Setiap individu mempunyai kisah tersendiri bagaimana mereka mula mengesan kehadiran barah dalam tubuh mereka. Apatah lagi barah payudara merupakan penyakit yang amat digeruni oleh kaum wanita.

Wanita yang disahkan menghidap barah payudara seharusnya bangun menjadi wanita yang cekal dalam usaha melawan penyakit yang menjadi mimpi buruk mereka.

Empat wanita muda yang berdepan penyakit barah payudara ini mempunyai kisah yang boleh dijadikan panduan kita agar bersedia dari segi mental sekiranya diuji dengan situasi yang sama.

IKLAN

Chung Yih Pei, Faraedayu Zulkifley, Hibatullah Abdul Rahman dan Dachaini Karuppiah merupakan cancer survivor yang wajar dijadikan contoh untuk wanita lain.

BUANG SIKAP MURUNG

4 Cancer Survivors Ini Dedah Pengalaman Perit Hidap BARAH PAYUDARA. Tapi Tengok Perubahan Mereka Sekarang!

Chung Yih Pei, 37, Guru Sekolah Menengah

Ceritakan bagaimana anda disahkan menghidap barah payudara?

Perkara pertama yang membuatkan saya mengesyaki sesuatu apabila tersentuh payudara kanan terdapat ketulan. Saya berkongsi cerita dengan ibu dan beliau menasihati saya menjalani pemeriksaan di hospital.

Hasil pemeriksaan, doktor mendapati payudara kanan saya sudah penuh dengan ketulan. Pada masa yang sama, saya membuat semakan mammogram, ultrasound dan biopsy.

Selepas tiga hari, doktor mengesahkan saya menghidap barah payudara. Saya terus mencari doktor pakar untuk membuat semakan yang kedua dan didapati memang sah wujudnya barah dalam payudara kanan saya.

Apakah perkara pertama yang anda lakukan sebaik sahaja disahkan menghidap barah tersebut?

Sebaik disahkan menghidap barah, saya menjadi sangat sedih dan murung. Saya bersyukur kerana mempunyai kawan baik yang sedia mendengar luahan rasa saya.

Kaum keluarga saya juga menemani saya pada ketika itu. Saya merujuk kes kepada pakar bedah payudara di UMMC dan membuat temujanji untuk pembedahan. Pada ketika itu, UMMC mempunyai kumpulan kaunseling daripada jururawat dan doktor.

Mereka menasihati saya bahawa barah saya masih di tahap awal dan peratusan untuk sembuh adalah sangat tinggi. Pada ketika itu, saya pulihkan keyakinan saya dan berfikiran positif. Saya juga bekerjasama dengan doktor sepanjang rawatan saya.

Rawatan yang dilakukan?

Kemoterapi sebanyak enam kali, radioterapi sebanyak 21 kali dan sekarang saya menjalani rawatan terapi hormon melalui pengambilan ubat tamoxifen sepanjang 10 tahun.

Selain itu, setiap tiga bulan saya akan bertemu dengan pakar bedah dan pakar onkologi untuk pemeriksaan berkala. Setiap tahun, saya perlu membuat sekali ujian ultrasound dan MRI pada payudara saya.

Apakah nasihat anda untuk semua wanita supaya pencegahan awal dapat dilakukan?

Nasihat saya kepada semua wanita, mereka perlu membuat pemeriksaan payudara kendiri semasa mandi. Kalau didapati terdapat ketulan atau apa-apa yang tidak kena pada payudara, rujuklah kepada mana-mana doktor di klinik yang berdekatan.

Kalau didapati ada yang bermasalah, mereka perlu menjalani pemeriksaan melalui mammogram atau ultrasound atas rujukan doktor pakar. Barah payudara banyak menimpa pada golongan wanita muda kini. Jadi semua wanita perlu sentiasa berwaspada akan perubahan payudara sendiri.

Wanita yang berumur lebih daripada 40 tahun, segeralah buat mammogram. Pengesanan awal lebih baik sebelum ia merebak dan membahayakan kesihatan.

AKTIF DAN BERSEMANGAT

4 Cancer Survivors Ini Dedah Pengalaman Perit Hidap BARAH PAYUDARA. Tapi Tengok Perubahan Mereka Sekarang!

Faraedayu Zulfikley, 34, Setiausaha 

Ceritakan bagaimana anda disahkan menghidap barah payudara?

Saya merupakan seorang wanita yang amat mementingkan penampilan diri. Setiap kali selepas mandi, saya akan mengambil masa untuk melihat sebarang perubahan dari segi penampilan.

Tapi suatu hari, saya dapati terdapat bengkak atau benjolan di payudara kiri. Pada mulanya saya ingat ia kesan dari muscle pain akibat senaman tetapi selepas seminggu ia menjadi ketulan keras.

Saya segera mendapatkan nasihat daripada Dr. Harjit Kaur, doktor pakar payudara. Pada mulanya doktor mendapati ia mungkin kesan biasa selepas habis datang bulan. Tetapi hasil pemeriksaan biopsy mendapati saya menghidap barah payudara tahap kedua.

Apakah perkara pertama yang anda lakukan sebaik sahaja disahkan menghidap barah tersebut?

Apabila Dr. Harjit menggunakan terma perubatan Carcinoma (nama saintifik barah) dan menerangkan apa yang perlu dilakukan, saya masih agar kabur dan tidak dapat menerima hakikat.

Hampir setengah jam saya menangis dan nasib baik ketika itu saya ditemani oleh rakan baik. Selepas keluar dari hospital, saya cuba menenangkan perasaan dengan membeli-belah. Tetapi bila sampai sahaja di rumah, saya mula mencari maklumat mengenai barah ini di Internet.

Rawatan yang dilakukan?

Saya menjalani rawatan kemoterapi dan radioterapi seperti disarankan oleh doktor. Saya menjalani kemoterapi sebanyak enam pusingan. Antara kesan sampingan termasuklah letih, lesu, muntah-muntah dan keguguran rambut.

Saya pernah merasa bagaimana menjadi botak! Kini, saya meneruskan rawatan dengan pengambilan pil sebiji setiap hari. Saya menjalani radioterapi untuk 30 kali di mana saya perlu diradiasi setiap hari untuk mematikan sel-sel barah yang masih aktif.

Apakah nasihat anda untuk semua wanita supaya pencegahan awal dapat dilakukan?

Saya berharap wanita lebih peka terhadap perubahan pada badan dan menjaga pemakanan dan amalkan gaya hidup yang sihat. Sentiasa lakukan pemeriksaan payu dara sendiri dan pemeriksaan kesihatan secara berkala.

KELUARGA BERI DORONGAN

4 Cancer Survivors Ini Dedah Pengalaman Perit Hidap BARAH PAYUDARA. Tapi Tengok Perubahan Mereka Sekarang!

Hibatullah Abdul Rahman, 27, Pelajar

Ceritakan bagaimana anda disahkan menghidap barah payudara?

IKLAN

Saya mengesan benjolan di payudara sejak 2011. Setiap kali menjalani pemeriksaan kesihatan, pakar radiologi hanya mengatakan ia cuma cyst.

Pada Februari 2015, saya mengalami masalah darah keluar dari puting payudara. Sekali lagi saya rujuk kes ke radiologi dan ia dikatakan normal untuk wanita yang menyusukan anak, sedangkan saya ketika itu belum berumah tangga.

Kemudian kes saya dirujuk kepada pakar bedah payudara dan ujian ultrabunyi mendapati saya menghidap barah payudara tahap dua.

Apakah perkara pertama yang anda lakukan sebaik sahaja disahkan menghidap barah tersebut?

Pada hari saya mendapat keputusan ujian, saya ditemani oleh ibu dan kakak. Apabila Dr. Harjit menerangkan tentang proses rawatan, saya mahu kekal positif dan meneruskan langkah seterusnya menjalani rawatan yang disyorkan.

Saya juga mahu cekal untuk ibu saya kerana ketika itu ayah baru sahaja meninggal dunia kira-kira sebulan.

Rawatan yang dilakukan?

Saya melalui enam proses kemoterapi, mastectomy, 15 kali radioterapi dan 17 kali herceptin. Pada pertengahan rawatan herceptin, keputusan saya berubah menjadi ER+, PR- and HeR2+. Pesakit dengan HeR2+ perlu melalui proses herceptin.

Buat masa ini, saya masih mengambil ubat-ubatan dikenali sebagai Tamoxifen sehari sekali bagi mencegah sel barah. Ia merupakan sejenis dadah hormon estrogen yang disarankan untuk pesakit estrogen positif.

Tidak dinafikan sepanjang proses kemoterapi, saya melalui pelbagai perubahan antaranya termasuklah kehilangan rambut, hilang selera makan, rasa loya, penambahan berat badan dan sering sakit kepala.

Antara perkara paling memberi kesan pada saya ialah bila saya berhadapan dengan situasi chemo brain dimana saya menghadapi masalah untuk fokus dan menjadi pelupa.

Dalam keadaan begini, support system begitu memainkan peranan. Pembedahan, terapi radiasi dan herceptin antara rawatan yang telah dilalui. Malah, saya ambil keputusan membuang payudara kiri tetapi ia tidak membuatkan saya rasa kekurangan. Saya jadi lebih positif dan anggap ia sebahagian dari aturan perjalanan hidup.

Apakah nasihat anda untuk semua wanita supaya pencegahan awal dapat dilakukan?

Sebaiknya, lakukan pemeriksaan sendiri payudara sekali sebulan. Saya rasa masa terbaik untuk melakukan pemeriksaan sendiri payudara ketika mandi.

Selain itu, lakukan pemeriksaan kesihatan secara berkala sekurang-kurangnya dua kali setahun untuk mengesan sebarang simptom. Jika merasa sebarang perubahan terhadap payudara, dapatkan pandangan pakar.

PENJAGAAN EMOSI PENTING

IKLAN

4 Cancer Survivors Ini Dedah Pengalaman Perit Hidap BARAH PAYUDARA. Tapi Tengok Perubahan Mereka Sekarang!

Dachaini Karuppiah, 32, Pelatih Program Soft Skills

Ceritakan bagaimana anda disahkan menghidap barah payudara?

Saya mula mengesan ‘kelainan’ pada payudara saya kira-kira 10 tahun yang lalu. Ketika itu, saya melakukan pemeriksaan sendiri payudara dan mendapati terdapat benjolan di bahagian bawah ketiak.

Saya mendapatkan pandangan daripada doktor di klinik dan selepas beberapa siri ujian dijalankan, keputusannya menunjukkan negatif terhadap kehadiran sel barah. Malah, ia disahkan sebagai fibroid biasa sahaja.

Tetapi saya ambil keputusan untuk membuangnya kerana rasa kurang selesa. Semasa pembedahan, doktor mengesan sesuatu dan merujuk ke patologi. Dua minggu kemudian, saya diarahkan ke hospital setelah ujian mendapati ia merupakan sel barah.

Ia merupakan barah tahap satu tetapi ia merebak dengan cepat sehingga ke tahap ketiga. Saya dicadangkan menjalani pembedahan mastectomy dan rawatan kemoterapi sebanyak 8 pusingan. Ia perlu dilakukan supaya sel tidak merebak ke bahagian payudara yang lain pula.

Apakah perkara pertama yang anda lakukan sebaik sahaja disahkan menghidap barah tersebut?

Tidak dinafikan ketika pertama kali berdepan dengan keadaan itu, ia merupakan saat paling getir dalam hidup saya. Ketika berada di bilik doktor, saya ditemani oleh ibu bapa.

Bayangkan bagaimana perasaan saya ketika doktor mengungkapkan perkataan ‘Maaf, anda menghidap barah. Baca buku ini untuk anda memahami mengenai penyakit ini.’

Ketika itu, keadaan penuh emosi, marah, kecewa, sakit dan segala perkara negatif muncul dalam kotak fikiran. Malah saya bertindak keterlaluan terhadap keluarga dan rakan-rakan. Apa yang saya impikan dalam hidup bagaikan hancur dalam sekelip mata.

Terdetik juga rasa tidak percaya dan mengapa saya perlu berhadapan dengan situasi tersebut sedangkan saya dan keluarga amat mementingkan gaya hidup yang sihat. Malah saya juga tidak merokok dan minum minuman keras.

Pernah satu ketika saya menjauhkan diri dari semua orang dan mudah berasa kecil hati dengan individu di sekeliling. Kadangkala saya hanya berharap ia hanyalah mimpi buruk yang bakal berlalu apabila terjaga keesokan harinya.

Tapi Melihat kesan parut, jarum dan segala yang berkaitan dengan perubatan membuatkan saya trauma dan mudah merasa murung ketika itu.

Rawatan yang dilakukan?

Saya terpaksa melalui dua surgeri, mastectomy dan 8 pusingan kemoterapi agresif. Setiap rawatan pasti mempunyai kesan sampingan dan ia sememangnya amat menguji kekuatan fizikal dan mental.

Mana tidaknya, saya terpaksa berada di hospital setiap dua minggu untuk menjalani ujian darah, kemoterapi dan pelbagai ubat-ubatan yang perlu dimakan. Sudah pastinya selepas setiap kali rawatan, tubuh akan menjadi lemah dan sistem imunisasi badan menjadi lemah.

Ada ketikanya saya berhadapan dengan masalah tidak lalu makan, rasa mual, muntah, sakit anggota badan dan sakit kepala yang teruk. Masalah keguguran rambut juga secara tidak langsung berlaku dan saya pernah sampai ke tahap kepala botak, tiada bulu mata dan bulu kening!

Keadaan ini berubah setelah sistem imunisasi badan bertambah baik dan ia mengambil masa untuk melalui proses tersebut. Kini, saya sudah bebas dari pengambilan sebarang ubat-ubatan dan pelan rawatan. Namun begitu, saya masih meneruskan rawatan berupa beberapa siri ujian dan rawatan susulan seperti disarankan oleh pakar.

Apakah nasihat anda untuk semua wanita supaya pencegahan awal dapat dilakukan?

Sejak dahulu lagi, kesedaran awal mengenai barah payudara belum begitu dipraktikkan di kalangan wanita terutamanya wanita muda masa kini.

Saya percaya, penting untuk wanita tidak mengira umur untuk memahami konsep ujian mammogram, ultrabunyi dan sebagainya supaya pengesanan awal tanda-tanda kanser dapat dilakukan.

Selain itu, penting untuk setiap wanita membuat pemeriksaan sendiri payudara kerana ia adalah langkah awal untuk mengesan tanda-tanda awal yang berlaku terhadap payudara.

Walaupun Kementerian Kesihatan telah banyak menguar-uarkan kempen ini, namun kesedaran wanita terhadap kepentingannya masih belum dicapai secara meluas. Rosmah Idayu Abu Samah

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI