa memberikan sehabis baik dan di akhirnya kami serahkan segalanya kepada yang maha Esa. Busana hanya kekal sebagai busana, namun ilham, rezeki dan kejayaan semuanya ketentuan Allah.

 

APAKAH PERANCANGAN ANDA UNTUK MENGEKALKAN JENAMA ANDA AGAR TERUS RELEVAN UNTUK MASA AKAN DATANG?

Sebagai pereka Fesyen, kami sentiasa belajar. Belajar merupakan proses yang tiada tanda noktahnya, dan dari situ kami bisa menghidangkan rekaan yang sentiasa segar dan menghairahkan buat penggemar fesyen. ‘And that itself is our key to stay relevant in the industry’.

 

SIAPAKAH IKON FESYEN PILIHAN ANDA DALAM DAN LUAR NEGARA?

Ikon Fesyen di malaysia buat Seth & Luna sudah semestinya primadona Noor Kumalasari. Beliau merupakan ‘a true fashion icon’ dan tidak ada pengganti sehingga kini. Namun dalam pada masa yang sama, kami juga obses dengan kejelitaan Scha Alyahya. Beliau bukan sahaja cantik malah cukup bijak. Untuk Ikon fesyen antarabangsa, kami mencintai Michelle Lamy iaitu isteri kepada pereka terkenal Rick Owens. Beliau mempunyai citarasa Fesyen yang begitu eksotik dan tersendiri. ‘We would love to dress her, Insyaallah’.

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI