Untuk kehidupan yang lebih baik atau lebih buruk … Untuk lebih kaya atau lebih miskin. Inilah yang kita janjikan kepada pasangan kita apabila berkahwin. Tapi malangnya, ada pasangan hari ini tidak dapat bertahan untuk hidup susah senang bersama kerana kemahiran pengurusan wang yang lemah.

Sesetengah pasangan mengikut cara mereka sendiri untuk menguruskan wang, tidak peduli dengan pasangan mereka. Orang lain boleh mengambil tanggungjawab semua pada bahu mereka sendiri. Sesetengah pasangan menipu, belanja berlebih-lebihan sehingga menyebabkan semua kepercayaan dalam hubungan itu menjadi keruh.

IKLAN

Sebagai pasangan yang baru berkahwin, bagaimanakah anda dapat mencegah tragedi urusan kewangan yang lemah dalam perkahwinan anda sendiri, sehingga boleh menyebabkan kemusnahan dan pertengkaran?

Berikut adalah langkah-langkah untuk diambil untuk memastikan anda berada di landasan yang betul untuk seumur hidup dengan betul menguruskan kewangan bersama pasangan anda. Anda berdua mempunyai beberapa perkara yang perlu dilakukan dan perlu mengambil banyak masa untuk berbuat demikian

(1) Mula Berbincang Mengenai Kewangan

Adalah lebih baik untuk melakukan ini sebelum anda berkahwin. Anda perlu mencari akaun apa yang anda ada dan berapa banyak hutang yang anda bawa. Anda juga perlu jelas pada pasangan anda tentang bagaimana anda mengharapkan untuk mengendalikan wang setiap bulan. Pastikan setiap orang mempunyai pemahaman yang baik, bagaimana anda menguruskan kewangan anda serta komitmen yang menjadi tanggungjawab anda selama ini untuk dijelaskan setiap bulan.

(2) Tuliskan Matlamat

Setelah anda menentukan status kewangan asas anda, bincangkan matlamat kewangan jangka panjang anda dengan mendalam. Sebagai contoh, adakah anda merancang untuk bersara pada usia tertentu? Adakah anda mahu keluar dari hutang dan ingin menjadi jutawan? Pastikan anda menulis semua matlamat anda dan semaknya secara berkala. Anda akan mempunyai peluang yang lebih baik jika berjaya jika mempunyai matlamat dengan jelas. Pasangan anda ketahui matlamat anda, masing-masing akan saling membantu untuk mencapai impian tersebut.

(3) Bincang Akaun Bank

Terdapat kebaikan dan keburukan untuk membuka akaun bank bersama atau untuk mengekalkan akaun individu anda selepas anda berkahwin. Anda juga boleh melakukan kedua-duanya. Menggabungkan akaun boleh memudahkan kewangan anda dan boleh membantu kepercayaan dalam perkahwinan. Lebih-lebih lagi, ia mungkin sangat berharga apabila seorang suami memilih untuk mengambil tugas lebih banyak daripada keluarga atau anak-anak daripada yang lain dan hasilnya terdapat ketidaksamaan dalam pendapatan.

Namun dalam keadaan sebaliknya, memandangkan kadar perceraian yang tinggi, menjaga akaun bank yang berasingan boleh memberikan anda beberapa langkah perlindungan jika pasangan anda memutuskan untuk “mengambil wang dan lari.” Bincangkan hal ini dengan pasangan anda untuk memastikan anda berdua selesa dengan apa sahaja yang anda membuat keputusan.

(4) Membina Dana Kecemasan

IKLAN

Sekiranya anda tidak mempunyai dana kecemasan, pertimbangkan untuk menjadikannya satu keutamaan. Dana kecemasan adalah wang yang diketepikan sekiranya sesuatu yang keadaan kecemasan berlaku tanpa diduga, seperti pekerjaan yang hilang, di timpa penyakit, bencana ala atau pembaikan rumah. Selain itu ia bertujuan untuk menyimpan kira-kira 6 bulan perbelanjaan rumah anda sekiranya kecemasan jika berlakunya keadaan anda tidak mempunyai pendapatan. Membina dana kecemasan harus menjadi keutamaan kerana ia akan membawa keselamatan kewangan dan melindungi hubungan anda dalam hal yang tidak disangka.

(5) Merancang Anggaran

Perlu mengehadkan berapa banyak kita dibenarkan berbelanja dalam kategori belanjawan bulanan tertentu, seperti makanan, makan, dan hiburan. Mulailah dengan mengkaji semula perbelanjaan bersama anda dalam beberapa bulan terakhir untuk menentukan berapa banyak perbelanjaan anda dan jika anda perlu membawa jumlah itu ke bawah. Kemudian, tentukan had ringgit setiap kategori yang anda buat mengikut pendapatan selepas cukai anda. Jangan lupa memperuntukkan perbelanjaan yang tidak dijangka atau tidak teratur, seperti penyelenggaraan kereta atau rawatan doktor. Belanjawan anda mungkin merupakan kerja yang sedang berjalan, jadi jangan risau jika anda perlu membuat pelarasan, terutamanya selama beberapa bulan pertama.

(6) Mempunyai Perbincangan Bulanan

IKLAN

Satu perkara yang benar-benar membantu anda dan pasangan berada di landasan betul adalah mengadakan perbincangan bulanan mengenai kewangan anda. Semasa mesyuarat, berbincang tentang bagaimana belanjawan pada bulan itu, jika mempunyai bil yang akan dibayar, bagaimana untuk matlamat kewangan yang telah dirancang dan apa pun yang berkaitan dengan masalah kewangan. Perbincangan ini sangat bagus kerana mereka memperkuat komunikasi dalam perkahwinan kami serta tahap kepercayaan. Ini akan membuatkan anda dan pasangan sentiasa tahu di mana kita berdiri secara kewangan dan anda berdua berusaha sebaik mungkin untuk memastikan bahawa kewangan berada di tempat yang kukuh untuk menangani masalah wang yang berlaku.

(7) Simpan untuk Persaraan

Sama ada anda sudah berkahwin atau tidak, anda perlu memastikan anda telah ditetapkan secara kewangan untuk jangka masa panjang. Ini bermakna anda perlu menyimpan untuk persaraan sekarang. Membuat simpanan, meletakkan RM500 dalam saham peribadi seperti ASB dan sebagainya sebulan akan membantu anda dalam jangka panjang. Wang itu akan membesar dan meningkatkan dana persaraan anda, jadi jangan berlengah-lengah. Selain menanti wang pencen atau KWSP.

(8) Keluar dari Hutang dan Hilangkan Hutang

Hutang boleh merosakkan mana-mana orang, tetapi ia adalah ancaman berganda apabila anda berkahwin kerana dua orang bertanggungjawab membayar balik wang itu. Mulakan perkahwinan anda dengan betul dengan membasmi hutang. Berusaha dengan pasangan anda tentang cara keluar dan tinggalkan hutang. Hidup tanpa hutang bukan sahaja sihat untuk anda secara kewangan, tetapi juga sihat untuk perkahwinan anda.

 

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI