STRES adalah masalah paling utama yang dihadapi oleh pasangan suami isteri yang bekerjaya. Akibat daripada masalah tersebut, kedaan rumah tangga menjadi tidak tenteram, bahkan ia boleh membawa kepada perceraian. Bukan rumah tangga sahaja yang terancam, ia juga turut melibatkan prestari kerja. Ini kerana antara rumah tangga dan kerjaya mempunyai kaitan yang sangat rapat.

Tekanan Suami Isteri Di Tempat Kerja. Usah Biarkan Ia Di Bawa Ke Rumah. Buruk Padahnya!

IKLAN

Walau pun ada yang berkata, masalah rumah jangan dicampur-adukkan dengan masalah kerja, namun berapa peratus individu yang mampu melakukannya?

Hakikatnya, mereka yang berjaya dalam kerjaya datang daripada atau mempunyai keluarga yang bahagia. Jadi bagaimana kebahagiaan itu ingin dimiliki, hindarilah stress!

Punca utama stres ialah konflik. Konflik yang timbul di antara sesuatu pasangan suami isteri yang tidak diselesaikan, akan menimbulkan masalah stres. Cara pengurusannya juga bebeza mengikut setiap individu. Punca atau faktor stres terbahagi kepada dua iaitu kehidupan dan pekerjaan:

Tekanan Suami Isteri Di Tempat Kerja. Usah Biarkan Ia Di Bawa Ke Rumah. Buruk Padahnya!

FAKTOR KEHIDUPAN:

– Tragedi atau sesuatu peristiwa hitam yang tidak mampu dilupakan. Tidak kira sama ada ia melibatkan pasangan atau pun tidak.
– Karenah hidup seperti di rumah, masa, dalaman, persekitaran dan kewangan.
– Tekanan hidup.

FAKTOR PEKERJAAN:
– Tuntutan kerja.
– Konflik peranan.
– Kesamaran tugas atau bidang kerja yang tidak jelas.
– Terlalu banyak atau tidak ada kerja. Terlalu banyak mereka akan mearasa terbeban sebaliknya jika tidak ada kerja akan membuatkan dirinya seperti kera suumbang.
– Perubahan kerja. Seperti ditukarkan ke bahagian lain sedang dia masih gagal untuk menyesuaikan diri.
– Tanggung jawab.
– Kurang sokongan sosial.
– Persekitaran tempat kerja

Dalam menangani masalah ini,ianya tidak boleh dilakukan dengan cara yang sama di antara setiap orang. Ini kerana, setiap individu itu adalah berbeza. Antara perbezaan tersebut:

– Kebolehan mental. Ada orang yang mudah menerima idea atau pendapat orang lain. Tetapi tidak bagi sesetengah individu lain.Tekanan Suami Isteri Di Tempat Kerja. Usah Biarkan Ia Di Bawa Ke Rumah. Buruk Padahnya!
– Kemahiran komunikasi, pendengaran dan interpersonal.
– Personaliti, sikap dan nilai (ada yang positif dan ada juga yang negatif)
– Jantina (antara lelaki dan wanita – secara keseluruhannya adalah berbeza. Seperti tindakan, pemikiran, penampilan, pertuturan dan sebagainya.)

IKLAN

Jika masalah stres ini tidak diatasi dengan segera, ia boleh meninggalkan kesan yang negatif terhadap kesihatan dan emosi.
Kesan pada kesihatan:
• Pening kepala
• Migrain
• Jerawat
• Mual-mual / muntah
• Sakit perut
• Gastrik
• Darah tinggi
• Sakit jantung
• Sakit sendi
• Ekzema
• Ulser

Tekanan Suami Isteri Di Tempat Kerja. Usah Biarkan Ia Di Bawa Ke Rumah. Buruk Padahnya!

Kesan ke atas emosi:
• Tertekan
• Resah
• Cepat marah
• Tiada selera makan
• Susah tidur
• Kurus kering
• Lemah mental

IKLAN

Tidak dinafikan, ada di kalangan individu yang gagal membezakan kedudukannya di antara di pejabat atau di rumah. Baik suami mahu pun isteri. Contohnya di pejabat isteri menjadi ketua jabatan, balik ke rumah pun dia masih terbawa-bawa kedudukannya itu. Perlu diingat, setiap pasangan suami isteri yang berkerja, mereka mempunyai dwi-fungsi peranan dan tanggung jawab. Iaitu antara kerjaya dan keluarga.

Tekanan Suami Isteri Di Tempat Kerja. Usah Biarkan Ia Di Bawa Ke Rumah. Buruk Padahnya!

Dari segi peranan, mereka perlu membezakan, di rumah berperanan sebagai isteri dan di pejabat pula sebagai pekerja. Begitu juga dengan suami, di rumah sebagai suami dan di pejabat sebagai pekerja atau majikan. Begitu juga halnya dari segi tanggung jawab. Mereka perlu tahu apa tanggung jawab mereka di rumah dan apa pula tanggung jawab di pejabat.

Jika seseorang itu bijak dalam melakukan tugas-tugas di pejabat dan berjaya dalam kariernya, mengapa ianya tidak diaplikasikan di rumah? Mereka juga harus bijak dalam menguruskan rumah tangga. Sebenarnya tidak susah untuk mengaplikasikannya. Yang penting kebijaksanaan.
Apabila kita bijak, kita tidak akan stress.

Tekanan Suami Isteri Di Tempat Kerja. Usah Biarkan Ia Di Bawa Ke Rumah. Buruk Padahnya!

Setiap pasangan suami isteri yang berkerjaya agar jangan sesekali masalah di pejabat di bawa pulang ke rumah. Dan masalah di rumah pula, tidak dibawa ke pejabat. Sudah tentu kita tidak mahu penyakit yang berpunca daripada stres itu membelenggu kehidupan kita dan mengganggu kebahagiaan rumah tangga kita. Jadi, berusahalah untuk menghindari stres.

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI