Mungkin ada di antara kita yang mungkin sudah selesa duduk di rumah sepanjang PKP ni, mula malas untuk pergi bekerja! Kalau adapun pasti cuma, segelintir dan yang lainnya mungkin amat rindu untuk kembali menjalani suasana kerja.

IKLAN

Apa pun, kita doakan semoga COVID-19 ini dihapuskan secepat mungkin dan kita dapat kembali menikmati hari-hari seperti dulu kembali, insyaAllah.

Pastikan nanti bila kita sudah dibenarkan kembali bekerja, semangat dan rasa cinta itu berkobar-kobar. Jangan pula disebabkan sikap malas akan mengurangkan semangat motivasi untuk kita memberi komitmen dan fokus pada kerjaya.

Dalam masa yang sama, kita harus fikir untuk terus kekal bekerja kerana memikirkan komitmen membayar bil, utiliti bulanan dan sebagainya. Keadaan ekonomi tidak seperti dulu lagi, kita harus bangkit dan berusaha untuk bersama menjana ekonomi negara bersama.

Pastikan rekod prestasi kerja kita akan lebih baik daripada sebelum ini untuk pastikan risiko kita untuk dipecat tidak akan terjadi. Mari kita mengembalikan rasa cinta dan semangat itu!

(1) Lihat semua perkara dari sudut positif. Cuba lihat kembali pencapaian terbaik yang pernah anda miliki, sepanjang karier anda. Begitu juga persekitaran kerja, teman-teman pejabat dan sebagainya. Apa-apa yang membuatkan anda merasa rindu dan menggembirakan akan mudah untuk anda jatuh cinta kembali.

Mungkin sebelum ini keadaan tekanan dan suasana kerja terlalu banyak tekanan tetapi cuba buangkan semua aura negatif itu dan suntik gaya positif dengan semangat kecintaan tinggi untuk kembali bekerja dengan idea baru, segar dan ceria.

IKLAN

(2) Muhasabah diri. Lihat segala perubahan yang berlaku pada diri kita, dunia dan sebagainya. Allah telah memberi kita peluang dan ruang untuk kita muhasabah diri tentang kehidupan kita sebelum ini. Datangnya COVID-19 telah banyak memberi pengajaran kepada kita tentang hidup. Kita berusaha menjadi individu yang terbaik di dunia serta akhirat.

Kita rasakan hidup di dunia ini sepertinya akan mati esok. Jadilah lakukan sesuatu yang terbaik dan cuba mengurangkan kerja lebih masa agar tidak terbawa-bawa kerja pejabat ke rumah. Seimbangkan kehidupan dunia dan akhirat dengan kebijaksanaan, otak serta fikiran yang telah Allah berikan. Jangan sia-siakan anugerah Allah itu.

IKLAN

Mulakan daripada diri sendiri untuk mengubah corak kerjaya anda. Bangkit secara baik dan profesional untuk diri kita dan persekitaran. Ini saat kita mengubah keadaan yang mungkin tidak sepatutnya dahulu.

(3) Bincang dengan pengurus. Mungkin anda merasakan rutin kerja anda sama sahaja, tidak mencabar sebelum atau selepas PKP. Cuba berbincang dengan ketua untuk mengubah keadaan itu agar kita dapat menggunakan seluruh keupayaan ilmu dan kemahiran yang ada bagi melahirkan rasa cinta sepenuhnya. Inilah masa untuk kita buktikan kepasa syarikat bahawa, kita adalah aset utama syarikat.

(4) Ini adalah masa yang terbaik untuk kita semak semula kenangan semasa mula-mula bekerja. Ketika itu pasti kita akan teringat, kenapa kita memilih untuk bekerja dalam bidang yang diceburi. Walaupun mungkin sudah hilang minat untuk bekerja, tapi ia adalah salah satu langkah untuk kita menyemai kembali rasa cinta dan berusaha mencapai cita-cita yang diimpikan.

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI