Disakiti dan dilukai pasti akan meninggalkan bekas yang mendalam. Wanita hatinya lembut dan mungkin mudah dipujuk jika hanya sekali terluka. Tetapi kalau sudah berkali-kali, hatinya memang tak akan sama lagi seperti dulu. Ada yang menjadi sekeras kerikil malah makin kalis dengan cabaran hidup yang mendatang.

Itulah yang dialami oleh pelakon dan modell jelita, Puteri Sarah Liyana Megat Kamaruddin sekarang ini. Kalau dulu kehidupannya sehari-hari hanyalah suami dan anak-anak namun sejak rumah tangganya bersama pengarah terkenal, Shamsul Yusof diganggu oleh pihak ketiga, Puteri Sarah mula bangkit demi mempertahankan haknya dan anak-anak.

IKLAN

“Allah Hadirkan Orang Yang Baik-Baik” Rezeki Kian Bertambah, PUTERI SARAH LIYANA Bangkit Demi Anak-Anak

Nona September 2022 edisi digital.Ibu kepada Syaikul Islam Mohd Shamsul dan Sumayyah Mohd Shamsul ini kembali aktif dalam dunia lakonan. Rezekinya kian mencurah-curah berkat kesungguhan dan niat kerana Allah SWT. Kita selami isi hati wanita kelahiran London ini bagaimana dia berdepan dengan depresi dan akhirnya bangkit kembali menjadi Puteri Sarah yang dulu.

“Allah Hadirkan Orang Yang Baik-Baik” Rezeki Kian Bertambah, PUTERI SARAH LIYANA Bangkit Demi Anak-Anak
Syaikhul dan Sumayyah.

“Allah Hadirkan Orang Yang Baik-Baik” Rezeki Kian Bertambah, PUTERI SARAH LIYANA Bangkit Demi Anak-Anak“Alhamdulillah, dengan izin Allah SWT kehidupan saya dan anak-anak sekarang semakin baik. Hikmah serta petunjuk itu datang selepas saya pulang dari mengerjakan umrah dan bercuti baru-baru ini. Selain lebih bahagia, saya kembali menjadi Puteri Sarah yang dulu, lebih fokus dan tegas dalam membuat sebarang tindakan mahupun keputusan dalam kehidupan.

6 tahun Puteri Sarah Liyana menjadi suri rumah tangga sepenuh masa. Bahagia menjaga dan menguruskan keperluan anak-anak serta suami. Namun langit tak selalunya cerah. Kita tidak akan tahu apa yang bakal berlaku di kemudian hari tetapi yakinlah dengan perancangan Ilahi.

Pesan Puteri Sarah, wanita usah terlalu selesa dengan apa yang ada sekarang kerana kita tak akan tahu apa yang akan jadi kemudian hari. Bekerjalah dan niat kerana Allah SWT. Insha-Allah rezeki sentiasa murah dan berkah.

Dengarkan luahan hati seorang isteri dan ibu yang sangat kental memperjuangkan hak wanita teraniaya.

#majalahnona
#inspirasinona
#nonasuperwoman
#puterisarahliyana
#coverdigital” />

 

Saya juga bersyukur kerana Allah SWT telah hadirkan orang yang baik-baik di sekeliling saya Antaranya keluarga, keluarga mentua termasuk pembantu peribadi saya. Mereka adalah insan-insan yang sentiasa memberi sokongan dan ada di sisi saya saat susah senang.

“Allah Hadirkan Orang Yang Baik-Baik” Rezeki Kian Bertambah, PUTERI SARAH LIYANA Bangkit Demi Anak-AnakSaya dan suami juga sekarang ini ada perjalanan karier masing-masing. Kami teruskan perjalanan itu seperti sediakala. Rezeki suami apabila filem terbarunya Mat Kilau berjaya. Secara tak langsung namanya juga naik. Jadi, masing-masing dah move forward,” kongsi Puteri Sarah yang kini berusia 36 tahun.

Tidak mahu terus berada dalam kehidupan yang menjadikannya terus tertekan, Puteri Sarah tidak lagi menoleh ke belakang meratapi apa yang berlaku. Baginya setiap yang berlaku pasti ada sebabnya.

Justeru, dia mengambil langkah dengan bangkit kembali demi mempertahankan haknya sebagai seorang wanita. Ternyata, Puteri Sarah bijak melakukan tindakan yang terbaik biarpun mengambil masa selama empat tahun untuk bertindak.

“Allah Hadirkan Orang Yang Baik-Baik” Rezeki Kian Bertambah, PUTERI SARAH LIYANA Bangkit Demi Anak-Anak“Allah Hadirkan Orang Yang Baik-Baik” Rezeki Kian Bertambah, PUTERI SARAH LIYANA Bangkit Demi Anak-Anak“Untuk berhadapan dengan situasi ini bukannya mudah. Bagi saya, cara yang terbaik untuk seorang wanita itu bangkit ialah dengan mengambil tindak sewajarnya. Bagi saya, itulah yang terbaik boleh dilakukan untuk diri sendiri. Selepas empat tahun segalanya berlaku barulah saya berani untuk bangkit dan mencari keadilan.

Ramai juga yang tanya, kenapa perlu menunggu sampai empat tahun baru hendak bertindak. Niat saya ketika itu adalah untuk cuba memperbaiki dan bertahan kerana masih sayang.

Dengan usia perkahwinan yang sudah mencecah lapan tahun apatah lagi ada dua anak ia bukan mudah sebenarnya. Berkata-kata memang mudah tetapi orang tidak berada di tempat saya, apa yang berlaku dan sebagainya. Mereka tidak berada dalam kehidupan saya. Masalah masing-masing tidak sama. Maka, saya tidak boleh melupakan atau biarkan ia macam itu sahaja kerana banyak perkara yang peru saya fikirkan.

“Allah Hadirkan Orang Yang Baik-Baik” Rezeki Kian Bertambah, PUTERI SARAH LIYANA Bangkit Demi Anak-Anak“Allah Hadirkan Orang Yang Baik-Baik” Rezeki Kian Bertambah, PUTERI SARAH LIYANA Bangkit Demi Anak-AnakAda perkara yang saya kena hadapi, dan ada juga yang saya kena jaga. Tidak bolehlah buat keputusan secara melulu tanpa berfikir panjang terutama untuk masa depan saya dan anak-anak. Saya perlu betul-betul teliti dan fikirkan keputusan yang terbaik. Dan yang pasti, setiap keputusan itu akan ada kesannya.”

MENJAGA AIB
“Selama ini, saya tidak pernah pun buka aib sesiapa mahupun suami apatah lagi untuk menceritakan apa yang berlaku dalam rumahtangga. Saya hanya berkongsi kepada umum yang saya telah diganggu selama empat tahun. Tidak pernah sama sekali saya mendedahkan apa yang berlaku di sebalik ‘close door’. Apa yang mencetuskan kemarahan ialah saya tidak habis-habis diganggu. Itulah titik tolak kepada tindakan saya untuk mengambil tindakan mahkamah.

“Allah Hadirkan Orang Yang Baik-Baik” Rezeki Kian Bertambah, PUTERI SARAH LIYANA Bangkit Demi Anak-Anak

Bercakap tentang kewangan pula, kalau dulu saya berhenti kerja kerana memilih untuk berkahwin. Selama enam tahun saya menjadi suri rumahtangga sepenuh masa. Niat saya untuk menjadi isteri dan ibu yang terbaik untuk anak-anak. Waktu itu saya bergantung sepenuhnya dengan nafkah suami.

IKLAN

Bila perkara empat tahun itu berlaku, saya sudah mula berfikir ke depan kerana tidak mahu menyesal di kemudian hari. Waktu itu saya terfikir hendak buat bisnes secara kecil-kecilan sahaja. Dengan wang simpanan yang ada, saya buat bisnes produk penjagaan kulit, kosmetik serta tudung.

“Allah Hadirkan Orang Yang Baik-Baik” Rezeki Kian Bertambah, PUTERI SARAH LIYANA Bangkit Demi Anak-Anak

Waktu itu kebetulan saya mengandungkan Sumayyah. Satu keajaiban berlaku di mana waktu itu saya baru saja sebulan memulakan bisnes kosmetik. Agak sukar juga nak berkembang sebab orang belum kenal produk kita. Tetapi, dengan izin Allah SWT rangkaian kosmetik saya itu berjaya memasuki AEON Wellness seluruh Malaysia selama dua tahun.

Bagi saya, salah satu asbab ialah sentiasa rajin bersedekah walaupun merasa tidak cukup duit. Bersedekah dengan seikhlas hati. Satu lagi perkara paing penting agar rezeki kita lebih berkat ialah gembirakan ibu bapa. Alhamdulillah, rezeki Syaikhul dan Sumayyah juga.

“Allah Hadirkan Orang Yang Baik-Baik” Rezeki Kian Bertambah, PUTERI SARAH LIYANA Bangkit Demi Anak-Anak“Allah Hadirkan Orang Yang Baik-Baik” Rezeki Kian Bertambah, PUTERI SARAH LIYANA Bangkit Demi Anak-AnakHasil keuntungan dari bisnes, saya buat simpanan untuk anak-anak termasuk diri sendiri. Anak-anak saya sudah mulakan sejak mereka bayi lagi ternasuk insuran serta simpanan haji. Itu semua persediaan awal untuk kegunaan masa depan mereka. Selain itu, saya juga sudah merancang untuk menghantar mereka ke sekolah terbaik agar cemerlang daam akademik. Saya juga akan seimbangkan ilmu dunia dan akhirat mereka. Insha-Allah.

Apa yang saya lihat, sesetengah wanita di luar sana mereka terlalu selesa bila dapat suami yang ada segalanya. mereka fikir tidak perlu berbuat apa-apa dan terus berada dalam keadaan selesa. Ini nasihat saya agar kita sentiasa beringat, takut tiba-tiba Allah pusing hidup kita seperti yang berlaku pada saya sekarang ini.

SOKONGAN KELUARGA & MENTUA
“Keluarga saya dan mentua akan duduk berbincang untuk sama-sama cari penyelesaian dan apa yang terbaik untuk saya. Mentua pun selalu layan saya seperti anak mereka sendiri, bukan macam menantu. Sebelum ini, saya sangat takut untuk move on, takut untuk bertindak. Saya juga takut hendak keluar rumah. Atas naihat mereka saya menjadi berani dan yakin.

“Allah Hadirkan Orang Yang Baik-Baik” Rezeki Kian Bertambah, PUTERI SARAH LIYANA Bangkit Demi Anak-Anak
Datuk Yusof Haslam bersama cucu-cucunya yang comel.

Bercakap dari segi penampilan diri pula, demi Allah tiada langsung keyakinan diri. Saya rasa saya tidak cantik, buruk, rasa sangat down dan tidak menjaga diri. Berat badan susut secara mendadak. Kurus kering sangat dan saya merasakan diri ini umpama batang mop, skeleton pun ya. Saya langsung tiada confident. Waktu itu kedua-dua keluarga tahu apa yang berlaku.

IKLAN

Sejujurnyam saya tak happy dengan bentuk badan saya ketika itu dan tidak boleh berbuat apa-apa. Keyakinan diri sendri telah hilang. Saya menjadi seperti tikus yang takut untuk berhadapan dengan dunia luar. Sehinggalah suatu hari, bapa mentua menyuruh saya keluar bekerja. Katanya, you need to do that sebab bila bekerja kita tidak akan stres.

“Allah Hadirkan Orang Yang Baik-Baik” Rezeki Kian Bertambah, PUTERI SARAH LIYANA Bangkit Demi Anak-Anak
Bersama sahabat baik, Neelofa.

“Allah Hadirkan Orang Yang Baik-Baik” Rezeki Kian Bertambah, PUTERI SARAH LIYANA Bangkit Demi Anak-AnakStres telah menyebabkan saya melepaskan kemarahan kepada anak iaitu Syaikhul. Sampai tahap saya menjerit dan pukul dia. Sampai dia ingat saya tak sayang dia. Bila dikenang semula rmemang sedih. Ketika itu Syaikhul baru dua tahun dan tidak mengerti apa-apa. Memang Syaikhul tidak akan ingat tetapi sebagai ibu saya akan ingat sampai bila-bila.

Saya sendiri tak sedar bila buat begitu kerana terlalu banyak masalah dalam kepala saya waktu itu. Dan itulah yang membuatkan saya tersedar, I am a bad mother! Saya tak sepatutnya buat begitu terhadapnya. Kadang-kadang, perkara kecil saja tapi saya jadi cepat marah.

“Allah Hadirkan Orang Yang Baik-Baik” Rezeki Kian Bertambah, PUTERI SARAH LIYANA Bangkit Demi Anak-Anak

Paling sedih, saya hanya mampu menyusukan Sumayyah sampai umurnya enam bulan sahaja. Saya stres sebab susu badan tak boleh keluar. Sedangkan saya nak menyusukan anak sampai umurnya dua tahun. Itulah yang saya hadapi sebelum ini dan saya tak pernah ceritakan kepada sesiapa pun.”

NASIHAT
“Dulu saya ingat bila sudah berkahwin kita akan bahagia selamanya. Tapi kini saya sedar bahawa perkahwinan itu sebenarnya penuh berliku. Lagi banyak ujian yang Allah bagi untuk lihat sama ada kita mampu mempertahankan sesebuah perkahwinan itu atau sebaliknya.

“Allah Hadirkan Orang Yang Baik-Baik” Rezeki Kian Bertambah, PUTERI SARAH LIYANA Bangkit Demi Anak-AnakBila saya bertahan nampaklah Allah dah susun cantik perjalanan saya selepas itu. Saya pernah cakap pada diri sendiri, saya nak pergi umrah bila sempadan negara dibuka. Alhamdulillah Allah Maha Mendengar dan permudahkan niat saya itu.

Sekarang ini bila sudah mula bekerja, saya berjaya membina keyakinan diri. Kalau dulu saya kurus tetapi sekarang saya kembali ke berat badan ideal. Lagi satu, lakukan sesuatu yang membuatkan anak-anak hidup dalam suasana positif. Saya tak mahu lagi anak-anak lihat saya sebagai seorang yang pemarah dan negatif.

“Allah Hadirkan Orang Yang Baik-Baik” Rezeki Kian Bertambah, PUTERI SARAH LIYANA Bangkit Demi Anak-AnakSekarang saya sudah kembali menjadi Puteri Sarah yang dulu. Minda pun sudah kembali normal, bercampur dengan orang, bergelak ketawa. Semuanya sudah kembali seperti sediakala.

Nasihat saya buat para isteri sayangi diri dan hargai diri dahulu kemudian barulah anda boleh menjaga keluarga. Jika apa-apa berlaku, tanya diri sendiri apa yang harus anda buat. Penting untuk fikirkan kesihatan mental kita dulu. Selain itu, wanita juga kena ada kerjaya. Jangan rasa selesa dengan apa yang anda ada sekarang. Buat para suami, sayangilah isteri anda.”

Penulis & Penyelaras: Amy Mohd
Penata Seni: Kiffy Razak
Konsep: Azniza Aziz
Solekan: Dyazara
Busana: Seth&Luna & Thalia
Tajaan Lokasi: Hotel AVANTE, Bandar Utama