Kalau mengikut rasa memang oat tidak sedap untuk dimakan. Namun, oat boleh diubah rasanya apabila ditambah buah-buahan dan manisan yang lain. Oat mempunyai dua jenis iaitu oat yang perlu direndam semalaman dan oat segera. Kedua-duanya mempunyai khasiat yang sama cuma cara penyediaan yang berbeza.

IKLAN

Oat adalah sumber karbohidrat kompleks yang sihat dan kaya dengan serat dan membuat perut kenyang lebih lama. Dalam sehari kita memerlukan serat sebanyak 25 gram. Kandungan serat semangkuk oat sama dengan kandungan serat pada semangkuk betik. Oat juga berupaya membantu kawalan kolesterol dalam darah dan menambah energi dalam tubuh.

Wah, Tak Sangka Banyaknya KHASIAT OAT! Bagus Untuk Pesakit Diabetes & Membantu Cegah Kanser

Waktu yang terbaik untuk mengambil oat adalah sebagai sarapan pagi yang boleh membantu memberi tenaga untuk aktiviti seharian. Antara kebaikan oat untuk tubuh adalah:

(a) Mencegah Penyakit Kardiovaskular

Oat merupakan bijirin gandum yang boleh membantu menurunkan risiko penyakit seperti darah tinggi dan diabetes tahap dua. Dalam kajian mendapati oat mengandungi sebatian kimia yang dipanggil lignan untuk mencegah penyakit jantung. Malah bijirin oat kaya dengan sumber zat besi, magnesium dan vitamin.

(b) Menurunkan Kolesterol

Keupayaan oat menurunkan kadar kolesterol adalah kerana kandungan seratnya. Serat larut dihadam oleh bakteria normal dalam usus dan dapat mengurangkan penyerapan kolesterol oleh tubuh. Oat mengandungi serat yang dapat mengurangkan lipoprotein dengan kolesterol jahat (LDL) yang dapat meningkatkan risiko serangan jantung dan strok.

(c) Pilihan Pesakit Diabetes

IKLAN

Oat menjadi pilihan untuk pesakit diabetes kerana kandungan serat yang sangat tinggi dan membantu meningkatkan kadar metabolisme dan menyeimbangkan gula dalam darah. Pesakit diabetes boleh mengambil oat sebagai pengganti makanan utama. Pesakit diabetes sangat perlu mengambil makanan yang tinggi kandungan serat untuk menstabilkan gula di dalam darah.

(d) Kaya Dengan Antioksidan

Radikal bebas hanya boleh dimusnahkan dengan antioksidan. Oat mempunyai kandungan antioksidan yang tinggi dan menentang radikal bebas yang boleh membantu menyerlahkan kecantikan dan kesihatan kulit.

IKLAN

(e) Mencegah Kanser

Fungsi serat dalam makanan tidak hanya untuk melancarkan sistem pencernaan. Kombinasi antioksidan yang tinggi dan memiliki metabolisme yang lancar menjadi jawapan untuk mencegah penyakit kanser. Antioksidan bertindak melindungi sel rosak yang berpunca daripada molekul yang tidak stabil, dikenali sebagai radikal bebas. Sel yang rosak ini boleh meningkatkan risiko kanser.

(f) Meningkatkan Sistem Imun Tubuh

Oat sememangnya kaya dengan nutrisi terutama antioksida yang penting untuk menjaga sistem imun tubuh. Bukan itu sahaja malah dapat menyihatkan tubuh dan kesihatan kulit dengan mencegah daripada pelbagai jenis penyakit. Hamizatul Maizan Mohamed

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI