Setiap pasangan yang berkahwin pasti mengimpikan kehadiran anak sebagai penyeri dalam rumah tangga. Kalau boleh, baru kahwin terus nak dapat anak kan. Lagi cepat lagi bagus. Opps!

IKLAN

Tapi, dalam keterujaan menyambut ahli baharu untuk menyerikan lagi rumah tangga yang dibina, suami dan isteri seharusnya sedar akan tanggungjawab yang bakal digalas kerana anak merupakan anugerah terindah dan amanah daripada Allah SWT.

Tak kisah sama ada suami atau isteri, masing-masing mempunyai tanggungjawab yang besar untuk bersama-sama mendidik anak mengikut acuan yang sempurna. Anak-anak seharusnya diberi tumpuan dan kasih sayang yang sepenuhnya oleh kedua ibu-bapa.

Sebagai seorang ibu, anda harus memastikan bonding antara suami dan anak anda sentiasa kekal erat. Ini beberapa tip yang boleh dipraktikkan suami anda bagi mengekalkan rasa kasih dan sayang seorang ayah terhadap anaknya.

  1. AJAR SUAMI TUKAR LAMPIN ANAK

Bila tahu saja lampin anak basah dan perlu diganti, rata-rata kaum suami akan melarikan diri daripada melakukan tugas yang sangat ‘istimewa’ ini. Betul tak? Lepas ni, boleh minta tolong dengan suami anda untuk tukar lampin anak kerana cara ini mampu menguatkan lagi emosi antara ayah dan anak.

  1. SUAP MAKAN ANAK

Rasa ‘feeling’ sangat bila melihat seorang ayah menyuapkan sendiri makanan ke dalam mulut anaknya, bukan? Apa kata, sesekali biarkan suami menyuap anak makan kerana cara ini dapat membuatkan si ayah menjadi lebih sensitif dengan kehendak dan keperluan anaknya. Iyalah, ada anak yang suka makan nasi kosong, ada yang suka makan nasi dengan sup, ada yang tak suka makan sayur, dan macam-macam lagi. Layankan saja.

Untungnya Isteri Bila Suami Buat 5 Tip Ini, ANAK- ANAK PUN SAYANG!

IKLAN
  1. BIAR SUAMI TIDURKAN ANAK

Setiap rengekan anak kecil membawa maksud yang berbeza. Ada yang lapar mahukan susu, ada yang tidak selesa dan ada yang mengantuk. Semua rengekan ini akan melatih suami untuk berkomunikasi dan mengenal anaknya dengan lebih baik lagi.

  1. BERI PELUKAN KEPADA ANAK

Tak salah untuk ajar suami memberikan pelukan dan kucupan mesra kepada anak-anak juga ya. Ini kerana menurut Virginia Satir, Pakar Terapi Keluarga, seorang anak memerlukan minimum 8 pelukan sehari untuk survive dan 12 pelukan sehari untuk membesar.

IKLAN

Untungnya Isteri Bila Suami Buat 5 Tip Ini, ANAK- ANAK PUN SAYANG!

  1. ELAK UMPAN GUNA TELEFON PINTAR

Kurangkan screen contact dan perbanyakkan eye contact apabila bersama anak dan cuba jadi ayah yang gemar bermain. Meluangkan masa bersama anak tanpa kehadiran si ibu akan merapatkan lagi hubungan antara si ayah dan anak.

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI