Benarkan ukuran payudara yang besar membuatkan seseorang wanita lebih mudah mengalami kanser payudara berbanding mereka yang berpayudara kecil?

Menurut penelitian yang diterbitkan dalam jurnal BMC Medical Genetics, seramai 16,000 wanita diminta menyatakan ukuran bra yang dipakai selain merekodkan sampel gen mereka.

IKLAN

Di akhir penelitian, keputusan mendapati kelompok wanita yang menggunakan bra berukuran D atau lebih berisiko mengalami kanser payudara berbanding wanita yang menggunakan bra berukuran A atau lebih kecil daripada itu.

Pakar perubatan menyatakan bahawa ukuran payudara pada wanita dipengaruhi oleh gen dan DNA yang mengaturnya. Gen yang membuat ukuran payudara besar pada wanita juga mempengaruhi pertumbuhan kanser.

Wanita BERPAYUDARA BESAR Lebih Senang Hidap Kanser Payudara? Rupa-Rupanya Ini Yang Kita Tak Tahu

Teori lain pula menyatakan bahawa wanita yang memiliki berat badan berlebihan juga mempunyai ukuran payudara yang besar kerana kandungan lemak yang bertimbun di situ. Pengaruh obesiti atau kegemukan turut meningkatkan risiko penyakit kanser payudara.

Pelbagai penelitian telah membuktikan bahawa wanita obesiti cenderung mengalami kanser payudara. Penelitian Journal of Clinical Oncology menyatakan bahawa risiko kanser meningkat hingga 30% pada wanita yang bertubuh besar.

Sebelum membuat sebarang kesimpulan, tonton video ini untuk memahami penyakit kanser payudara secara menyeluruh. Penjelasan infografik tersebut membuktikan bahawa kanser payudara TIDAK BERKAITAN dengan saiz payudara seseorang kerana sesiapa pun berisiko untuk menghidapnya.

Tindakan Awal Menyelamat Nyawa

Bagi anda yang memiliki ukuran payudara besar, jangan cemas lagi. Sebenarnya terdapat banyak faktor lain yang menyebabkan sel kanser berkembang pada payudara.

Berikut adalah faktor risiko menurut American Cancer Society:

IKLAN

(a) Sejarah keluarga

Tidak kira berapa pun ukuran payudara anda, tapi jika memiliki sejarah keluarga yang mengalami kanser payudara tetap akan meningkatkan risiko hingga 2 kali ganda.

(b) Usia

Semakin berusia, maka semakin meningkatlah risikonya. Kebanyakan pesakit kanser payudara sudah mengalami menopaus saat didiagnosis penyakit ini. Oleh itu, penting untuk melakukan mammogram ketika memasuki usia 47 tahun.

IKLAN

(c) Pernah mempunyai tumor

Jika sebelum ini anda pernah mempunyai tumor pada payudara, risiko untuk mendapat kanser payudara meningkat hingga 3 kali ganda.

(d) Memiliki anak pertama di usia matang

Seorang wanita yang lambat memiliki anak atau tidak memiliki anak sama sekali, berisiko lebih tinggi untuk mengalami kanser payudara.

(e) Mengalami menopaus awal ataupun lambat 

Wanita yang mengalami menopaus atau haid pertama kurang dari usia 12 tahun, maka berisiko terkena kanser payudara. Sama juga dengan wanita yang menopaus pada usia melebihi 55 tahun. Norzalina Mohd Alias

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI