Salah satu punca utama mengapa tahap kesihatan seseorang itu kerap terjejas ialah kerana beban pekerjaan. Keadaan ini berlaku bukan hanya di kalangan golongan profesional bahkan sebaliknya. Anda juga tak terkecuali.

IKLAN

Sebelum terlambat lihat bagaimana cara kerja anda setiap hari. Mungkin ada antaranya menjadi punca berlakunya gangguan kesihatan.

5 TABIAT  Ini Punca Pekerjaan Anda Tak Lagi SIHAT

TERLALU WORKAHOLIC
Berusaha lebih memang penting bagi perkembangan karier. Tetapi jangan terlalu workaholic sehingga tidak menghiraukan kesihatan yang sering terjejas. Sedarlah kesihatan yang baik adalah aset untuk kelangsungan hidup.

Menurut kajian, bekerja melebihi had masa meningkatkan risiko penyakit jantung, strok dan kemurungan. Kualiti tidur juga terjejas secara drastik sehingga menurunkan prestasi kerja. Carilah waktu untuk pergi bercuti bagi menenangkan jiwa.

IKLAN

KURANG BERDIRI DARI MEJA KERJA
Khususnya bagi mereka yang bekerja di pejabat. Masanya banyak dihabiskan dengan duduk di kerusi. Tetapi terlalu banyak duduk pun boleh mengganggu kesihatan seperti meningkatkan risiko diabetes, obesiti, kanser, kemurungan dan penyakit jantung.

JARANG DUDUK
Jarang duduk pun boleh membahayakan kesihatan. Beberapa jenis pekerjaan ada yang kurang duduk dan rehat contohnya bekerja di restoran dan hospital. Jika dibiarkan dalam jangka masa yang panjang ia boleh mengganggu kesihatan kaki dan jantung. Lebih-lebih lagi sering memakai kasut tumit tinggi.

IKLAN

JARAK YANG JAUH KE TEMPAT KERJA
Melalui perjalanan yang jauh dan berada dalam kenderaan lebih daripada 30 minit untuk ke tempat kerja setiap hari boleh menjejaskan kesihatan. Kajian menunjukkan perjalanan yang jauh atau panjang mudah mengakibatkan stres dan berlakunya kecemasan.

FIKIR KERJA PADA WAKTU MALAM
Anda sering terjaga pada waktu malam lalu terfikirkan tentang kerja? Ini menunjukkan kerjaya anda benar-benar telah mengganggu kesihatan. Kerjaya yang membebankan fikiran sememangnya boleh mengganggu kualiti dan kuantiti istirehat. Seterusnya meningkatkan risiko obesiti, penyakit jantung dan kanser. Kurang tidur juga menjadikan seseorang mudah lupa.

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI