Age is just a number. Mungkin ada yang beranggapan apabila usia semakin meningkat, soal penampilan tidak diberi perhatian khusus. Tanggapan itu ternyata meleset kerana soal penampilan diri sememangnya menjadi elemen utama yang diberi perhatian oleh kebanyakan wanita. Tidak kira berapakah usia, soal penampilan menjadi penanda aras untuk menaikkan keyakinan diri di samping menjadi wanita lebih berketerampilan dan yakin berhadapan dengan pelbagai situasi.

4 WANITA BERKONGSI RAHSIA KEKAL JELITA DI USIA 40AN!

IKLAN
4 WANITA BERKONGSI RAHSIA KEKAL JELITA DI USIA 40AN!
Sue Lastri Maun

Nama : Sue Lastri Maun
Umur : 46 Tahun
Pekerjaan : Suri Rumahtangga

Sejauh mana keprihatinan anda terhadap kecantikan?
SUE LASTRI : Saya amat mengambil berat soal kecantikan tubuh badan dan wajah. Saya beri perhatian pada setiap inci tubuh badan. kalau terlebih lemak, terkering, terkusam saya akan cepat-cepat mengambil langkah membaikpulih keadaan itu. Begitu juga dengan kecantikan wajah, saya akan belek wajah saya setiap hari dan setiap malam untuk memastikan tiada jerawat atau black head baru yg tumbuh.

Kongsi rutin penjagaan wajah yang anda amalkan?
SUE LASTRI : Saya amalkan penjagaan yang mudah sahaja tetapi tertib dan rapi. Mencuci, menyegar, melembap dan melindungi wajah dengan sunblock setiap hari. Sebulan atau 2 bulan sekali saya buat rawatan wajah.

Adakah anda seorang yang obses dengan kecantikan?
SUE LASTRI : Tidak juga. Saya suka pada kecantikan tetapi tidak sampai tahap obses. Bagi saya kesedaran untuk menjaga penampilan yang kemas dan menarik itu sudah memadai.

Rahsia anda kekal cantik di usia 40an?
SUE LASTRI : Saya bukanlah cantik sangat. Ramai lagi wanita seusia atau lebih berusia dari saya yang mempunyai tahap kecantikan yang hebat. Namun tidak saya sangkal masih terlalu ramai juga yang belum masuk 40an sudah tidak menjaga kecantikan diri. Saya tiada rahsia, semua saya kongsi di laman instagram saya. Saya melakukan aktiviti kecergasan dengan berjogging sejauh 6km setiap hari atau sekurang-kurangnya 3 kali dalam seminggu. Saya akan memastikan diet yang seimbang, tidur yang cukup (setiap hari saya akan tidur pukul 10:00malam dan bangun pukul 6:00pagi), amalkan rutin penjagaan wajah dan sentiasa berfikiran positif.

Bagaimana rutin kecergasan dan gaya hidup mempengaruhi kecantikan anda?
SUE LASTRI : Bagi saya kesihatan itu adalah kecantikan. Apabila kita selalu melakukan aktiviti kecergasan dan mengamalkan gaya hidup yang sihat ia akan meningkatkan kualiti kehidupan kita. Pengaruh ini sangat besar kerana secara semulajadi kita akan kelihatan cantik, segar, bertenaga dan sistem kesihatan dalaman tubuh badan kita akan menambah keyakinan dan mungkin memancarkan kebahagiaan serta kecantikan di wajah.

4 WANITA BERKONGSI RAHSIA KEKAL JELITA DI USIA 40AN!
Azlina Abdul Aziz

PRIHATIN SOAL KECANTIKAN
Nama: Azlina Abdul Aziz
Umur: 44 (3 orang anak)
Pekerjaan: Surirumah

Sejauh mana keprihatinan anda terhadap kecantikan?
AZLINA: Bekerja di dalam bidang perhotelan bahagian jualan dan korporat selama 15 tahun sekaligus menyebabkan saya amat menitik beratkan penampilan kerana ia memerlukan saya keluar berjumpa dengan pelanggan korporat setiap hari. Tidak biasa keluar rumah jika tidak bersolek dan berkasut tumit tinggi, mungkin kerana sudah biasa. Walaupun saya telah meninggalkan bidang kerjaya ini beberapa bulan yang lalu, namun saya tetap pastikan penampilan perlu dititik beratkan.

Kongsi rutin penjagaan wajah yang anda amalkan.
AZLINA: Walaupun saya tidak mempunyai masalah kulit wajah tetapi saya akan pastikan wajah perlu disapukan dengan pelembap untuk mengelak kulit menjadi kering. Selain itu juga saya gemar beriadah seperti berbasikal atau jogging di kawasan berdekatan rumah kerana saya percaya wajah berasa segar apabila kita mengeluarkan peluh.

Adakah anda seorang yang obses dengan kecantikan?
AZLINA: Ya dan saya percaya umur bukan penghalang untuk seseorang kelihatan cantik dan bergaya. Keputusan drastik yang dibuat beberapa bulan lalu untuk meninggalkan kerjaya dan menjadi surirumah bukanlah alasan untuk kita tidak perlu menitikberat semua itu kerana ia mencerminkan keyakinan diri.

Rahsia anda kekal cantik di usia 40an
AZLINA: Saya percaya bangun tidur di awal pagi adalah kunci untuk kita kekal segar dan cantik.

Bagaimana rutin kecergasan dan gaya hidup mempengaruhi kecantikan anda
AZLINA: Kerjaya di bidang perhotelan bahagian Corporate Sales selama 15 tahun semestinya banyak mempengaruhi penampilan harian. Namun rutin kerja yang tidak teratur menyebabkan rutin harian sebelum ini juga tidak teratur seperti makan tidak mengikut masa. Oleh itu, sekarang saya akan pastikan pengambilan makanan harus mengikut waktu.

IKLAN
4 WANITA BERKONGSI RAHSIA KEKAL JELITA DI USIA 40AN!
Nik Faizah Nik Mahmood

OBSES SENAMAN UNTUK KEKAL CERGAS
Nama : Nik Faizah Nik Mahmood
Umur : 46
Pekerjaan : Pengurus Transformasi

Sejauh mana keprihatinan anda terhadap kecantikan?
NIK FAIZAH: Saya lebih kepada keprihatinan terhadap kesihatan kerana yakin bahawa kecantikan bermula dari tubuh badan yang sihat. Gaya hidup sihat dan pemakanan yang sederhana adalah di antara faktor utama bagi memastikan berat badan yang tidak berlebihan.

Kongsi rutin penjagaan wajah yang anda amalkan?
NIK FAIZAH: Saya tidak mempunyai rutin yang tetap bagi penjagaan wajah disebabkan kesibukan kerja di pejabat dan juga di rumah tanpa pembantu dalam pengurusan suami dan anak-anak. Tambah lagi, sebagai seorang pelajar PhD separuh masa, agak sukar untuk meluangkan masa “me time” bagi tujuan ini. Walaubagaimana pun, pelembap muka adalah penting bagi mengekalkan kelembapan kulit pada setiap pagi dan malam.

Adakah anda seorang yang obsess dengan kecantikan?
NIK FAIZAH: Kecantikan bagi saya memiliki kulit dan badan yang sihat. Lebih 20 tahun saya tidak membuat sebarang “facial”. Alhamdulillah, saya tidak banyak berbelanja bagi sesi “facial” yang biasanya mencecah ribuan ringgit. Terdapat banyak alternatif yang lain bagi mendapat kulit muka yang kelihatan segar. Solekan saya sangat minimal.

Rahsia anda kekal cantik di usia 40an?
NIK FAIZAH:Utamakan kesihatan dan sentiasa aktif dalam aktiviti bersukan. Pemakanan yang sederhana di antara faktor utama, walaubagaimana pun saya juga gemar “fast food” dan makanan mamak yang agak sukar dielakkan. Buah-buahan juga penting di dalam diet seharian terutamanya bagi orang-orang yang kurang makan sayur seperti saya. Saya juga akan makan ulam-ulaman yang dipercayai mempunyai khasiat yang boleh mengekalkan kecantikan walaupun di usia 40an.

IKLAN

Bagaimana rutin kecergasan dan gaya hidup mempengaruhi kecantikan anda?
NIK FAIZAH: Saya akan cuba meluangkan masa untuk berlatih berlari dengan rakan sepejabat setiap minggu di sekeliling blok pejabat atau di taman yang berdekat. Saya juga mula mengamalkan penggunaan tangga dan kurangkan penggunaan lif. Matlamat harian adalah untuk mencapai 10,000 langkah setiap hari. Walaubagaimanapun, ternyata agak sukar untuk mencapai matlamat ini setiap hari disebabkan kesibukan kerja dan mesyuarat yang berpanjangan. Di hari minggu, saya akan cuba “slow jog” sekurang-kurangnya 4 – 5km jika tiada acara larian pada minggu tersebut. Untuk latihan “half marathon” (21km) atau “full marathon” (42km), saya akan berlatih berlari sekurang-kurangnya 8 – 10km untuk membina stamina dan mengurangkan risiko “injury” di hari larian sebenar.

4 WANITA BERKONGSI RAHSIA KEKAL JELITA DI USIA 40AN!
Aliya Zulaikha Alias

UTAMAKAN KESIHATAN
Nama: Aliya Zulaikha Alias
Umur: 46 tahun
Pekerjaan: Executive Vice President, Enterprise Risk Management

Sejauh mana keperihatinan anda terhadap kecantikan?
ALIYA: Sebagai seorang wanita, sudah tentu saya menitik beratkan soal penampilan diri. Saya sentiasa cuba untuk memastikan supaya tatarias wajah dan pakaian sentiasa kemas serta sesuai dengan tempat, keadaan dan majlis.

Kongsi rutin penjagaan wajah yang anda amalkan?
ALIYA: Rutin penjagaan wajah saya sangat ringkas sebenarnya. Saya hanya menggunakan pencuci muka, scrub dan yang paling penting adalah krim pelembab. Dalam seminggu sekali atau dua kali saya akan memakai mask pada waktu malam selama 15-20 minit untuk mengekalkan kelembapan dan kesegaran kulit. Itu sahaja rutin saya. Saya tidak berkunjung ke pusat facial kerana bagi saya, rutin yang sedia ada adalah memadai untuk kulit wajah saya. Saya juga tidak menggunakan alat solek yang begitu tebal dalam kehidupan harian.

Adakah anda seorang yang obsess dengan kecantikan?
ALIYA :Nak kata obsess tu tidak la, but I love beautiful things dan menghargai wanita yang menjaga kecantikan mereka dengan rapi. Jadi saya cuba untuk always look presentable.

Rahsia anda kekal cantik di usia 40an?
ALIYA: Sentiasa aktifkan diri dengan pelbagai aktiviti sukan dan gembirakan diri bersama keluarga dan teman rapat.

Bagaimana rutin kecergasan dan gaya hidup mempengaruhi kecantikan anda?
ALIYA: Saya amat menitikberatkan rutin kecergasan untuk memastikan saya sentiasa bertenaga. Saya ke gym setiap minggu untuk train bersama personal trainer yang melibatkan weight-training (angkat berat) untuk memastikan kecergasan tulang and juga aktiviti cardio (running) bersama suami di hujung minggu untuk mengekalkan kecergasan jantung. Selain dari itu, saya juga melakukan senaman yoga di rumah ataupun di studio. Saya mula melakukan senaman yoga sejak lebih kurang 13 tahun lalu dan saya amat berpuas hati dengan tahap kecergasan serta pengaliran darah yang lancar setelah melakukan yoga secara konsisten. Saya juga mengajar yoga secara sambilan setelah menerima sijil ‘Certified International Yoga Instructor’.

4 WANITA BERKONGSI RAHSIA KEKAL JELITA DI USIA 40AN!

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI